Sve boje minerala u Poljanskom Lugu (Zagrebačka županija) 26. svibnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
Radionica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Carstvo minerala održana je 26. svibnja 2021. godine u Područnoj školi Poljanski Lug. Na radionici je sudjelovalo 23 učenika i 6 odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su vodili muzejska pedagoginja Petra Šparica, muzejska savjetnica Renata Brezinščak i muzejska savjetnica Marina Višić.

Na samom početku radionice voditeljice radionice učenike su upoznale s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, što se u muzeju čuva i što se sve može vidjeti. Nakon uvodnog predavanja učenici su podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina prošla je kroz različite edukativne „stanice“.

Mineralni detektivi – učenicima su prikazani različiti minerali (gips, pirit, zlato, lapis, opsidijan, sumpor, kremen, kalcit, sfalerit, malahit, azurit, muskovit). Objašnjena su im njihova svojstva, te za što ih se sve upotrebljava. Njihov zadatak bio je prepoznati određena svojstva minerala (boju, tvrdoću, sjaj, težinu, kalavost). Minerale su proučavali makroskopski i ispod povećala.

Memory minerali –učenici su imali priliku zaigrati Memory s fotografijama minerala iz stalnog postava. Osim malih memory kartica, učenici su igrali i veliki memory na podu s fotografijama minerala i kornjaša s izložbe Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje.

Podna igra Prirodoslov – kroz veliku društvenu igru igrači upoznaju Hrvatski prirodoslovni muzej.

Na kraju radionice svaki učenik dobio je prigodan poklon prirodoslovnu pamtilicu, bookmark geološka razdoblja, naljepnicu HPM-a i 10 malih minerala. Školi domaćinu ostao je edukativan „Vodič kroz Carstvo minerala“ kao pomoć učenicima, odgajateljima, nastavnicima i svim ljubiteljima prirode koji na terenu pronađu neki primjerak minerala. Osim toga zidove škole će im krasiti i plakat Carstvo minerala.