Kako nastaje umjetničko djelo? u Vukovar (Vukovarsko-srijemska županija) 31. svibnja 2021. godine

Radionica Kako nastaje umjetničko djelo? održana je 31. svibnja 2021. u Gimnaziji Vukovar u Vukovaru. Na radionici je sudjelovalo 20 učenika 1. razreda te Mirela Blažević i  Tijana Pavliček. Radionicu je vodila Tanja Dabo.

Učenici su na radionici upoznali različita suvremena vizualna umjetnička djela koja su nastala u suradnji sa širom zajednicom, ali i ona koja traže i potiču neposredni osobni angažman svakog gledatelja ili gledateljice.

U prvom dijelu radionice razmatrala su se i analizirala djela društveno angažiranih umjetnika (Katerina Duda, Joseph Beuys, Kristina Leko), njihov moguć utjecaj na svakodnevni život i potencijal umjetnosti kao alata za društvene promjene, dok je u drugom dijelu radionice razred nakratko pretvoren u galerijski prostor u kojem su se učenici neposredno susreli s originalnim umjetničkim djelima autorice Tanje Dabo, a koja proizlaze iz osobnog rakursa.

Umjetnica je prikazala svoj video-rad „Ti si prekrasna osoba“, a potom i participativni rad „Oprost“, u kojem su učenici mogli i neposredno sudjelovati nakon čitanja dijelova tog rada i autorskog teksta.
Profesorica likovne umjetnosti Mirela Blažević učenike je naknadno samoinicijativno anketirala o dojmovima s radionice i iz tih je izjava vidljivo da su učenici bili zainteresirani i vrlo zadovoljni radionicom.