Jazz u Kumrovcu (Krapinsko-zagorska županija) 29. travnja 2021. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe, autora i voditelja Tomislava Golubana održan je uz gitarističku pratnju Vida Kotarskog 29. travnja 2021. godine u Osnovnoj školi Josip Broz u Kumrovcu. Prisutno je bilo 20 učenika i učiteljica.

Radionica je započeta predstavljanjem glazbenika Tomislava Golubana te demonstracijom sviranja dijatonske i kromatske usne harmonike u pratnji gitarista Vida Kotarskog. O svakoj vrsti usne harmonike ispričana je kratka priča. Učenicima je predstavljena glazba kroz povijesni kontekst razvoja suvremene glazbe, upoznalo ih se s pojmovima ritma i improvizacije, vrstama usnih harmonika i gitara, načinima dobivanja tona, upotrebom pojačala, mikrofona i drugih pomagala. Pojašnjen je kontekst nastanka i razvoja bluesa na američkom jugu uz objašnjenje žanrova kao što su gospel, delta blues, jazz glazba i  rock’n’roll.

Zahvaljujući edukativnoj prezentaciji i zajedničkoj interakciji predavača i sudionika, učenici su usvojili nova znanja i informacije vezana uz povijesni razvoj glazbe novijeg doba, naučili su prepoznati vrste moderne glazbe te utvrdili da je ljudski glas najsavršeniji instrument.