​Igraj s Kniferom! u Belom Manastiru (Osječko-baranjska županija) 19. svibnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
Radionica Igraj s Kniferom! održana je 19. svibnja 2021. godine za 28 učenika od 1. do 4. razreda Osnovne škole Šećerana u Belom Manastiru. Radionicu su vodile studentice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i mentorica Lana Skender.
Svrha radionice je upoznavanje s umjetničkim radom Julija Knifera koji je djelovao kao član grupe Gorgona 60-tih i 70-tih godina te je svojim konceptima obilježio hrvatsku umjetnost druge polovice 20. stoljeća. Učenje se odvija u neformalnoj atmosferi kroz osmišljene didaktičke igre. Uključeni su suvremeni pristupi nastavi koji omogućavaju izravan susret i istraživanje koncepta, procesa i likovne strukture umjetničkog djela.
Nakon upoznavanja s umjetničkim radom Julija Knifera putem animiranog filma učenici su kroz različite aktivnosti rukom i tijelom osjetili nastajanje i kretanje meandra. Isprobavali su Kniferovu metodologiju crtanja zvanu protokolarna monotonija te stvorili zajednički dugački meandar od nekoliko metara. Zatim su slagali kubuse da bi formirali dugački prostorni meandar kroz kojeg su se provlačili, preskakali ga i optrčavali. Ovaj dio je bio posebno zanimljiv jer su djeca s velikim veseljem svojim kretanjem prolazili oblik meandra, rušili i ponovo gradili oblik.