U ritmu tonova usne harmonike u Jastrebarskom (Zagrebačka županija) 16. travnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
Program Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe autora i voditelja Tomislava Golubana održan je uz gitarističku pratnju Vida Kotarskog 16. travnja 2021. godine u Osnovnoj školi Ljubo Babić u Jastrebarskom. Prisutno je bilo 23 učenika 4. razreda osnovne škole i učiteljica.

Učenicima su, kroz interakciju i aktivno sudjelovanje samih učenika, objašnjeni temeljni principi sviranja usne harmonike. Demonstrirane su različite vrste usnih harmonika (dijatonska, kromatska, piccolo, prateća i bass) te je objašnjena njihova upotreba i različiti načini sviranja u različitim glazbenim žanrovima.

Osim usne harmonike, definirani su različiti glazbeni stilovi i objašnjen je njihov kronološki slijed sa blueseom kao polazištem. Objašnjen im je i povijesni kontekst i tehničke okolnosti nastanka i razvoja bluesa (abolicija robova, važnost izmjenične struje Nikole Tesle).

Učenici su imali priliku upoznati se s pojmovima blues, rock, jazz, country, rockabilly, reggae, hip-hop. Osnovni glazbeni obrasci navedenih stilova, demonstrirani su kombinacijom sviranja usne harmonike, gitare i rifljače.