​Čarolija zvjezdane prašine u Našicama (Osječko-baranjska županija) 26. travnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Sve(i)mir III – Svi smo nastali od zvjezdane prašine održana je 26. travnja 2021. godine u Našicama za učenike Srednje škole „Isidor Kršnjavi“. Sudjelovalo je 7 učenika i profesor likovne kulture Ivan Hajek. Radionicu su vodile akademske slikarice Ivana Kutuzović i Nina Bešlić.
Cilj radionice je izrada svjetlećih kutija koje ukazuju na različite dijelove elektro-magnetskog spektra i kako ih vidi ljudsko oko.

Na početku radionice učenici su se putem video prezentacije upoznali s temom Svemira, povijesti nastanka i od čega je sastavljen. Tijekom uvodnog razgovora primijećeno je da učenici nisu upoznati s puno informacija o svemiru i nebeskim tijelima, niti o suvremenoj umjetnosti, stoga im je radionica bila zanimljiva jer su naučili nešto novo.
Uslijedio je praktični dio radionice. Nakon sastavljanja kutija koje su bile okvir njihovog vizualnog svemira, započeli su s popunjavanjem unutrašnjosti svojim nebeskim tijelima i mrežom koja je figurativno predstavljala  crnu materiju. Prilikom ovog zadatka učenici su primijenili znanja iz tehničke i likovne kulture.

Posebna pozornost se posvetila proporciji, ritmu, kontrastu, harmoniji i boji. Završni dio sastojao se od crtanja po vanjskom dijelu kutija na kojem su učenici pokazali veliku kreativnost i oslikali svoj apstraktni svemir u stilu organske i geometrijske apstrakcije. Finalni dio sastojao se od umetanja UV žarulje i osvjetljivanje unutrašnjosti kutija koje je izazvalo iznenađenje i uveselilo učenike novim pogledom na njihov rad.
Radionica je protekla u ugodnom druženju s učenicima, uspješno završenim praktičnim dijelom zadatka.