Nastavak provedbe programa Ruksak (pun) kulture u Lječilištu Topusko

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nakon uspješno realizirane prve etape provedbe programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade s područja pogođenih potresom Sisačko-moslavačke županije u 2021. godini, u travnju 2022. godine započela je druga etapa provedbe u kojoj su bili uključeni učenici od 6. do 8. razreda osnovne škole.

Nositelji Programa i ove godine je Središnji državni ured za demografiju i mlade Vlade Republike Hrvatske dok su ključni dionici Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Nastavak provedbe programa Ruksak (pun) kulture krenuo je 4. travnja 2022. godine u Lječilištu Topusko. Cilj programa bio je pružiti pomoć i podršku djeci i mladima s područja pogođenih potresom, u smislu omogućavanja i osiguravanja aktivnosti bogatih edukativnim, kulturnim, sportskim i društvenim sadržajima, kako bi kroz igru, druženje, učenje i boravak u poticajnom i pozitivnom okruženju lakše prebrodili razdoblje nakon potresa.
U Programu koji se provodio od travnja do lipnja u Lječilištu Topusko sudjelovali su mladi, učenici 6. - 8. razreda iz 23 osnovne škole.
Sve programske aktivnosti koje su i inače zastupljene u Ruksaku (punom) kulture (plesna umjetnost, kazališna umjetnost, vizualna umjetnost, književnost, glazbena umjetnost, filmska umjetnost, kulturna baština) bile su i u programu kreiranom za učenike osnovnih škola pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Od travnja do lipnja programom je bilo obuhvaćeno 2.358 učenika 6. - 8. razreda. U istom razdoblju održano je više od 80 radionica, 20 kazališnih predstava, 10 plesnih predstava i 10 glazbenih koncerata. U provedbi Programa volontiralo je 38 studenata Učiteljskog fakulteta u Zagrebu koji su za učenike osmislili poseban rekreativni sadržaj i sportska natjecanja.

U travnju su sudjelovali učenici 6. - 8. razreda iz škola:
Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića (Gora), Osnovna škola Dvor, Osnovna škola Braća Radić (Martinska Ves), Osnovna škola Katarina Zrinska (Mečenćani), Osnovna škola Gvozd, Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Komarevo, Osnovna škola Sela (Sisak), Osnovna škola Ivo Kozarčanin (Hrvatska Dubica), Osnovna škola Davorina Trstenjaka (Hrvatska Kostajnica), Osnovna škola Glina

U svibnju su sudjelovali učenici 6. - 8. razreda iz škola:
I. Osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Mate Lovraka (Petrinja), Osnovna škola Vladimira Nazora (Topusko), Osnovna škola Dragutina Tadijanovića (Petrinja), Osnovna škola Braće Bobetko (Sisak), Osnovna škola Braće Ribar (Sisak), Osnovna škola Ivana Kukuljevića (Sisak), Osnovna škola Galdovo (Sisak), Osnovna škola Mladost (Lekenik)

U lipnju su sudjelovali učenici 6. - 8. razreda iz škola:
Osnovna škola Viktorovac (Sisak), Osnovna škola Sunja, Osnovna škola 22. lipnja (Sisak)

Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi  jedinstveni je umjetničko-edukativni program na državnoj razini kojeg su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2013. godine kao dopunski program kurikulumu u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i Centrima za odgoj i obrazovanje, a u hrvatskim ga školama i vrtićima provode stručnjaci (književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici). Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, senzibilizirajući ih za područje umjetnosti i kulture.