​Od jednog glasa do polifonog pjevanja u Badljevini (Požeško-slavonska županija) 18. lipnja 2021. godine

  • Slika
Program Od jednog glasa do polifonog pjevanja zbora Chorus angelicus Varaždin održana je 18. lipnja 2021. godine u Područnoj školi Badljevina u Badljevini. Na radionici je sudjelovalo 24 učenika i četiri odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodili Karla Kelemen, Luka Šopar, Bernard Cirimotić, Klara Petric, Janja Kelava.

Nakon veselog dočeka, učenici su vrlo pažljivo slušali glazbu i nadopunjavali svojim znanjem i asocijacijama razgovor o renesansi i baroku. Brzo su počeli povezivati značajke glazbe i stilskih razdoblja te na taj način sudjelovali u moderiranju programa i radionice. Nakon upoznavanja s ulogom dirigenta i njegovim poslom, gotovo svi učenici okušali su se u dirigiranju zbora, a s obzirom na to da im pjevanje u zboru nije dostupno lokalno, mnogima se ostvarila želja zajedničkog muziciranja u jednoglasnom i višeglasnom pjevanju. Također, za pjevanje su se pripremali učenjem pravilne pjevačke posture i izgovora te naučili vježbe kojima mogu i kod kuće nastaviti na zabavan način „trenirati“ pjevanje.

Učenici su zainteresirano pratili program i usvojili ključne sličnosti i razlike navedenih razdoblja te ih samostalno prepoznavali. Uz poticaj nastavnog osoblja, svi su učenici bili vrlo aktivni u radionicama nakon kojih su izrazili želju za bavljenjem glazbom i interes za umjetnost.