Po svijetu uz šarene boje i razigrane globuse u Buku (Požeško-slavonska županija) 13. travnja 2021.

  • Slika
Radionica „Svijet u mojim bojama - učenje o djelu suvremenog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa“ održana je 13. travnja 2021. godine u Područnoj školi Buk u Buku. Na radionici je sudjelovalo 11 učenika drugog razreda te učiteljice Terezija Zečević i Renata Matičević.

Nakon uvoda u kojem su predstavnice Udruge ECHO pozdravile učenike i nastavnike, započela je radionica. Voditeljica radionice s učenicima je razgovarala o umjetnosti, jesu li čuli za neke poznate umjetnike, što njima predstavlja pojam umjetnosti i koje sve vrste umjetnosti postoje. Potom je uslijedila diskusija o globusima.

Učenicima je predstavljen Dimitrije Bašičević Mangelos - umjetnik koji je bojao globuse raznim bojama i pisao po njima slova, brojeve i razne poruke. Učenici su zajedno analizirali različitosti između običnog školskog i Mangelosovog globusa, te se razgovaralo o razlikama u primjeni globusa. Različita je primjena na satu zemljopisa radi snalaženja na kartama i učenja zemljopisa, a drugo je umjetnička sloboda.

Na praktičnom dijelu radionice učenici su dobili zadatak da od dobivenih materijala sami kreiraju vlastiti globus na način na koji je radio umjetnik Mangelos. Tijekom praktičnog dijela radionice, učenici su pokazali iznimnu zainteresiranost, kreativnost i originalnost prilikom izrade vlastitog globusa.

Cilj ovog dijela radionice bio je poticanje i unaprjeđivanje samostalnosti, samopouzdanja, kreativnosti i estetskog razvoja učenika u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima. Pri kraju praktičnog dijela radionice učenici su prezentirali vlastite globuse. Voditeljica je zajedno s učenicima komentirala globuse te poruke koje su poslali. Globusi su potom fotografirani. Na samom kraju radionice, predstavnice Udruge ECHO pozdravile su sve učenike i nastavnike te im zahvalile na suradnji i kreativnim idejama.