​Igraj s Kniferom! u Požegi (Požeško-slavonska županija) 1. lipnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Igraj s Kniferom! održana je 1. lipnja 2021. godine za 20 učenika Ekonomske škole Požega u Požegi. Radionicu su vodile studentice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i mentorica Lana Skender.

Svrha radionice je upoznavanje s umjetničkim radom Julija Knifera koji je djelovao kao član grupe Gorgona 60-tih i 70-tih godina te je svojim konceptima obilježio hrvatsku umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Učenje se odvija u neformalnoj atmosferi kroz osmišljene didaktičke igre. Uključeni su suvremeni pristupi nastavi koji omogućavaju izravan susret i istraživanje koncepta, procesa i likovne strukture umjetničkog djela.

Nakon upoznavanja s umjetničkim radom Julija Knifera putem animiranog filma učenici su kroz različite aktivnosti rukom i tijelom osjetili nastajanje i kretanje meandra. Isprobavali su Kniferovu metodologiju crtanja zvanu protokolarna monotonija te stvorili zajednički dugački meandar od nekoliko metara. Rješavanjem zagonetke-bojanke otkrivali su slike meandra u tekstu koji im je poslužio kao matrica za crtanje dugačkog meandra. Učenici su pokazali veliki interes za istraživanje i crtanje meandra jer, kako su rekli, nemaju doticaja s likovnim radom tijekom školovanja.