Kako svemir oblikovati riječima i slikom istražili smo u Novoj Gradiški (Brodsko-posavska županija) 29. rujna 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir III - svi smo nastali od zvjezdane prašine „Riječi i slike“ održana je 29. rujna 2021. godine u Elektrotehničkoj i ekonomskoj srednjoj školi Nova Gradiška. Na radionici je sudjelovalo 8 učenika i 2 odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su vodili akademska slikarica Nina Bešlić i fizičar Goran Gatalica.

Na radionici su učenici prolazili kroz značenja pojmova svemira i elemenata svemira povezano s prirodnim znanostima (svemir, planeta zemlja, čovjek, kemija, fizika, biologija...). Cilj radionice bio je povezati znanost i umjetnost, a ideja je bila pronaći inspiraciju u svemiru, vidjeti kako učenici na njega reagiraju i kako ga doživljavaju. U prvom dijelu su učenici prošli kroz temu svemira u znanstvenom i pjesničkom (književnom) kontekstu. Zatim su učenici pisali haiku pjesame. Uspješno su napisali svoje 2-3 haiku pjesme inspirirane svemirom koje su u daljnjem dijelu radionice vizualno oblikovali pod vodstvom Nine Bešlić.

U prvom dijelu likovnog zadatka trebalo je oblikovati riječi i slova u vizualnu kompoziciju te je nacrtati na transparentnoj foliji koja se kasnije u daljnjem procesu rada koristila na svjetlećem objektu. Zadatak je bio izazovan za učenike jer su u prvom dijelu riječi koristili kako bi izrazili svoje misli i osjećaje kroz haiku poeziju, dok su u drugom dijelu iste te riječi trebali pretvoriti u likovnu kompoziciju. Kroz prezentaciju su se upoznali s tipografijom i dizajnom, simbolima i znakovima te na koji način mogu kreirati likovne kompozicije od slova. Nakon toga su svoje kreacije crtali na prozirnim folijama.

Drugi dio likovnog zadatka je bio konstruirati i sastaviti geometrijsko tijelo, a na njegove stranice zalijepiti reflektirajuću foliju i transparentnu foliju koju su samo oblikovali u prvom dijelu zadatka. Finalni rezultat se postigao postavljanjem lampica u svjetleće tijelo, jer su tek tad njihove likovne kompozicije došle do izražaja.