Baci svjetlo na hrvatske umjetnike! - Lastovo (Dubrovačko-neretvanska županija) 4. svibnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Baci svjetlo na hrvatske umjetnike! održana je 4. svibnja 2021. godine u Osnovnoj školi Braće Glumac Lastovo u Dubrovačko–neretvanskoj županiji. Na radionici je sudjelovalo 11 učenika od petog do osmog razreda i ravnateljica Vedrana Ortika Medini, profesor likovne kulture Damir Telenta, i pedagoginja Snježana Lešić. Radionicu je vodila Nina Licul uz četiri studentice diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Janu Sabol, Doriu Valković, Ursu Ljubas i Enu Džafić.

Lastovski učenici su se kroz izradu kaleidoskopa upoznali sa suvremenim hrvatskim likovnim umjetnicima. Svakom učeniku je bio dodijeljen jedan umjetnik kojeg su upoznali kroz kratak tekst i nekoliko njegovih djela. Zadatak je bio da prema uputama izrade vlastite kaleidoskope. Lijepo vrijeme i boravak na otvorenom prostoru omogućili su igru svjetlom koje je glavni pokretač ove optičke naprave. U unutrašnjosti kaleidoskopa stvarali su se različiti ritmovi boja i oblika, koji odražavaju kolorit pojedinog umjetnika, a plašt kaleidoskopa učenici su dizajnirali kolažiranjem teksta i slika pojedinog umjetnika. Po završetku izrade, učenici su odigrali igru prepoznavanja kolorita i individualnog rukopisa umjetnika, smještanjem poklopaca kaleidoskopa na odgovarajuće tijelo.

Učenici su s osmjehom na licima međusobno izmjenjivali uratke, zavirujući u unutrašnjost kaleidoskopa. Studentice su s Lastova otišle pune dojmova i bogatije za dragocjeno iskustvo neposrednog rada s učenicima. Sigurno je to, da će svaka od njih s nestrpljenjem čekati priliku za povratak na Lastovo i ponovni susret s učenicima! Kaleidoskopi su ostali u školi tako da služe učenju i poučavanju o hrvatskoj umjetnosti i likovnosti uopće.

Snimljene fotografije tek su naznaka čarolije koja se događa u unutrašnjosti kaleidoskopa koji živi vlastiti život, a jedna je učenica zaključila: „Baš kao i ljude, kaleidoskope je važno promatrati iznutra.“.