​Recikliramo drvo u Budrovcima (Osječko-baranjska županija) 29. travnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Kao prvo - zagonetno drvo održana je 29. travnja 2021. godine u Osnovnoj školi Budrovci u Budrovcima pokraj Đakova. Na radionici je sudjelovalo 14-tero učenika i pedagoginja Maja Škalić. Radionicu je vodio Matija Bobek.

Radionica izrade ekoloških igračaka pod nazivom Kao prvo - zagonetno drvo i mala izložba drvenih skulptura započela je u veselom okruženju.

Nakon kratke priče o drvu - biljci koje nam daje kisik, voditelj radionice učenicima je objasnio što je vegetacije i kako drvo iz zemlje i sunca stvara hranu kako bi preživjelo. S novi znanjem o važnosti drva učenici su krenuli u praktični dio radionice, izradu drvenih igrački.

Voditelj je dan prije radionice pripremio punu vreću grana vrbe, narezanih i spremnih za guljenje. Ova aktivnost je učenicima najzanimljivija te ih mami da noktima gule koru s drveta koja se tako lijepo skida. Nakon odrađenog „posla“, grančice i grane raznih oblika stavljene su na sušenje.

Sljedeća faza je obrada drveta s raznim alatima kao što su pilice, rašpe, brusni papiri, točkala, stege, kliješta, ljepilo i sl. Uz nadzor voditelja učenici su od drvenog materijala razne debljine i oblika, tvrdoće i raznih boja počeli izrađivati igračke. Nakon što pripreme drvce, uzimaju brusni papir ili rašpu te stvaraju oblike ili pak stružu, ulažu napor da bi obradili površinu. Obrađene komadiće učenici su ljepilom oblikovali u igračke. Neki su napravili ogrlicu za mamu, privjesak za tatu ili pak pračku, štap za pecanje, autić, životinju, njihalicu za papige itd.

Na kraju radionice djeca su prošetala galerijskim dijelom, pregledavala novonastale radove i razgovarala o današnjem iskustvu ali i o ekološkim bogatstvima  koja su oko nas samo ih treba prepoznati i ponovno koristiti, reciklirati i udahnuti im novi život i novu namjenu.