Što se sve skriva u šumi otkrili smo u Gradištu (Vukovarsko-srijemska županija) 12. listopada 2021. godine

  • Slika
  • Slika
U okviru programa Ministarstva kulture i medija „Ruksak (pun) kulture“, Kotar teatar i Kazalište Mala scena, 12. listopada 2021. godine gostovali su u Osnovnoj školi Gradište s predstavom za djecu „Čudak Šumek“. Predstava, koju je pogledalo 97 učenika, održana je uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 

Nakon predstave učenici su se s voditeljicom likovne radionice Jasminom Jogić i pedagoginjom Rosom Mariom Argudin, uputili prema učionici u kojoj je bilo planirano  odvijanje dramske i likovne radionice za 30 učenika. Djeca su imala priliku oslikati neutralne maske, flomasterima i akrilnim bojama. Uz nadzor, lijepili su aplikacije na maske (lišće, mahovinu, cvijeće..) silikonskim pištoljem.

Dramska radionica održana je u sportskoj dvorani, i zbog sigurnosnih mjera i epidemioloških preporuka. Glumci su s djecom izveli nekoliko igara primjerenih njihovom uzrastu i prilagođenih upotrebi maske kao sredstva/alata koje stoji „na razmeđi“ glumačkog i lutkarskog kazališnog izraza. 
Odabrane igre prilagođene su tako da se tematski naslanjaju na predstavu „Čudak Šumek“, na lik Čudaka Šumeka, život u šumi, brigu o okolišu, razvijanje tolerancije i prihvaćanje drugih i drugačijih.

Djeca su igrama pristupila zaigrano, vidno uživajući u zadacima i kreativnom radu. Budući da je dramska grupa u školi prilično aktivna, djeca su već imala ranijih iskustava s dramskim stvaralaštvom te su se sjajno odazivala sudjelovanjem u zadanim igrama.