Naša idealna škola ima knjižnicu, a vaša? pitaju učenici iz Tkona (Zadarska županija) 14. lipnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Učenici projektiraju svoju idealnu školu“ održana je 14. lipnja 2021. godine u Područnoj školi Tkon na otoku Pašmanu. Na radionici je sudjelovalo 9 učenika i dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu su vodili Ana Armano Linta i Veljko Armano Linta.

Odmah po predstavljanju radionice, učenici su spremno izrazili svoje želje za idealnom školom. Najznačajnija i jednoglasno izražena želja bila je knjižnica - prostor gdje se mogu čitati knjige, časopise, igrati društvene igre i odmoriti. To je ujedno bila i polazišna točka za projektiranje.
Učenici i voditelji zajednički su izmjerili učionicu u kojoj se održavala radionica i trenutno postojeći namještaj koji bi se mogao iskoristiti za kreiranje knjižnice, ali i drugih željenih sadržaja. Potom su grupe svaka za sebe razradile svoje projektne prijedloge nadogradivši ih sadržajima poput prostora za rad za računalom, proučavanje globusa, čitanje na tepihu, igranje video igrica, jelo i odmor. Koristeći velike papire, ravnala, krivuljare, šestare, olovke i markere u raznim bojama, učenici su izradili tlocrte idealne učionice koja je i više od učionice. Sve grupe našle su mjesta za književni kutak koji je često bio odijeljen policama i ormarima od ostatka prostorije kako bi se stvorila mirnija atmosfera za čitanje. Uz to, u jednoj grupi našlo se mjesta i za veliki kauč neobičnog, zakrivljenog oblika koji služi za odmor i igranje video igrica, ali i za praćenje edukativnih sadržaja koji se projiciraju na zid. Druga grupa je osmislila prostor za uzgoj vrta u učionici i na prozorima, dok je treća grupa zamijenila prozore vratima i napravila balkone za druženje na otvorenom.

Kroz prezentacije različitih prijedloga za preuređenje učionice, učenici su uvidjeli kako već sami raspored namještaja može stvoriti različite kutke i omogućiti da jedan prostor poprimi mnoge funkcije.