O suvremenoj umjetnosti u Novoj Gradiškii (Brodsko-posavska županija) 21. travnja 2021. godine

  • Slika
Radionica Kulturpunktovog vodiča kroz suvremenu umjetnost Kurziv – platforma za pitanja kulture, medija i društva održana je 21. travnja 2021. godine s maturantima Gimnazije Nova gradiška u Novoj Gradiški. Radionici je prisustvovao 21 učenik te profesorica likovne kulture Ana Ramšak.

Radionicu su vodili novinari portala Kulturpunkt.hr Martina Domladovac i Lujo Parežanin, koji su također strukturirali i oblikovali program te pripremili materijale. Radionica je trajala tri školska sata tijekom kojih se polaznicima dao teorijski uvid u osnovne konceptualne probleme i pitanja koja postavlja suvremena umjetnost, kako bi nakon toga u praktičnom dijelu novostečena znanja primijenili u interpretaciji reprezentativnih suvremenih umjetničkih djela.

Na temelju stečenih znanja i uvida u specifičnosti suvremene umjetnosti, učenici su u drugom, praktičnom dijelu radionice dobili zadatak samostalno analizirati po jedan umjetnički rad. Radove koje su analizirali bili su: An Artist Who Can Not Speak English Is No Artist Mladena Stilinovića, Činjenica da je nekom dana mogućnost da napravi izložbu važnija je od onoga što će na toj izložbi biti pokazano Gorana Trbuljaka, Your Gaze Hits the Side of My Face Barbare Kruger te Bosnian Girl Šejle Kamerić. Ispunjavanju ciljeva radionice - upoznavanja sa specifičnim značajkama suvremene umjetnosti, interpretacije umjetničkih djela i artikulacije vlastitih stavova – pridonijela je zainteresiranost učenika koji se već pripremaju za daljnje obrazovanje koje nekolicina namjerava nastaviti upravo u području kulture.