Baci svjetlo na hrvatske umjetnike u Brelima (Splitsko-dalmatinska županija) 5. svibnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
Radionica Baci svjetlo na hrvatske umjetnike! održana je 5. svibnja 2021. godine u Osnovnoj školi Franje Tuđmana Brela u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na radionici je sudjelovalo 15 učenika četvrtog razreda i učiteljica razredne nastave Blaženka Jakir. Radionicu je vodila Nina Licul uz četiri studentice diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci – Janu Sabol, Doriu Valković, Ursu Ljubas i Enu Džafić.

Uz srdačan doček ravnateljice škole Ivane Ravlić i znatiželjnih učenika, uspjeh radionice bio je već po dolasku zagarantiran. U uvodnom dijelu, nakon upoznavanja s učenicima, studentice su potaknule razmišljanje učenika o boji i svjetlu, hrvatskim umjetnicima i njihovim sličnostima, a zatim su prema uputama učenici sami izrađivali kaleidoskope, tematski povezane s hrvatskim suvremenim umjetnicima.

Kaleidoskop je sredstvo likovne igre, koje je kao takvo oduvijek učenicima zanimljivo. Korak po korak, sami su izradili i oblikovali unutrašnjost i vanjštinu kaleidoskopa. Vanjski dio su kolažirali tako da je kaleidoskop poprimio edukativnu svrhu, a u unutrašnjosti su stvarali magiju koja se mogla otkriti zavirujući kroz malu rupicu na dnu, a uz veliku pomoć vanjske svjetlosti. Igra ritma i oblika koja odražava jedinstveni kolorit pojedinog umjetnika izazvala je oduševljenje i čuđenje.

Kako je radionica odmicala, tako su učenici sve više iskazivali svoju kreativnost, te su neočekivano unijeli različite mogućnosti za maštovito osmišljavanje kaleidoskopa: kombinirali su više kadrova kako bi stvorili igru svjetla, te su na plaštevima kaleidoskopa crtali uzorke po uzoru na umjetnike.

Uslijedila je interaktivna igra u kojoj su učenici tražili odgovarajuće poklopce kaleidoskopa upoznajući tako individualne rukopise umjetnika.
Kao uspomenu, studentice su iz Brela ponijele poklon, slikovnice koje su ilustrirali učenici pod „palicom“ svojih učitelja, a još vrijednije, stvorena su nova prijateljstva. Učenici su u svoje kaleidoskope unijeli nove ideje i kreativnu energiju i svi su poželjeli ponovni susret u Brelima ili Rijeci!