Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade u područjima pogođenim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade s područja pogođenih potresom Sisačko-moslavačke županije inicirao je Središnji državni ured za demografiju i mlade Vlade Republike Hrvatske i koji je koordinirao uključene dionike Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Provedba programa Ruksak (pun) kulture započela je 8. ožujka 2021. godine u Lječilištu Topusko. Cilj programa bio je pružiti pomoć i podršku djeci i mladima s područja pogođenih potresom, u smislu omogućavanja i osiguravanja aktivnosti bogatih edukativnim, kulturnim, sportskim i društvenim sadržajima, kako bi kroz igru, druženje, učenje i boravak u poticajnom i pozitivnom okruženju lakše prebrodili razdoblje nakon potresa.

U programima Ruksaka (punog) kulture koji se provodio od ožujka do lipnja u Lječilištu Topusko sudjelovala su djeca i mladi s područja Sisačko-moslavačke županije, učenici 1.-4. razreda i 8. razreda iz 24 osnovne škole. 

Sve programske aktivnosti koje su i inače zastupljene u Ruksaku (punom) kulture (plesna umjetnost, kazališna umjetnost, vizualna umjetnost, književnost, glazbena umjetnost, filmska umjetnost, kulturna baština, programi studenata umjetničkih akademija) bile su i u programu kreiranom za učenike osnovnih škola pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Od ožujka do lipnja programom je bilo obuhvaćeno 1832 učenika 1.- 4. razreda i 696 učenika osmog razreda, ukupno 2528 učenika. U istom razdoblju održalo se više od 100 radionica, 30 kazališnih predstava, 10 plesnih predstava, 10 glazbenih koncerata i 10 filmskih projekcija. U provedbi Ruksaka (punog) kulture volontiralo je 39 studenata Učiteljskog fakulteta u Zagrebu koji su za učenike osmislili poseban rekreativni sadržaj i mala sportska natjecanja.

U ožujku su sudjelovali učenici 1.-4. razreda iz škola:
Osnovna škola Dvor, Osnovna škola Ivo Kozarčanin (Hrvatska Dubica), Osnovna škola Braća Radić (Martinska Ves), Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Sunja, Osnovna škola Ivana Kukuljevića (Sisak), Osnovna škola 22. lipnja, Osnovna škola Sela (Sisak), Područna škola Žažina, Područna škola Greda, Osnovna škola Galdovo (Sisak), Područna škola Hrastelnica, Područna škola Tišina Erdedska  
     
U travnju su sudjelovali učenici 1.-4. razreda iz škola:
Osnovna škola Braće Bobetko (Sisak), Osnovna škola Mate Lovraka (Petrinja), Osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Glina

U svibnju su sudjelovali učenici 1.-4. razreda iz škola:
Osnovna škola Glina, Osnovna škola Gvozd, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića (Gora), Osnovna škola Komarevo, Osnovna škola Davorina Trstenjaka (Hrvatska Kostajnica)

i učenici 8. razreda iz škola:
Osnovna škola Glina, Osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Mate Lovraka (Petrinja), Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića (Gora), Osnovna škola Dvor, Osnovna škola Gvozd,  Osnovna škola Braća Radić (Martinska Ves), Osnovna škola Jabukovac, Osnovna škola Sunja, Osnovna škola Ivana Kukuljevića (Sisak), Osnovna škola 22. lipnja (Sisak), Osnovna škola Sela (Sisak), Osnovna škola Galdovo (Sisak), Osnovna škola Braće Bobetko (Sisak), Osnovna škola Komarevo

U lipnju su sudjelovali učenici 1.-4. razreda iz škole:
Osnovna škola Katarina Zrinska (Mečenćani)

i učenici 8. razreda iz škola:
Osnovna škola Katarina Zrinska (Mečenćani), Osnovna škola Mladost (Lekenik), Osnovna škola Ivo Kozarčanin (Hrvatska Dubica)
 
Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi  jedinstveni je umjetničko-edukativni program na državnoj razini kojeg su zajedno pokrenuli Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2013. godine kao dopunski program kurikulumu u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama i Centrima za odgoj i obrazovanje, a u hrvatskim ga školama i vrtićima provode stručnjaci (književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici). Program omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, senzibilizirajući ih za područje umjetnosti i kulture.