​Mali dućan, igralište i kino na otvorenome za idealnu školu u Čazmi (Bjelovarsko-bilogorska županija) 7. lipnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Učenici projektiraju svoju idealnu školu“ održana je 7. lipnja 2021. godine u Osnovnoj školi Čazma u Čazmi. Na radionici je sudjelovalo 19 učenika i jedna odgojno-obrazovna djelatnica. Radionicu su vodili Ana Armano Linta i Veljko Armano Linta.

Na ovoj radionici učenici su se upoznali s arhitektonskom strukom kroz istraživanje prostora, osmišljavanje scenarija i aktivnosti, izradu tlocrta i projektiranje novog stanja u skladu s vlastitim željama.
Radionica se odvijala na otvorenom prostoru igrališta koje su učenici uzeli kao polazišnu točku za svoje arhitektnosko projektiranje. Želje i ideje razlikovale su se od grupe do grupe, dok su se neke i podudarale. Sukladno interesima, jedna grupa osmislila je još intenzivniju sportsku namjenu igrališta koje je uz malonogometno igralište dobilo još i bazen, teretanu na otvorenom i park za opuštanje. Druga grupa posvetila se više kreaciji prostora idealnog za druženje pa je tako nastalo kino na otvorenom koje se može koristiti i za nastavu, igralište za mlađe učenike te školski kafić i mali dućan. Jedna grupa je svoj rad posvetila posebnim doživljajima tako da je igralište pretvoreno u više različitih kutaka od kojih svaki udomljuje po neki zabavni sadržaj: mini-cirkus, mini-zoološki vrt, mali bazen za odmor, malo igralište; dok se između navedenih sadržaja nalazi staza za prolazak paradnog zmaja i maskirani ples.

Kroz timski rad, međusobno slušanje, uključivanje raznolikih ideja, izradu nacrta te završne prezentacije, učenici su otkrili kako arhitektura nije samo struka koja se bavi namještajem i zidovima, već i ljudima i njihovim željama i zamišljenim načinima provođenja vremena.