Koncert klasične glazbe uz miris mora u Betini (Šibensko-kninska županija) 13. rujna 2021. godine




U Područnoj školi Betina na otoku Murteru, otoku ribara, brodograditelja i maslinara, 13. rujna 2021. godine gostovao je ansambl Glazbene staze s programom „Glazbena suita za djecu: Karneval životinja“ u sklopu programa Ruksak (pun) kulture. Na programu je sudjelovalo 37 učenika od 1. do 4. razreda i tri odgojno-obrazovne djelatnice.

Nakon početnog predstavljanja Ive Ljubičić-Lukić na klaviru, Andrije Šimića na violončelu, Ede Rimanić na flauti i kratke priče o instrumentima, započeo je interaktivni koncert u otvorenom predvorju škole na mediteranskom zraku uz miris mora. Učenici su bili koncentrirani, pažljivo su slušali i aktivno su dizala ruke na svako pitanje.  Mnogima je ovo bio prvi susret s koncertom klasične glazbe na kojem je sve bilo kao u koncertnoj dvorani – ulaznice (u obliku bedža), naklon izvođača, pljesak publike  i aktivno slušanje i sudjelovanje.

Nakon koncerta uslijedila je kratka pauza i priprema za provedbu radionice pod nazivom Likovno izražavanje doživljaja glazbe pod vodstvom Ive Ljubičić Lukić i Ede Rimanić. Radionica je započela izvedbom dvaju neimenovanih stavaka iz spomenute suite, pritom je jedan stavak bio miran i polagan, drugi veseo i brz, a djeca su zatvorenih očiju upijala ugođaj, karakter i ljepotu glazbe. Nakon odslušanog, započelo se s likovnim dijelom radionice na kojem je svako dijete svoj doživljaj glazbe što vjernije prenio na papir pomoću voštanih bojica.