​Bogate note baroka i renesanse u Daruvaru (Bjelovarsko-bilogorska županija) 9. lipnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
Program Od jednog glasa do polifonog pjevanja zbora Chorus angelicus Varaždin održana je 9. lipnja 2021. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Daruvaru. Na radionici je sudjelovalo 44 učenika i četiri odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodili Karla Kelemen, Luka Šopar, Bernard Cirimotić, Klara Petric, Janja Kelava.

Iz baroknog Varaždina članovi zbora Chorus angelicus donijeli su glazbenu priču o načinu života, a ponajviše o muziciranju u glazbi renesanse i baroka. U programu i radionici sudjelovalo je četrdesetak učenika te njihovi nastavnici koji su pažljivo proučavali kostime, osluškivali zborsku i solističku, instrumentalnu, vokalnu i vokalno-instrumentalnu glazbu i dopunjavali svoje znanje o životnim okolnostima i glavnim obilježjima navedenih stilskih razdoblja. Sinestezija zvučnog i vizualnog doživljaja zainteresirala je učenike koji su jedva dočekali interaktivnu radionicu u sklopu koje su učili i vježbali pravilnu pjevačku posturu i anatomsku pozadinu pjevanja, zagrijavali grlo i osvijestili zahtjevnost pravilnog izgovora i zagrijavanja te treniranja vokalnog aparata.

Nakon što su u programskom dijelu aktivno slušali i raspoznavali razliku između homofonije i polifonije, sami su se okušali u stvaranju glazbe i upoznali mogućnosti dinamičkog oblikovanja i interpretacije glazbe. Na kraju su preuzeli ulogu dirigenta, dok su članovi zbora Chorus angelicus uživali prateći svježe interpretativne ideje malih dirigenata.