Ruksak (pun) kulture online

Izvoditelji programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi i njihovi edukativni sadržaji online:


  Tehnički muzej Nikola Tesla 

Tehnički muzej Nikola Tesla u okolnostima epidemije bolesti COVID-19 prilagodio je sadržaje stalnog postava Muzeja kao i svoje edukativne sadržaje posjetiteljima „na daljinu“ i osobama s oštećenjem sluha, a moguće ih je pronaći na YouTube kanalu te putem web stranice Muzeja.

Među njima je i program #7minutamuzeja - serijal video vodstava kustosa odjelima TMNT-a koji su prilagođeni osobama s oštećenjem sluha, simultanim prijevodom na znakovni jezik, u skladu s jednim od strateških ciljeva Muzeja koji je integracija posjetitelja s različitim oblicima invaliditeta u muzejske (kulturne) aktivnosti. Programom TMNT TATTOOS Muzej je pripremio serijal videoklipova u trajanju od nekoliko minuta kojima se najmlađim posjetiteljima predstavljaju pojedini „kultni“ muzejski predmeti, među kojima je i model padobrana Fausta Vrančića. 

U okviru programa Ruksak (pun) kulture Tehnički muzej Nikola Tesla u vrtićima i školama provodi radionicu Faust Vrančić - Leteći čovjeka sada je pripremio u okviru programa TMNT TATTOOS i zanimljivi video izrade privremene tetovaže s motivom inspiriranim Letećim čovjekom – padobranom Fausta Vrančića. Za izradu potrebni su: keramički tanjur, flomaster za bijelu ploču, malo strpljenja i malo vode.
 
Postupak izrade potražite na poveznici:
www.youtube.com/watch?v=yDtJRFyyjyU&feature=youtu.be

Kratki film Homo volans o istoimenoj Vrančićevoj konstrukciji padobrana potražite na poveznici: www.youtube.com/watch?v=BRh3Ca96cgE


*Programi su u cijelosti muzejska produkcija, snimljeni opremom kupljenom sredstvima Ministarstva kulture u okviru Javnog poziva za predlaganje programa koji potiču razvoj publike u kulturi.
 

   Sedmi kontinent 

Programom Sedmi kontinent Udruge Djeca susreću umjetnost koja je višegodišnji izvoditelj programa Ruksak (pun) kulture, učenicima je donesen niz projekcija filmova, radionice filmske pismenosti i analize filma, radionice izrade optičkih igračaka i druge. 

Svoj novi projekt Vrti svoj film pokrenuli su uz pomoć djece, nastavnika i roditelja iz cijele Hrvatske radi edukacije, ali i obiteljskog uživanja u filmu, s ciljem da se u uvjetima socijalnog distanciranja i onemogućenog odlaska u kino učenike razveseli dobrim filmom te ih motivira na promišljanje o sedmoj umjetnosti. 

Sedmi kontinent omogućio je učiteljima i nastavnicima širom Hrvatske besplatan pristup dvama najtraženijim filmskim naslovima iz svojega programa: Ježeva kuća i Phantom Boy, a u pripremi su i drugi filmski doživljaji. Snimili su i edukativne kino dodatke u suradnji s brojnim filmskim profesionalcima. Uz pomoć metodičkih prijedloga za obradu filmova omogućili su dinamičan i zabavan sat medijske kulture na daljinu. 

Informacije o načinu prijave za sudjelovanje u projektu te upute za pristup online platformi koji je besplatan do kraja školske godine, do 19. lipnja 2020. godine, pronađite na poveznici: 
www.sedmikontinent.org/novosti/vrti-svoj-film-za-edukaciju-ali-i-obiteljsko-uzivanje-u-filmu/