S astronautima u Cigleniku (Požeško-slavonska županija) 7. lipnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir III – Astronaut na zvjezdanom nebu održana je 7. lipnja 2021. godine u Cigleniku-Kutjevo za učenike Područne škole Ciglenik. Sudjelovalo je 8 učenika od 1. – 4. razreda i četiri odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su vodile akademske slikarice Nina Bešlić i Ivana Kutuzović.

Prvi dio radionice započeo je uvodom u planete, nebeska tijela, Sunčev sustav i spoznajama što se nalazi u Svemiru. Nakon toga prošle su se teme o putovanjima u Svemir, svemirskim letjelicama i tko je sve letio u svemir.
Prvi dio praktičnog zadatka bio je podijeljen u dva dijela. Učenici su počeli sa predlošcima na kojima su trebali nacrtati svoj portret u astronautskom odijelu i maštovito ga dizajnirati. Potom su od kolaža izradili i ukrasili svemirsku letjelicu i povezali je s astronautom. Također su na svoj rad dodali zvijezde i planete da bi svemirsko putovanje bilo potpuno.
U drugom dijelu zadatka radili su zvjezdano nebo u svojoj interpretaciji. Početak zadatka počeo je pričom o grčkoj legendi kralja Kefeja i kraljice Kasiopeje koja je utkana u zviježđa na nebu. Tako su se upoznali s junacima Perzejom i lijepom Artemidom. Na kraju priče svi su oduševljeno prepoznali Pegaza.

Nakon priče pogledali su ilustracije junaka i junakinja te kako su ih astronomi smjestili na zvjezdano nebo. Poslije vizualnog prepoznavanja likova trebali su sami nacrtati svoje likove, označiti ih točkicama (zvijezdama) koje će smjestiti na svoje zvjezdano nebo. Odabrali su razne životinje, zmaja i cvijet. Kasnije su osmislili priču za svoje likove i ucrtali ih na unaprijed pripremljenu ploču s lampicama. Iznenađenje je uslijedilo kada su se upalile lampice. U tom trenutku dobili su potpuni doživljaj svog zvjezdanog neba. Radionica je protekla u igri i radu, a završni rad će ukrašavati njihovu učionicu.