​Tajne svemira na Korčuli (Dubrovačko-neretvanska županija) 20. svibnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika

Kazališna družina „Boom!Teatar“ gostovala je s programom Dohvati svemir u Osnovnoj školi Blato u Blatu na otoku Korčuli 20. svibnja 2021. godine. Na programu je sudjelovalo 53 učenika od 5. do 8. razreda i 2 odgojno-obrazovna djelatnika.

Program je započeo edukativno-znanstvenom predstavom Dohvati svemir koja je nastala u suradnji Zvjezdarnice Zagreb i Boom!teatra. Protagonisti predstave su brat i sestra, Zvjezdana i Darko. Ona je zaljubljenica u znanost i svemir, a Darka zanimaju kompjutorske igrice, košarka i djevojke. Učenici su tijekom predstave saznali koliko je svemir velik, gdje je i postoji li kraj, je li Sunce malo ili veliko, koji je planet Zemljina zla sestra blizanka, koji se planet okreće najbrže od svih, tko je spor, buntovan i opasan, a tko misteriozan te zašto Pluton više nije planet.

Radionica, u dva dijela, zamišljena je kao produžetak teme s kojom su se učenici susreli gledajući predstavu. Učenike je, astrofizičar Damir Hržina iz Zvjezdarnice Zagreb, tijekom radionice upoznao s tajnama svemira. Predavanje je obuhvatilo sunčev sustav, pojedine planete, fenomene poput aurore borealis i povijest Zvjezdarnice Zagreb. Na kraju radionice učenici su imali priliku kroz teleskop pogledati Sunca i sunčeve pjege.