​Čarolija drvenih igrački u Osijeku (Osječko-baranjska županija) 27. travnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Kao prvo - zagonetno drvo održana je 27. travnja 2021. godine u Dječjem Vrtiću Mali Princ u Osijeku. Na radionici je sudjelovalo 20-tero djece i odgajateljica Renata Posavec Majer. Radionicu je vodio Matija Bobek.

Radionica izrade ekoloških igračaka pod nazivom Kao prvo - zagonetno drvo i mala izložba drvenih skulptura započela je u veselom okruženju. Djeca su podijeljena u dvije grupe kako bi nesmetano i poštujući epidemiološke uvjete odradila zadatke i uživala u aktivnostima.

Nakon kratke priče o drvu - biljci koje nam daje kisik, voditelj radionice djeci je objasnio što je vegetacije i kako drvo iz zemlje i sunca stvara hranu kako bi preživjelo. Sa novi znanjem o važnosti drva djeca su krenula u praktični dio radionice, izradu drvenih igrački.

Voditelj je djeci dan prije radionice pripremio punu vreću grana vrbe, narezanih i spremnih za guljenje. Ova aktivnost je najzanimljivija djeci te ih mami da svojim noktićima gule koru s drveta koja se tako lijepo skida. Nakon odrađenog „posla“, grančice i grane raznih oblika stavljene su na sušenje.

Sljedeća faza je obrada drveta s razni alatima kao što su pilice, rašpe, brusni papiri, točkala, stege, kliješta, ljepilo i sl. Uz nadzor voditelja djeca su od drvenog materijala razne debljine i oblika, tvrdoće i raznih boja počela izrađivati igračke. Nakon što pripreme drvce, uzimaju brusni papir ili rašpu te stvaraju oblike ili pak stružu, ulažu napor da bi obradili površinu. Obrađene komadiće djeca su ljepilom oblikovala u igračke. Jedna djevojčica izradila je malu skulpturu koze dok je jedan dječak izradio autić. Takve zalijepljene radove djeca su stavila na ormarić na sušenje.

Na kraju radionice djeca su prošetala galerijskim dijelom, pregledavala novonastale radove i razgovarala o današnjem iskustvu ali i o ekološkim bogatstvima  koja su oko nas samo ih treba prepoznati i ponovno koristiti, reciklirati i udahnuti im novi život i novu namjenu.