​Novi plesni pokreti u Koprivnici (Koprivničko-križevačka) 28. svibnja 2021. godine



Plesna radionica DIVERT
održana je 28. svibnja 2021. godine u Centru za odgoj i obrazovanja i rehabilitaciju Podravsko sunce u Koprivnici. Na radionici je sudjelovalo oko 70 djece te deset odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodile Helvecia Tomić i Iva Nerina Sibila.

Sudionici su, u dogovoru s Centrom, podijeljeni u dvije grupe po 35 štićenika u grupi, sukladno njihovoj dobi, od najmlađih prema starijima. Poštovale su se sve preporučene epidemiološke mjere te je radionica održana u dvorištu Centra. Obje grupe vođene su istim principom – krug upoznavanja i zagrijavanja, potom se kroz razne plesne igre prolaze dijelovi tijela, zatim odnos kretanja i mirovanja te na kraju kratka „izvedba“ jedne grupe polaznika za drugu.
Svaka radionica obavezno završava krugom refleksije u kojoj štićenici izgovaraju svoje dojmove neovisno o razini verbalne komunikacije. Većina je popratila radionicu od početka do kraja, dok je manjina sukladno svom psiho-fizičkom kapacitetu sudjelovala koliko i kako je htjela, što je u skladu s DIVERTovim principima vođenja plesne radionice.

Naime, s obzirom na to da se radi s djecom s višestrukim teškoćama, za neke je samo gledanje ovako velike grupe koja se kreće uz glazbu izuzetan doživljaj, dok su se neki pokazali kao izuzetno spretni plesači. Svaka radionica pa i ova, počinje s upoznavanjem kako bi se voditeljice upoznale s načinom na koji pojedinci reagiraju (s obzirom na široki dijapazon oštećenja), zatim se radi priprema tijela za plesanje kroz zabavno i opušteno zagrijavanje, te se potom provodi osvještavanje da svako tijelo putem svojih mnogobrojnih dijelova može stvarati ples.