Suvremeni ples na glavnom gradskom trgu u Jelsi (Splitsko-dalmatinska županija) 24. rujna 2021. godine

  • Slika
  • Slika

Radionica Teen Generator Umjetničke organizacije VRUM održana je 24. rujna 2021. godine u Srednjoj školi Hvar u Jelsi. Na radionici je sudjelovalo 30 učenika od 1. do 4. razreda srednje škole, profesorica hrvatskog jezika Božana Damjanić te asistentica u nastavi jedne učenice s posebnim potrebama.

Radionica educira i senzibilizira mlade na suvremeni ples i pokret i omogućava bavljenje umjetnošću plesa i pokreta na potpuno novi način – kroz procese obrazovanja i osobnog razvoja. S obzirom na otežane uvjete provedbe radionice i nepredviđenu situaciju s većim brojem učenika u samoizolaciji odlučeno je, u skladu s epidemiološkim mjerama, radionicu provesti na otvorenom odnosno na školskom dvorištu i sportskom igralištu. Voditeljica radionice Sanja Frühwald je radionicu prilagodila uvjetima provedbe, te je dio radionice bilo posvećeno site-specific izvedbi, koreografiji u urbanim prostorima i malo više pažnje posvećeno je temi „Povijest plesa u 10 naslova“ koja se bavi upravo temom izmještanja izvedbe iz kazališnih u javne, otvorene prostore i/ili prirodu.

Radionica je zaokružena smještanjem u urbani kontekst i što je radionici dalo višedimenzionalni značaj isprobavanja određenih kreativnih i improvizacijskih principa na otvorenom prostoru – na glavnom gradskom trgu u Jelsi. Na taj način radionica je poprimila i oblik spontane, improvizirane izvedbe u kojoj su polaznici postali i izvođači. Na kraju su podijeljene knjižice Povijest ples u 10 naslova i Povijest plesa u 10 datuma.