Kulturpunktov vodič kroz suvremenu umjetnost na otoku Krku (Primorsko-goranska županija) 29. rujna 2021. godine



Radionica Kulturpunktov vodič kroz suvremenu umjetnost, u sklopu programa Ruksak (pun) kulture, održana je 29. rujna 2021. godine za 13 učenika i učenica osmih razreda Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“, Krk – Područna škola Baška. Radionici su prisustvovali odgojno-obrazovni djelatnici Predrag Znaor, Marija Maglić i Edi Durmić.

Radionica Kulturpunktov vodič kroz suvremenu umjetnost osmišljena je na temelju programa Kulturpunktova novinarska školica koju udruga Kurziv provodi i razvija od 2009. godine. Na strukturiranju programa, oblikovanju građe i pripremi materijala, zajednički su radili Andro Grdinić, Hana Sirovica i Lujo Parežanin. Ando Grdinić akademski je slikar te profesor slikanja i crtanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na Odjelu unutrašnje arhitekture.

Novinari portala Kulturpunkt.hr Hana Sirovica i Lujo Parežanin održali su radionicu koja se sastojala od tri segmenta. Prvi je bio posvećen vođenom razgovoru o kulturnim navikama učenika, pri čemu se temeljem sadržaja koje konzumiraju nastojalo potaknuti promišljanje o širim pitanjima umjetnosti, kreativnosti, razlikovanja umjetničkog od neumjetničkog, umjetničke vrijednosti i sl. Prilikom teorijske razrade tematike značajnu ulogu zauzima korištenje interaktivnih metoda kako bi se materija što više približila mladoj publici te predmetnu građu prilagodila znanju, mogućnostima i interesima pojedine grupe. Drugi segment sastojao se od razgovora o nizu kanonskih radova likovne umjetnosti, od Botticellija, preko Maneta i Picassa, pa do Maljeviča, Pollocka i Duchampa. Cilj razgovora je bio potaknuti razmišljanje granici umjetničkog izražavanja i različitim odnosima prema reprezentaciji u likovnoj umjetnosti, kao i prema društvenom kontekstu. U finalnom, trećem segmentu, učenici su podijeljeni u tri grupe, kojima je na analizu dan rad Mladena Stilinovića „An Artist Who Can Not Speak English Is No Artist“, Sanje Iveković „Double Life“, odnosno Barbare Kruger „Your Gaze Hits the Side of My Face“. Zadatak je bio radove što preciznije opisati i interpretirati njihove elemente te potom prezentirati svoje zaključke pred grupom. Radionica je zaključena živom raspravom o analiziranim radovima.