Ritmovi Brazila u Aržanu (Splitsko-dalmatinska županija) 9. lipnja 2021. godine

Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan održani su 9. lipnja 2021. godine u Osnovnoj školi Josipa Jovića u Aržanu. Na radionici je sudjelovalo 20 učenika od petog do osmog razreda i dva odgojno-obrazovan djelatnika. Radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Jelena Galić.

Nakon uvodnog predstavljanja, održano je interaktivno predavanje/koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev. Voditeljica programa Mirjana Vladić, učenicima je opisala Brazil na razmeđu između tri kulture, indijanske, europske i afričke, prikazavši im specifičnosti svake od tih kultura (gdje se nalaze na karti, stilove nošnji, hranu koju običavaju jesti, ritmovi i harmonije koje je svaka od tih kultura donijela sa sobom u današnju brazilsku kulturu). Predavanje je popraćano glazbom, svaki ritam objašnjen je kroz neku od pjesama koje ga najbolje ocrtavaju. Učenici su cijelo vrijeme sudjelovali u predavanju, postavljali pitanja ili odgovarali na postavljena pitanja, te su pratili izvođačice za vrijeme izvođenja pjesama uz pomoć udaraljka koje su im voditeljice pripremile.

Na radionici učenici su naučili osnovne korake sambe, uz pljeskanje i ritam, te jednostavne napjeve na portugalskom jeziku. Nakon što su svladali osnovne ritmove, učenici su podjeljeni u tri grupe te su zajedno „svirali“ ritmove sambe i bossa nove. Učenici su bili jako zainteresirani za sviranje, aktivno su sudjelovali u orkestru i u plesu te su se trudili jedni druge slušati i zajednički stvarati glazbu.