Audiovizualni sadržaji

 


 

 


Kate koju znate i šarena budućnost

url: 
https://www.youtube.com/channel/UCVYTWrmrP0NJ0sO4kmqFDfQ

Izvedbena umjetnica Karolina Šuša predstavlja online projekt namijenjen najmlađim gledateljima - 'Kate koju znate i šarena budućnost', pokrenut za vrijeme izolacije. Kate koju znate kroz priče za laku noć u svom je teatru oživljavala priče za mališane od tri do osam godina kroz pjesmu, ples, lutke, rekvizite te na svoj poseban način, putem Zooma donosila zabavu cijeloj obitelji…

Krajem lipnja 2021. Kate je premijerno predstavila i svoj prvi snimljeni film - veliku avanturu u kojoj priča poznatu i dirljivu priču o odrastanju i upoznavanju sebe, priču o Ružnom pačetu.

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Kratki plesni filmovi UO Škvadra
 
url: https://www.youtube.com/channel/UCOBzVePq8nG_uUcWF-KzH5A
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057589505135
 
Umjetnička organizacija Škvadra pripremila je kratke plesne filmove na temu pripreme za odlazak na plažu, u suradnji s redateljem Aleksandrom Švabićem, snimateljicom Karlom Kocić i glazbenikom Ruaraidh Osbornom.
 
Filmovi su nastali u okviru programa „Pun ekran“ uz podršku Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Filmovi A la playa:
„Krema“ https://youtu.be/5G6BNP1qAP4
„Kada“  https://youtu.be/ePBi-18OOzk
„Vrućina“ https://youtu.be/QkTUu2_h7K8
„Pa(r)kiranje“ https://youtu.be/kTwSD8Tpb4k
 
„Arbajt-dokumentarni film“ https://youtu.be/sUbYmPdyc7U


Site-specific predstave u prirodi

url: www.youtube.com/channel/UCPDQXvPrwtHDKVbZjds8PRA

Izvedbena umjetnica Iva Korbar na YouTube stranici Theatre of Inconceivable, Ti predstavlja projekt stvaranja umjetničkih videa dviju predstava u prirodi: "Mjesečevo sanjarenje" i "Na jezeru". Cilj programa bio je proizvesti dva audio-vizualna produkta; dva umjetnička videa koja su sposobna naracijski iznijeti specifičnosti predstava Kazališta Nezamislivog

Mjesečevo sanjarenje autorska je site-specific predstava Ive Korbar igrana od 2016. u ruševinama samostana, dvoraca i utvrda. Izvorno je nastala unutar ruševina ženskog samostana Dračeva luka na otoku Braču. Na jezeru je također autorska site-specific predstava nastajala 2015. godine na Petom jezeru zagrebačke park šume Maksimir.

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Kratki film "T OBJEKT"

url:
 https://www.youtube.com/watch?v=YCQtL54PwAU

Kratki film T-OBJEKT autorica Fernande Branco, Monice Giacomin i Ivane Peranić, snimatelja Hrvoja Franjića i montažerke Yue Wang, govori o koreografskom vraćanju u isti prostor nakon nešto više od godine dana. Nastao je koristeći metodologiju zajedničkog koreografskog stvaralaštva koje su tri umjetnice razvile unutar projekta Misaona tijela. Film je objavljen na Youtube stranici umjetničke organizacije KRILA.

Prostor radnje filma napušteni je tvornički objekt u središtu Rijeke, unutar bivšeg industrijskog kompleksa koji kao takav više ne postoji jer je tijekom radova na novoj Gradskoj knjižnici Rijeka srušen, a ostavljena je samo njegova vanjska “ljuštura” unutar koje će biti izgrađena potpuno nova konstrukcija. Autori su iskoristili prazninu toga prosotra za kreativno nadahnuće.

Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Video lekcije o osnovama animiranog filma

url:
 www.youtube.com/channel/UC8dQI49r-cBzw-IqWF-Krlg

Martin Babić, magistar animiranog filma i novih medija, voditelj je i realizator video lekcija o osnovama animiranog filma koje su objavljene na You Tube kanalu Video lekcije.

Program se sastoji od step by step vodiča kroz izradu animiranog filma u različitim tehnikama, popraćen zvučnim i vizualnim uputama i objašnjenjima voditelja programa. Program je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Inquiry Inc. [razvoj otvorene online platforme]

url: https://formatc.hr/

Umjetnička organizacija "Format C" na svojim mrežnim stranicama predstavlja projekt 'Inquiry Inc. [razvoj otvorene online platforme]' u okviru kojega je izgradio digitalnu i mrežnu infrastrukturu na kojoj gradi program "Inquiry Inc." - kontinuiranu, cjelogodišnju programsku i produkcijsku koncepciju koja u svojoj šestoj godini stvara 8 tematskih umjetničkih cjelina i desetke međusobno komplementarnih kulturnih aktivnosti koje oslovljavaju i artikuliraju područje digitalnog, nematerijalnog i neprofitnog stvaralaštva recentne novomedijske umjetnosti.

"Inquiry Inc. [razvoj otvorene online platforme]" omogućio je stvaranje novih i adaptaciju postojećih resursa (servera, softvera, dizajna, tekstova, podcasta i dr.) kako bi infrastruktura i sadržaj mrežne platforme Formata C bili pristupačniji za pregled, interakciju i sudjelovanje online posjetitelja. 

Izuzev dva vremenski ograničena događanja (free libre art glitch/6 i fu:bar/ [2021])  - gotovo svi programi dugotrajno su otvoreni, tj. moguće je prisustvovati terminima ili ih inicirati bilo kada tijekom godine. Sve programe potražite na https://formatc.hr/. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Popularizacija čakavštine kroz digitalne načine distribucije

url:
 www.facebook.com/ostijaco
www.youtube.com/channel/UCkqXNigGJulvpKYXOMEN7cQ
vrijeme: 26. lipnja - 1. srpnja 2021. 

Grupa zaljubljenika u čakavski govor, u protekle dvije godine, odlučila je vratiti zaboravljene domaće aforizame u našu svakodnevnicu, kroz inovativan projekt očuvanja i njegovanja kulturne baštine - šest serijala video uradaka i predstavu ‘Oštija’ koja oživljava domaću riječ.  Program se održava svakodnevno od 26. lipnja do 1. srpnja 2021. na društvenim mrežama i YouTube kanalu.

Uz glumce, atmosferu, ambijent, komediju i spontanost, video uradci prilagođeni su današnjim načinima komunikacije na smartfonima, tabletima, kompjuterima i društvenim mrežama. Glumci i organizatori: Zoran Kinkela Mežnjar, Andy Cech, Zoran Ravnić, Dražen Turina Šajeta, Damjan Grbac. Video realizacija: Igor Modrić, Robert Kalčić, Novinet.tv – ProRec.

Glazbenik Endy Cech autor je toga projekta očuvanja i njegovanja kulturne baštine kroz oživljavanje domaćih aforizama, nastalog u okviru u okviru digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja uz finacijsku podršku Ministarstva kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


DO SLUŠANJA
u emisiji Generalna proba Radija Student 


url: https://punctum.hr/
https://punctum.hr/project/96/
vrijeme: 23. i 30. lipnja u 12:15 sati
mjesto: emisija Generalna proba Radija Student 
 
Umjetnička organizacija Punctum provela je edukativni projekt – online radionice dokumentarne radiodrame „Do slušanja“ namijenjene osobama oštećena vida pod vodstvom Nine Bajsić i Nikoline Rafaj.
 
Projekt se odvijao u tri faze u obliku grupnih i individualnih online susreta od 6. ožujka do 15. lipnja 2021. godine. U uvodnoj fazi kontekstualizirala se radiofonska umjetnost kroz predavanja i slušanje dokumentarnih radiodrama s naglaskom na poticanje analitičkog i kritičkog mišljenja uz otvorene diskusije s gostujućim predavačima, dramskim i radijskim stručnjacima. Zatim je slijedio kreativno-istraživački proces u kojem je naglasak bio na istraživanju vlastitih kreativnih afiniteta, odabiru tema te formiranju predloška za vlastite radiodrame, dok su u završnoj fazi polaznici radili na vlastitim dokumentarnim radiodramama uz mentorirano snimanje, montažu i finalnu produkciju materijala. Cilj programa bio je osobama oštećena vida olakšati pristup audiokulturi, ne samo kroz recepciju, već i kroz kreaciju vlastitog umjetničkog sadržaja.
 
Rezultat radionice je pet kratkih dokumentarnih radiodrama polaznika, „Tonovi svakodnevice“ Kristine Krsnik, „Zabavan i(li) transcendentalan!?“ Ružice Drenski, „Kako se vidim“ Marija Glibe, „Život kroz note“ Danijele Vidas te „U proljeće odmaram te, ljeti hladim, u jesen hranim, zimi grijem“ Anite Matković, koji će se premijerno emitirati u emisiji Generalna proba Radija Student 23. i 30. lipnja u 12:15 h, a zatim biti dostupni i na stranici https://punctum.hr/project/96/.

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture I medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Buditi se bez briga
 
url: https://www.youtube.com/watch?v=sk5TRfP6kZ4
vrijeme: 25. lipnja 2021. u 13 sati
 
Premijerno predstavljanje programa Buditi se bez briga autorice, plesne umjetnice Ivane Vojnić Vratarić održat će se 25. lipnja 2021. u 13 sati na Youtube kanalu udruge Bukanoise. Suradnik u projektu je vizualni umjetnik Marko Vojnić. Nakon premijernog prikazivanja sadržaj ostaje dostupan javnosti.
 
“Buditi se bez briga” je video projekt zamišljen kao sjecište vizualnih, auditivnih i izvedbenih medija, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
 
Unutar četiri mjeseca istraživačkog procesa koji je rezultirao nakupljenim vizualnim materijalima isti su postupkom montaže pretvoreni u audiovizualno djelo. Dijeleći zajednički prostor i vrijeme s partnerom i suradnikom - Markom Vojnićem dospjeli smo do dubinskog analiziranja međusobnih umjetničkih procesa, kako dosadašnjih tako i onih koji predstoje…
 
Koncept: Ivana Vojnić Vratarić i Marko Vojnić
Pokret: Ivana Vojnić Vratarić
Video i montaža: Marko Vojnić
Glazba: EXIT - The Mystic Trumpeter
Prava za korištenje audio zapisa nastalog 20.08. 1972., Live at the Roundhouse, The Ices tapes, North London u izdanju Exitstencil Music EXM02., ustupio je Penny Rimbaud.


"Digitalni susreti" 
brojni filmski naslovi besplatno u lipnju


url: https://istrafilm.hr/digitalni-susreti/

Umjetnička organizacija Istra film u mjesecu lipnju svim filmoljupcima omogućava besplatno gledanje brojnih filmskih naslova u okviru programa Digitalni susreti. 

Cilj mu je u novonastalim okolnostima uzrokovanim globalnom pandemijom učiniti već postojeće programe Istra filma šire dostupnima te iskoristiti brojne mogućnosti novih tehnologija za interakciju s publikom. Istra film ovim programom želi omogućiti publici, prije svega mladima (učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima), pristup gledanju dokumentarnih filmova različitih tematika, koji mogu poslužiti kao nadopuna školskom kurikulumu ili tek na zabavan način skratiti vrijeme do ponovnog druženja u kino-dvoranama.

Digitalni susreti trenutno nude 30 filmskih naslova, koji će nakon 30. lipnja ostati dostupni za gledanje na zahtjev, a program će se svakoga tjedna nadopunjavati novim filmskim poslasticama, predstavljanjem autora, zanimljivim filmskim radionicama i rock-koncertom.
 
Filmovima se može pristupiti putem mrežne stranice: Digitalni susreti - Istra film
• Prijave za radionicu glazbenih videospotova i montaže (Rok: 25.6.2021.)

Digitalne susrete Ministarstvo kulture I medija podržalo je putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Filmske profesije u sektoru kamere

url: https://vimeo.com/user142888449
vrijeme: od 17. lipnja do sredine srpnja 

Hrvatska udruga filmskih snimatelja (H.F.S.) snimila je tri dokumentarno-obrazovna filma pod zajedničkim nazivom “Filmske profesije u sektoru kamere”. Prikazivanje je putem Vimeo kanala krenulo 17. lipnja i nastavit će se sve do sredine srpnja, na način da će se svaki tjedan prikazati po jedan film.
 
U razgovorima s hrvatskim filmskim profesionalcima različitih generacija željelo se slojevito opisati zanimanja - Asistenta kamere (šarfer), Operatora kamere (švenker) i Direktora fotografije (I. i II. dio), s ciljem da se široj javnosti i mlađim generacijama filmskih djelatnika otkriju sve posebnosti ovih iznimno bitnih profesija. Sugovornici odgovaraju na isti set pitanja pa je zanimljivo svjedočiti njihovim različitim razmišljanjima i osobnim pristupima profesiji kojom se bave. Ujedno je to i kratka šetnja kroz povijest hrvatskog filma. Scenarist i redatelj filmova je Mario Sablić, snimatelj Goran Mećava, h.f.s., a montažu slike i zvuka potpisuje Slaven Jekauc. 

Program Ministarstvo kulture i medija podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Tin Dožić – Lutalaštvo / Wanderlust

url:
 https://live.formatc.hr
https://lutalastvo.cargo.site
vrijeme: 20. i 21. lipnja 2021.
 
Premijerno predstavljanje audiovizualnog djela 'Lutalaštvo' autora Tina Dožića održat će se se putem otvorene online platforme umjetničke organizacije Format C u dva termina, oba s početkom u 21 sat - u nedjelju, 20. lipnja, na engleskom jeziku te u ponedjeljak, 21. lipnja, na hrvatskom jeziku. Pristup događanju slobodan je i besplatan!
 
Audiovizualni rad 'Lutalaštvo' dio je šireg istraživanja naslova Dromomania Adriatica koje će biti realizirano kao audiovizualni esej krajem 2021. godine i samo je jedna postaja u širem istraživačkom procesu. Više o projektu na poveznici.
 
Uz desktop kino stream, rad 'Lutalaštvo' ostvaruje se i putem mrežne stranice, na kojoj će usporedno s desktop kinom biti objavljen i digitalni teritorij kojim publika može lutati. Rad “Lutalaštvo” podupire Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. Predstavljanje rada odvija se u okviru projekta “Inquiry Inc.” UO Format C, podržanog sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Grada Rijeke i Zaklade Kultura nova.


Kreću Digitalni susreti i mjesec besplatnih on-line filmova

url: https://istrafilm.hr/digitalni-susreti/
vrijeme: 02. - 30. lipnja 2021.

Umjetnička organizacija Istra film u mjesecu lipnju svim filmoljupcima nudi besplatno gledanje brojnih filmskih naslova u okviru programa Digitalni susreti. Cilj programa je u novonastalim okolnostima uzrokovanim globalnom pandemijom učiniti već postojeće programe Istra filma šire dostupnima te iskoristiti brojne mogućnosti novih tehnologija za interakciju s publikom. Istra film ovim programom želi omogućiti publici, prije svega mladima (učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima), pristup gledanju dokumentarnih filmova različitih tematika, koji mogu poslužiti kao nadopuna školskom kurikulumu ili tek na zabavan način skratiti vrijeme do ponovnog druženja u kino-dvoranama.
 
Program omogućuje besplatno gledanje dokumentarnih filmova iz zemlje i svijeta raznovrsnih tema: od dokumentarističkih pristupa ličnostima iz hrvatske povijesti poput Frankopana, Ivana Mažuranića i Nedjeljka Fabrija preko retrospektive filmova međunarodnog History Film Festivala do Inkluzivnog kina unutar kojega se trenutno mogu pogledati dva sjajna dokumentarca prilagođena za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida.
 
Digitalni susreti trenutno nude 30 filmskih naslova koji će nakon 30. lipnja ostati dostupni za gledanje na zahtjev, a program će se svakoga tjedna nadopunjavati novim filmskim poslasticama, predstavljanjem autora, zanimljivim filmskim radionicama i rock-koncertom.
 
Filmovima se može pristupiti putem web stranice: Digitalni susreti - Istra film.
 
Digitalne susrete podržalo je Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Platforma "Gle!"

url: https://www.facebook.com/PlatformaGle-103407951967130/

Platforma "Gle!" služi kao virtualno mjesto okupljanja umjetnika i publike raznih disciplina. Umjetnici su pozvani izraziti se kratkim videima koji promoviraju njihovu umjetnost, a gledatelji na otvorenu komunikaciju. Projekt podupire Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Kao mjesto otvorenosti, nenametnutog sadržaja i neprofitne prirode platforma nudi jednaku mogućnost kako već etabliranim umjetnicima, tako i nadolazećim; međugeneracijske je prirode te služi onima koji se snalaze u digitalnim sferama i onima koji će se tek početi snalaziti. Projekt je nastao na inicijativu hrvatskog glumca Svena Jakira.
Opis projekta
YouTube kanal Gle!

Predstavljanje rada u nastajanju: 'Orkestracija_prostora_0.0', intermedijalni video performans

url: https://www.facebook.com/pg/Soundpainting-platforma-Pula-100919678317116/
https://www.youtube.com/user/nevenradakovic/featured
vrijeme: 9. lipnja 2021. u 21 sat

Online događaj - predstavljanje rada u nastajanju: "Orkestracija_prostora_0.0", intermedijalni video performans, održat će se 9. lipnja na YouTube kanalu Soundpainting platforme Pula. Performans je sniman 28. i 29. studenog 2020. u koncertnoj dvorani Rondo - DC Rojc Pula u okviru projekta "Ciklus intermedijalnih, multidisciplinarnih i radiofonskih performansa". 
 
Prostor kao katalizator orkestracije.
Svjetlo kao induktor vremena.
Pokret i ritam kao skulptori kompozicije.
Intermedijalne.
 
Autor i montažer video rada: Davor Sanvincenti
Autor koncepta: Neven Radaković
Autori i izvođači glazbe: Tena Novak Vincek, Luka Žužić, Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić, Alen Sinkauz, Neven Radaković
Plesna umjetnica: Ivana Vojnić Vratarić
Video snimatelj: Ivan Dobran
Tonski snimatelj: Hrvoje Pelicarić
Glavni producent, autor i umjetnički voditelj projekta: Neven Radaković
Izvršna producentica: Mia Đurčević
Produkcija i organizacija: Soundpainting platforma Pula, Rondo Histriae u suradnji sa U.O. "P137".
Uz financijsku potporu: Upravnog odjela za kulturu grada Pule, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija RH-a


ZagrebDox: Selekcija filmova hrvatskih redateljica dostupna za online gledanje

url: http://zagrebdox.net/
vrijeme: 07.06.2021. - 20.06.2021.

Ususret 17. ZagrebDoxu, koji se otvara 13. lipnja, već od ovog ponedjeljka je za online gledanje dostupan retrospektivni program 'Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom'. Deset filmskih naslova može se pogledati na Vimeo kanalu od ponedjeljka, 7. lipnja, pa sve do završetka festivala u nedjelju, 20. lipnja

Program koji je za publiku ZagrebDoxa osmislila i odabrala filmska kritičarka i selektorica Diana Nenadić okuplja dokumentarne naslove domaćih redateljica nastale tijekom posljednjih četrdesetak godina: od ranih uredaka s Akademije dramskih umjetnosti do kasnijih faza, retrospektiva obuhvaća ostvarenja redateljica Tatjane Božić (Iskrivljeni odrazi), Dane Budisavljević (Sve 5!), Biljane Čakić (Dečko kojem se žurilo), Tihe Gudac (Goli), Ljubice Janković (AB), Ivone Juka (Što sa sobom preko dana), Zrinke Katarine Matijević (Dvoboj), Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (Mačka je uvijek ženska), Ljiljane Šišmanović (Polusestra) te Vlatke Vorkapić (Anine pjesme).

Filmovi su dostupni za gledanje na Vimeo kanalu: LINK.
Kod za besplatno gledanje filmova je ZENSKI-POTPIS.

Radionica prezentacije kreativnog rada

url: https://uo-pulpa.hr/radionica-prezentacije-kreativnog-rada/
vrijeme: 01.06.2021. - 24.06.2021.
rok prijave: 30. svibnja 2021.

Samostalna umjetnica Petra Zlonoga organizira online Radionicu prezentacije kreativnog rada. Zajedno s Mariom Kozinom, filmskim kritičarem i predavačem te Lucijom Barišić, glumicom i lutkaricom, voditeljica će kroz četiri tjedna s polaznicima raditi na savladavanju prezentacije vlastitih kreativnih radova i projekata. 

Radionica je namijenjena umjetnicima općenito, primijenjenim umjetnicima, obrtnicima i radnicima u kreativnim industrijama te studentima umjetničkih usmjerenja koji imaju konkretan kreativni projekt / umjetnički rad kojeg razvijaju ili plasiraju na tržište. Svrha radionice je da sudionici u svojem kasnijem radu i djelovanju osjećaju samopouzdanje i, prije svega, autentičnost pri prezentaciji svojih filmova te da im bude jasno na koji najprikladniji način prezentirati s obzirom na publiku kojoj se obraćaju. Više: https://uo-pulpa.hr/radionica-prezentacije-kreativnog-rada/
 
Radionicu je podržalo Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja te je sudjelovanje besplatno. Video najava: https://youtu.be/fgLAUovtKPg

Obaveze polaznika su: sudjelovanje na svim terminima radionice, rad na zadacima i finalna prezentacija.
OBAVEZNA PRIJAVA na: https://uo-pulpa.hr/radionica-prezentacije-kreativnog-rada/


Nove epizode Zapozorja – kazališnog podcasta
 
url: https://www.youtube.com/channel/UCxO2oHswmGc8QpETChzSdcw
https://www.facebook.com/zapozorje
https://fb.me/e/DsWXKyZX
vrijeme: 26. svibnja 2021. u 18:30 sati
 
Nova epizoda Zapozorja – kazališnog podcasta u goste će dovesti glumce KunstTeatara Romanu Brajša, Ivana Planinića i Domagoja Jankovića u srijedu, 26. svibnja 2021. godine u 18:30 sati. Više na poveznici.

Zapozorje je radijski (audio) podcast o kazalištu koji ugošćuje kazališne djelatnike i umjetnike; od redatelja i glumaca pa sve do rekvizitera, ali i gledatelja. Dostupan je u dvije forme: Zapozorje live (koji je dostupan on-line i uživo prenosi cijeli razgovor, ali i komunicira sa slušateljima) i Probaljeno Zapozorje (emisija u trajanju do 30 minuta koja je zvučno oblikovana te se emitira putem radijskih postaja).
 
Za nadolazeće termine emisija pratite Facebook stranicu Zapozorja, a na YouTube kanalu možete pronaći propuštene. Program Ministarstvo kulture i medija podržava putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Međunarodni festival radiodrame "Prix Marulić" krajem svibnja - online

url: https://prix-marulic.hrt.hr/
vrijeme: 24. - 28. svibnja 2021.

Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame "Prix Marulić" održat će se krajem svibnja prvi puta online, nakon 23 godine održavanja na Hvaru, po čijim je autentičnim prostorima postao jedinstven je i prepoznatljiv u svijetu, priopćeno je s HRT-a u ponedjeljak.

U organizaciji Odjela Drama HR-a bit će predstavljeno 38 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 20 zemalja koje je predselekcijska komisija odabrala između 70-ak pristiglih radova, kaže se. Na web stranici festivala https:// prix-marulic.hrt.hr bit će dostupne audio snimke i skript na engleskom jeziku za sve festivalske emisije koje su prošle predselekciju, te će ih osim članova žirija i sudionika festivala moći poslušati i svi zainteresirani slušatelji. Putem Zooma održavat će se diskusije o preslušanim djelima. Na festivalskoj facebook stranici Prix Marulića svakoga dana od 19 sati objavljivat će se snimke diskusija.
Cjeloviti program potražite na https://prix-marulic.hrt.hr/ 


Video serijal: 'Cirkus u kući'

url: https://www.youtube.com/channel/UCyvIbliGL2RURXve1tSuJ9Q 
vrijeme: 18. svibnja  – 18. lipnja 2021.

U okviru programske aktivnosti kreiranja novih sadržaja kulturnog i edukativnog karaktera šire dostupnosti, u skladu s novonastalim epidemiološkim okolnostima, glumica Lidija Kraljić pripremila je autorski projekt – video serijal naziva Cirkus u kući. Serijal će se baviti kreativnim izvršavanjem svakodnevnih zadataka unutar „svoja četiri zida“ te prikazivati u deset epizoda na Youtube kanalu "Cirkus u kući", Cilj projekta je mladoj publici, kroz njima pristupačan medij, donijeti kreativni umjetnički sadržaj koji posljedično doprinosi razvoju profesionalne, cirkusko-glumačke scene. Pr va epizoda bit će objavljena 18. svibnja. 

Ukratko:
Dvije cimerice, u naoko normalnoj svakodnevici, odlučuju se na posve normalan poduhvat: učiniti si dane što zabavnijima i ispunjenjima. No taj se poduhvat pokazao kao pravi mali izazov jer im je svakodnevica obilježena različitim ograničenjima uzrokovanim pandemijom. Aktivnosti koje su im nekada predstavljale tek usputne kućanske obaveze sada postaju njihova glavna zanimacija, a sve ono što je predstavljalo okosnicu njihovog društvenog života sada postaje jedva ostvariva želja...
Program je podržalo Ministarstvo kulture i meijda putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Croatian.film kao zajednička online baza domaćeg filma kratkog, srednjeg i dugog metra 

url: https://croatian.film/hr/
www.hrvatski.film

Internetska platforma croatian.film, koja okuplja domaće filmove kratkoga metra, proširuje svoj sadržaj hrvatskim ostvarenjima svih formi i žanrova pa će tako publika odsad ovdje moći pogledati i pregršt domaćih naslova, među kojima su i festivalske uspješnice s nizom nagrada poput filmova 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić, 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića, 'Mater' Jure Pavlovića i 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane Budisavljević.
 
Ova online platforma namijenjena promociji hrvatskog filma omogućuje gledanje filmova svugdje i u svakom trenutku, a ujedno djeluje i kao repozitorij filmskih naslova popraćenih ključnim novostima iz svijeta filma i festivala. Platformu je pokrenula Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival kao svojevrsnu nadogradnju festivalskog nacionalnog natjecateljskog programa Kockice. Platforma je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba.


A sada... Frooom! filmska revija!

url: https://www.frooom.eu/a-sada-frooom-filmska-revija/
vrijeme: 07. svibnja 2021.16 sati

Frooom! revija dječjih filmova nastalih kroz 2019. godinu moći će se pogledati od petka, 7. svibnja, od 16 sati, na FROOOM! - YouTube kanalu. Filmovi će biti raspoređeni po razinama radionica, u tri playliste po razinama radionica (početna, napredna i majstorska radionica) i bit će dostupni do petka, 14. svibnja.

Čeka vas više od dva sata programa, uz sveukupno 52 naslova nastala na početnoj, naprednoj i majstorskoj razini Frooom! filmske škole. Dio filmova koji će se moći vidjeti na reviji su već prikazani na nekim domaćim i međunarodnim festivalima i manifestacijama i za njih su dobili brojne nagrade i priznanja.
 
Na Frooom! filmskoj reviji prikazuju se filmovi koji su kreirani na Frooom! radionicama u Zagrebu, Sinju, Rijeci, Koprivnici, Splitu i Komiži u 2019. godini. Sve su filmove osmislili, producirali, snimili, a nekad i montirali mladi Frooom! autori i autorice. Da bi doprinijeli umreženijem djelovanju na području medijske pismenosti, Frooom! filmska revija će se održati u suradnji s ESF projektom čiji su partneri i Bacači Sjenki – Medijsko obrazovanje je važno.MOV, UP.04.2.1.06.0047. Više o reviji možete saznati na  Frooom! web stranici.

 


"Umjetnost ispred prozora" - projekcije umjetničkih filmova i videoinstalacija u javnom prostoru
 
url: https://we.tl/t-jQlNPRp7PM
https://www.facebook.com/events/293589195808479/
vrijeme: 19.- 25. travanj 2021 u 20h  
mjesto: Split
 
"Umjetnost ispred prozora" projekt je koji prenosi multimedijalne radove i filmove iz galerija i kino dvorana na zidove zgrada. Stanovnici splitskih kvartova iz svojih stanova često vide samo zid suprotne zgrade ispred sebe, a ideja je da se na prazne zidove projiciraju umjetnički radovi i da ih stanari mogu gledati kroz svoje prozore. Ovaj tjedan prikazivat će se projekcije umjetničkih filmova i videoinstalacija svaku večer u 20 sati u drugom kvartu u Splitu. Autori prikazivanih radova su: Aleksandar Stasenko, Gildo Bavčević, Hrvoje Zuanić, Bruno Pavić, Marin Renić, Ivan Perić, Marita Bulimbašić, Stella Roso i Lucija Kujundžić.
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Online tribina "Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak"

url: https://www.facebook.com/CentarZaPromicanjeTolerancije/
 www.centartolerancije.hr
vrijeme: 22. travnja 2021. 18:30 h

U organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust održat će se online tribina "Godina opasnog ljubljenja – Filmski ljubavni naputak", koju će biti moguće pratiti putem Facebook stranice i Youtube kanala Centra tolerancije. Treća tribina iz ciklusa "Snaga ljubavi" posvećena je ljubavi na filmu, međusobnom suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i jedne sasvim društvene, kulturološke pojave kao što je film.
 
Na online tribini govorit će redatelj Rajko Grlić, redateljica Dana Budisavljević, glumci Živko Anočić, Goran Bogdan, glumica Judita Franković Brdar, povjesničar filma Daniel Rafaelić te politolog i filmski kritičar Boško Picula, ujedno i kao moderator tribine.

Dizajn.tv 2021

url: https://hr-hr.facebook.com/dizajn.hr/
 
Program video podcasta "Dizajn.tv" u 2021. zamišljen je kao digitalna ekstenzija dosadašnjeg izložbenog, diskurzivnog i edukacijskog programa HDD-a koja funkcionira integralno s već postojećim aktivnostima poput javnih [d]razgovora, redovitih predavanja, izložbi i stručnih vodstava, posebno prilagođena za potrebe kontinuiranog djelovanja u uvjetima pandemije. Usmjerena je ne samo aktivnim korisnicima HDD-ovih javnih programa, nego i onima koji ih ne mogu redovito pratiti zbog dislociranosti ili zato što inače nemaju naviku posjećivati javna događanja ove vrste.

Program - čiji je cilj kontinuirano upoznavati publiku s osnovama dizajna, ali i sa specifičnim temama iz tog područja, oslanja se na nekoliko dosad sporadično razvijanih modela djelovanja, poput tzv. galerijskih filmova i edukativnih filmova produciranih za potrebe određenih izložbi, digitalnih verzija predavanja i javnih razgovora koji služe diseminaciji znanja i razmišljanja o dizajnu putem weba i društvenih mreža, kao i različitih kratkih podcasta edukativne, dokumentarističke i promotivne namjene.

U okviru programa video podcasta Dizajn.TV objavljena su tri videa dostupna na YouTube kanalu:
• Igor Manasteriotti: Tri projekta u prvom licu
• Marijan Špoljar o Slavi Antoljak
• Slava Antoljak: Pletivo sinteze
Autor i urednik programa je Marko Golub, a suradnici su Ora Mušćet i Miran Krčadinac.
Program Dizajn.tv podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX

url: https://kinoeuropa.hr/novosti/europski-parlament-i-zff-donose-filmove-nominirane-za-nagradu-publike-lux/ 
vrijeme: od 22. travnja do 10. svibnja 2021. 

Europski parlament u Hrvatskoj već osmu godinu zaredom u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu LUX. Filmove “Kolektiv” i “Corpus Christi” možete pogledati besplatno online od 22. travnja do 10. svibnja na platformi Kino Europa Online, a film “Još jedna runda” pogledajte besplatno na Dan Europe 9. svibnja u Kinu Tuškanac u 19 sati.
Zagreb: grad u prolazu
 
url: https://www.grad-u-prolazu.com/
 
Zagreb: grad u prolazu edukativno je umjetnički program arhitekta Tina Jakopeca kroz koji će se u virtualnom prostoru stvarati 3d modeli stvarnih historicističkih pročelja sa ulica Zagreb. Temeljni dio programa je edukacija putem prijenosa uživo, dok će umjetnički sadržaj biti prezentiran kroz detaljne 3d modele historicističkih zagrebačkih pročelja. Putem programa postupno će se modelima pročelja graditi virtualni grad. 

Prilikom modeliranja pročelja čitav proces bit će praćen na web stranici ostvorenoj upravo za ovaj program putem koje će publika imati priliku educirati se o mogućnostima 3d modeliranja i 3d printanja ili sudjelovati kao uobičajeni posjetitelj izložbe. 
 
Na web stranici paralelno se stvara digitalna arhiva svih sadržaja i produciranih pročelja te se može pristupiti 3d modelu fragmenata digitalnog grada Zagreba u nastajanju. Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Zona filma: Strujanja

url: http://zonafilma.com/category/strujanja/
https://www.facebook.com/HDFKinfo/
vrijeme: 23. travnja 2021. -  30. lipnja 2021. (tjedni ritam)

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) 23. travnja 2021. započinje s predstavljanjem audiovizualnog programa Zona filma: Strujanja na portalu HDFK-a  http://zonafilma.com/ . Sadržaj će se objavljivati u tjednom ritmu, u rubrici Strujanja, do kraja mjeseca lipnja ove godine, a ostat će dostupan i nakon realizacije projekta.
 
Zona filma: Strujanja u redovitim odsječcima vremena donosi dvadesetak i više minuta duge, profesionalno producirane i režirane audiovizualne sadržaje koji se ne drže ustaljenog emisijskog koncepta već filmskim temama pristupaju inovativno, prilagođeno i neopterećeno striktno utvrđenim formama i normama. Originalno producirani audiovizualni materijali se sortiraju i prezentiraju kroz tzv. “hashtagove”, odnosno stilske i sadržajne kratice koje olakšavaju komunikaciju i distribuciju.
 
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.
Digitalna platforma 'Pukotine/PKTN' / video serijal 'Fixer'

url: https://pukotine.hr/

Digitalna platforma PUKOTINE/PKTN novi je projekt kojemu je cilj otvaranje prostora za komunikaciju tema koje okupiraju mlade, ali i starije generacije. Kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj. Pored sadržaja stručnjaka i mladih, PKTN kontinuirano objavljuju video priče – FIXER serijal kratkih dokumentaraca autorice redateljice Judite Gamulin i produkcijske kuće Eclectica. "Fixer" mladima daje prostor za artikulaciju onoga što ih muči, tema poput anksioznosti, roditeljske rastave braka itd. PKTN objavljuju po jednu epizodu mjesečno. Trenutno su dostupne: https://pukotine.hr/item/fixer-01https://pukotine.hr/item/fixer-02https://pukotine.hr/item/fixer-03https://pukotine.hr/item/fixer-04

PUKOTINE nastaju kao suradnički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab-a), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Dugoročni cilj platforme je pozicioniranje kao sigurno virtualno mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici.
Besplatna digitalna publikacija Hrvatskog društva filmskih kritičara
 
url: https://www.facebook.com/HDFKinfo/

Hrvatsko društvo filmskih kritičara objavilo je u povodu desete obljetnice postojanja tribine "Psihijatrija i film" besplatnu digitalnu publikaciju "Mama, Ljubav".

Prije nešto više od godine dana obilježena je deseta obljetnica filmskih tribina "Psihijatrija i film" kada je u prepunoj Kinoteci prikazan film "Joker" i pod vodstvom dr. sc. Antonie Puljić, psihijatrice iz Klinike za psihijatriju Vrapče održana tribina na kojoj su sudjelovali psihijatar i predsjednik Hrvatskog psihoanalitičkog društva dr. Stanislav Matačić te filmski kritičar i nekadašnji predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara Dražen Ilinčić. Godinu dana kasnije nakon brojnih odgođenih novih izdanja tribine, HDFK u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče donosi transkripte nekih prošlih, iznimno zanimljivih tribina kao svojevrsni teaser za fizički ukoričeno izdanje knjige koja je u pripremi.
 
Publikacija Psihijatrija i film: Mama, Ljubav je nastala uz pomoć sredstava HAVC-a i podršku Zagreb filma.
 

Proljetno izdanje ZFF-a na prvom zajedničkom regionalnom filmskom festivalu

url: https://zff.hr/
vrijeme: 09.04.2021. - 17.04.2021.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put se na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora). Od 9. do 17. travnja prikazat će se filmovi koje su izabrali selektori tih četiriju festivala i bit će to njihovo proljetno izdanje.
Prvi zajednički regionalni filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region).
 
Prvo izdanje regionalnog filmskog festivala predstavit će program sastavljen od filmova koje publika inače nema priliku vidjeti. Program čine jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova u programu.
 
Proljetno izdanje festivala u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je suradnje i udruživanja, a u ovogodišnjem izdanju svakog od festivala bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova. Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala od 9. do 17. 4. 2021. pogledajte na ondemand.kinomeetingpoint.ba!
Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Europa.
  

Likovno objedinjenje glume i lutkarstva kroz animaciju 

url: http://www.jakovgavran.com/produkcija/
https://www.facebook.com/gloster.york
https://www.instagram.com/ravenwood_terrain/
vrijeme: travanj 2021.; premijera filma 27. travnja u 18 sati
 
Umjetnik Jakov Gavran u okviru programa "Likovno objedinjenje glume i lutkarstva kroz animaciju" osmišljava lutkarsku predstavu i radi stop-motion animirani film "Tri prijatelja" za koji je napisao scenarij i režiju te izradio lutke i scenografiju. Snimanje se odvija u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Snimatelj i montažer filma je Mario Šuvak.

Cilj projekta je od lutkarske predstave napraviti digitalni uradak namijenjen djeci, ali i odraslima, i to kroz animirani film u "stop motion" tehnici animacije koristeći lutke, scenografiju te glumačke vještine za oživljavanje priče. Premijera filma planirana je za 27. travnja 2021. Premijeri će prethoditi četiri video objave naslovaljene Rađanje stop motion filma
 
02.04.2021. | 12:00h - Rađanje stop motion filma, 1. dio  
09.04.2021. | 12:00h - Rađanje stop motion filma, 2. dio   
16.04.2021. | 12:00h - Rađanje stop motion filma, 3. dio  
23.04.2021. | 12:00h - Rađanje stop motion filma, 4. dio
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Online filmske radionice za djecu i mlade za nadolazeće praznike

vrijeme: 06.04.2021. - 10.04.2021.

Frooom!
Filmska škola za djecu i mlade održat će sedam filmskih radionica za djecu. Radionice se odvijaju u terminu od 6. do 10. travnja na platformi Zoom.

O radionicama:
 
a) početna radionica filma: Filmske manipulacije i lažne vijesti - koju vodi redateljica, snimateljica, filmska autorica i montažerka Mia Maros
- maksimum polaznika 7
https://www.frooom.eu/proizvod/06-10-travnja-2021-online-radionica-filmske-manipulacije-i-laznih-vijesti-pocetna/

b) napredna tematska radionica: Filmsko Snimanje - koju vodi redateljica, snimateljica i roniteljica na dah Bojana Burnać
- maksimum polaznika 7
https://www.frooom.eu/proizvod/06-10-travnja-2021-online-radionica-filmskog-snimanja/
 
c)  napredna tematska radionica animacije: Stop! Motion! Proljeće! - koju vodi nagrađivana filmska autorica Dea Jagić
- maksimum polaznika 6
https://www.frooom.eu/proizvod/06-10-travnja-2021-online-stop-motion-radionica/
 
d) majstorska radionica: Šum, ton i gla(s)zba na platnu - snimanje i obrada šuma, tona, glasa i glazbe na filmu - koju vodi Luka Čabo;
- maksimum polaznika 6
https://www.frooom.eu/proizvod/06-10-travnja-2021-majstorska-radionica-zagreb-oblikovanje-zvuka/
 
e) majstorska radionica Odjeveni, goli i bosi kostimi - kostimografija kao na filmu - koju vodi Ivana Bakal
- maksimum polaznika 6
https://www.frooom.eu/proizvod/06-10-travnja-2021-majstorska-radionica-zagreb-kostimografija/
 
f) majstorska radionica Kreativni svijet montaže: - koju vodi nagrađivani redatelj i montažer Karlo Vorih
- maksimum polaznika 8
https://www.frooom.eu/proizvod/kreativni-svijet-montaze-s-karlom-vorihom/
 
Održavat će se u Zoom učionicama od 6. do 10. travnja, i to svaki dan od 10 do 14 sati uz redovite kreativne pauze. 
 
Radionica je puno, ali su grupe manje, stoga požurite s prijavama na: http://www.frooom.eu/shop/ ili na https://www.frooom.eu/prijave/
 
Za prijave i uplate do 1. travnja na sve radionice daje se popust.
 
Djeci kojoj je u vrijeme radionica određena mjera samoizolacije zbog korone, kako bi pomogli olakšati ove teške dane, organizatori nude mjesto na radionici besplatno!

Također uskoro će biti i dostupna jedna zaista posebna poklon radionica za 8 polaznika o stvaranju Wikipedije - zainteresirani polaznici će učiti o svrsi ove online enciklopedije za sve i na svim jezicima te učiti kako je sami dalje nadopunjavati i stvarati za nju sve vrste medijskih, tekstualnih, fotografskih i video sadržaja - budite strpljivi i pratite stranice Froooma.

Projekt je oglašen i na Facebooku
 

Nagrađivani film O jednoj mladosti od sada online 

url: https://www.kmod.hr/

Nakon kratke kino distribucije film "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka koji je uz nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara nagrađen s još nekoliko internacionalnih nagrada, dostupan je na platformi Kino Mediteran od doma. (HINA)


Sjeverozapadni vjetar - digitalna interaktivna knjiga

url: https://www.facebook.com/SjeverozapadniVjetar/
https://www.youtube.com/watch?v=EpLv11x_BzI
https://www.youtube.com/watch?v=BbGzkvar8yY

U okviru projekta kojega je Ministarstvo podržalo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, ilustrator i redatelj Zdenko Bašić priprema digitalnu, interaktivnu knjigu Sjeverozapadni vjetar. Radi se o izdanju kojim se nematerijalna kulturna baština - usmena narodna predaja kao omiljeno Bašićevo područje zanimanja i djelovanja, uz pomoć digitalnih tehnologija transformira u zanimljivo suvremeno, audiovizualno djelo. 

Izdanje je trenutno dostupno na engleskom jeziku, no u pripremi je hrvatska te japanska verzija. Moguće ga je preuzeti putem:
• Google Play Store:https://play.google.com/store/apps/details?id=com.NoviForum.TalesOfTheWind
• Apple App Store: https://apps.apple.com/us/app/tales-of-the-wind/id1512474664


Zapozorje – kazališni podcast

url: https://www.youtube.com/channel/UCxO2oHswmGc8QpETChzSdcw
https://www.facebook.com/zapozorje
vrijeme: jednom mjesečno, sljedeća epizoda 10. ožujka u 19 sati

Zapozorje je radijski (audio) podcast o kazalištu, cilj mu je demistifikacija kazališnog aparata u manjim (ali i većim) sredinama, kao i umrežavanje i edukaciju/osvještavanje kazališnih djelatnika i umjetnika u regiji. 

Ugošćuje kazališne djelatnike i umjetnike; od redatelja i glumaca pa sve do rekvizitera, ali i gledatelja. Podcast je distribuiran u dvije forme; Zapozorje live (koji je dostupan on-line i uživo prenosi cijeli razgovor, ali i komunicira sa slušateljima) i Probaljeno Zapozorje (emisija u trajanju do 30 minuta koja je zvučno oblikovana te se emitira putem radijskih postaja). 

Za nadolazeće termine emisija pratite Facebook stranicu Zapozorja, a na YouTube kanalu možete pronaći propuštene. Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja. 


''Antitijela u formi''

url: https://www.instagram.com/petrakurtela/?hl=hr
 
Glumica Petra Kurtela i koreograf Igor Barberić broje već nekoliko zajedničkih projekata, počevši od predstave “Loptice” koja je premijerno izvedena 2016. godine u Gradskom kazalištu ''Komedija'' u Zagrebu. Sada se se udružili u projektu ''Antitijela u formi'' koji je osmišljen za online distribuciju putem društvenih mreža. Cilj projekta je kroz satirički pristup obraditi temu “lockdown-a” i njegove posljedice na psihu pojedinaca, ali i ostale teme vezane uz samoizolaciju.
 
Projekt će biti realiziran u obliku šest video skečeva, trajanja do tri minute, a izvođači su Igor Barberić i Petra Kurtela. Do sada realizirani skečevi: 
https://www.instagram.com/tv/CL9N8FhAbzp/?igshid=1jhmsvqweqtmi 
https://www.instagram.com/tv/CL9N9yRD7pz/?igshid=34su5iouy1by 
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

Kratka baza: 25 FPS videoteka

url: https://kratkabaza.25fps.hr/
vrijeme: 1. ožujka 2021. 
 
Kratka baza arhiv je Udruge za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, a obuhvaća filmove koji su se prijavljivali u natjecateljski program Festivala 25 FPS. Arhiva broji više od 7000 naslova, uključuje međunarodne festivalske uspješnice i manje poznate radove te nudi iscrpan uvid u produkciju kratkometražnog, a napose eksperimentalnog i hibridnog filma posljednjih desetak godina.
 
U namjeri da doskoči trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, Udruga 25 FPS pokreće online videoteku, koja će dio sadržaja iz Kratke baze učiniti dostupnima svojim korisnicima: filmašima, istraživačima, studentima te svima onima koje zanima inovativni, eksperimentalni i hibridni film.
 
Od 1. ožujka godine članovi Kratke baze dobit će pristup poveznici putem koje će moći pogledati arhivu dosadašnjih natjecateljskih programa festivala.  Za pristup 25 FPS videoteci potrebno je postati članom Kratke baze ili osvježiti svoje članstvo registracijom na web stranici Kratke baze.  Članovima omogućuje pristup arhivu Kratke baze, besplatan ulaz na projekcije Iz Kratke baze u kinu Kinoteka te 20% popusta na Udruginu ediciju Kvadrati sekunde i kataloge prošlih festivalskih izdanja.


KRATKI REZOVI – emisija o filmu

url: https://vimeo.com/channels/kratkirezovi

Emisija Kratki rezovi Tončija Bibića dostupna je na platformi Vimeo. Njezina je svrha širiti filmsku kulturu i razvijati filmsku publiku, odnosno umanjiti nesrazmjer između popularnosti filma kao vida zabave i razumijevanja istoga kao vrste umjetnosti. Ministarstvo podržava program putem Poziva za predlaganje programa digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.



TJELESNO I DIGITALNO

url: https://www.facebook.com/Tjelesno-i-digitalno-102704825164727/
https://www.facebook.com/events/418500122594771/
vrijeme: ožujak – travanj 2021.

Projekt pod nazivom Tjelesno i digitalno, autorice Josipe Bubaš, osmišljen kao niz vježbi i teorijskih uvida zasnovanih na filozofiji utjelovljenja, postavkama vizualne kulture, analizi medija i učinka digitalnih sadržaja. U okviru radionice, koja se održava putem Zoom platforme, polaznici će imati priliku steći osnovna znanja o snimanju i montaži, alate koji su se u vrijeme pandemije pokazali neizbježnim medijem komunikacije, uvid u teorijsku pozadinu života okruženog slikama, učiti kako komunicirati i slati poruke na različitim medijima i mrežama. Polaznici će napraviti autorske radove koji će biti objavljeni na društvenim mrežama te trajno dostupni.  
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.


Kino Istra nastavlja online projekcije filmova

url: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra

Kino Istra/Cinema Istria, projekt cjelogodišnjeg filmskog programa u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice, u iščekivanju povoljnijih epidemioloških uvjeta donosi od petka novi online set filmova.

Nositelj programa Motovun Film Festival poručuju da je to zagrijavanje dok ne krenu projekcije uživo, koje će se održavati u dvoranama i na otvorenom, jer Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja u Istri. Prve projekcije Kina Istra uživo pripremaju za ožujak. Hina


Kino Istra: ususret projekcijama uživo, filmovi kreću online

url: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra
vrijeme: 15. - 24. siječnja 2021.

Kino Istra/Cinema Istria projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Projekcije uživo kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni, a do onda Kino Istra, za početak, nudi četiri europska naslova koja će od petka, 15. siječnja 2021. godine biti dostupni za gledanje online u razdoblju od 15. do 24. siječnja.

Kino Istra Online možete pronaći na poveznici koja će biti aktivna od petka, 15. siječnja u 18 sati.

Frooom! majstorske filmske radionice za djecu u siječnju

url: www.frooom.eu/
vrijeme: 11. - 15. siječnja 2021. 

"Frooom! je luda filmaonica za svu djecu koju zanima ili bi mogao zanimati film, TV, druženje uz igrice i inovativno korištenje pamenih telefona. Frooom! je za one koji vole i priče, glazbu, šarene kostime i kombinaciju svega toga." 
11. - 15. siječnja Froom! je pripremio online majstorske radionice scenarijamontaže i multi-vizije, koje će se odvijati od 10 do 14 sati, putem Zoom video poziva, u malim grupama. Radionice su namijenjenje polaznicima od 12 do 16 godina koji žele produbiti svoje poznavanje kreativnih filmskih procesa rada.
Više informacija i prijave na: https://www.frooom.eu/prijave/ ili http://www.frooom.eu/shop/
 Facebook; Instagram; YouTube

Audio vodstvo izložbom "51000 Balthazargrad"

url: https://mmsu.hr/dogadaji/audio-vodstvo-izlozbe-51000-balthazargrad/​

Muzej moderne i suvremene umjetnosti pripremio je u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća – Europske prijestolnice kulture audio vodstvo za posjetitelje izložbe 51000 Balthazargrad.

"S obzirom na to da se u cilju poštivanja antipandemijskih mjera trenutačno ne provode grupne aktivnosti, poput stručnih vodstava i kreativnih radionica, posjetiteljima smo odlučili ponuditi audio vodstvo uz koje samostalno mogu pogledati izložbu", poručuju.

Zimski ciklus online Filmske naSTAVe

url: http://www.hfs.hr/novosti_detail.aspx?sif=5615#.X_Lb2thKjIU

Prijave za zimski ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 10. siječnja 2021. godine. 
Program se prenosi online uživo, a prijaviti se možete na poveznici.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program na području RH: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.
Program će se odvijati u suradnji s produkcijskom kućom Factum.

Dokumentarni film Malih zvona
„Šest šetnji Slave Raškaj“

url: www.youtube.com/watch?v=og3Cc8zbQ6k&t=14s

U okviru programa za razvoj publike, uz potporu Ministarstva kulture i medija, naklada Mala zvona realizirala je petnaestminutni film „Šest šetnji Slave Raškaj“, baziran na istoimenoj slikovnici Sanje Lovrenčić i Dominika Vukovića.

U šest vizualno atraktivnih šetnji glumica Jelena Miholjević prolazi različitim eksterijerima, asocirajući na moguće Slavine slikarske putanje, a njezini se koraci i priroda oko nje pretapaju s ilustracijama iz slikovnice Malih zvona; svaka šetnja završava s nekoliko reprodukcija autorskih radova Slave Raškaj. Miholjević interpretira i tekst šetnji, a uz nju, na znakovnom jeziku i Lino Ujčić (osoba oštećenog sluha s glumačkim iskustvom).

Jednostavnim ali povijesno-umjetnički utemeljenim pripovijedanjem, inventivnom kamerom i dinamičnim ritmom kadrova realizirano je djelo koje će kod publike svih generacija izazvati znatiželju prema likovnom opusu Slave Raškaj, ostavljajući po strani anegdotalne sadržaje koji se obično vezuju uz njezino ime. Cilj projekta bio je učiniti vidljivijima djela velike slikarice, u prvom redu kod djece i mladih.
Film se može pogledati na poveznici. 

Interface Video Art Festival 2020

url: www.interface-festival.com
vrijeme: 14. - 18. prosinca 2020. 

Počeo je Interface Video Art Festival u organizaciji Zebra Creative Network i zagrebačke Galerije Greta. Na platformi www.interface-festival.com  bit će moguće besplatno pogledati 45 videouradaka i kratkih eksperimentalnih filmova redatelja iz 22 zemalja u razdoblju od 14. do 18. prosinca 2020. godine.

MUVI 08: muzeji-video-film i MUVI LAB online

url: www.mdc.hr/hr/mdc/skupovi-manifestacije/muvi-muzeji-video-film/​
vrijeme: 17. i 18. prosinca 2020. 

Osmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI 08: muzeji – video – film i MUVILAB 2020 održat će se ove godine u posve novom, online formatu, u potpunoj sigurnosti Zoom platforme. Muzejski dokumentacijski centar poziva da pogledajte muzejske filmske priče, poslušate prezentacije multimedijskih i web projekata i pridružite se razgovorima.
Filmski program i njegov raspored potražite na poveznici.

Kino Mediteran od doma

url: https://www.kinomediteran.hr/novosti/kino-mediteran-od-doma/​

Iz želje da se dodatno povežu s postojećom publikom, ali i da s jedinstvenom pričom Kina Mediteran upoznaju gledatelje iz ostalih krajeva Hrvatske, nastala je ideja za stvaranjem Kina Mediteran od doma:
online kina koje omogućuje da se kvalitetnom izboru filmova prikazanih na velikim platnima diljem Dalmacije pristupi iz udobnosti vlastitog doma.

Na stranici www.kmod.hr možete se registrirati te odabrati film iz raznolike ponude. Tijekom prvog vikenda poklanjaju vam ljetni hit PLJAČKU STOLJEĆA uz promotivni kod KMOD.

Pozivaju zainteresirane da ih prate jer će dodavati nove filmove, a pripremaju i niz akcija te nagradnih igara.
"Zaronite u more dobrih filmova!"
Facebook

18. Human Rights Film Festival online

url: http://humanrightsfestival.org/2020/11/filmska-selekcija-18-hrff-a/​
vrijeme: 6. - 13. prosinca 2020. 

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti online od 6. do 13. prosinca ove godine s glavnim programom koji čini 15 naslova, sve redom najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, 

Nekadašnje glavno kino HRFF-a, Kino Europa, ponovo je adresa za festivalske projekcije, no ovaj put u svom online izdanju. Platforma za prikazivanje filmova na adresi www.kinoeuropa.hr ugostit će cjelokupni filmski program festivala, a sve projekcije su besplatne te će biti dostupne za gledanje na području Hrvatske cijelo vrijeme trajanja festivala, bez uobičajenog dnevnog rasporeda.

Više informacija i program potražite na poveznici. 
Facebook

Subversive Film Festival online

url: https://subversivefestival.com/sf20/otvoren-13-subversive-festival-nedjelja-se-nastavlja-online/​
vrijeme: 28. studenog - 15. prosinca 2020. 

Subversive Festival u sljedeća dva tjedna održavat će se u kinima KinotekaDokukino KICKulturno informativnom centruFrancuskom institutu te na online platformi volimdokumentarce.net, uz popratni filmski i diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista. 

Istovremeno s publikom koja je uživo pratila otvorenje Festivala, na platformi volimdokumentarce.net počelo je i online izdanje gdje je cijela dokumentarna i dio igrane konkurencije dostupna za gledanje sve do 7. prosinca
Popis filmova dostupnih onlinehttps://subversivefestival.com/sf20/3752/

Facebook; YouTube; Twitter

Online susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

url: https://vimeo.com/showcase/7667639​
vrijeme: 17. studenog 2020.

Filmovi ovogodišnjeg susreta Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, koji se trebao održati krajem ožujka, a koji je odgođen zbog pandemije i potresa, moći će se u pogledati online. Na susretu će biti prikazani filmovi škola sudionica iz Koprivnice, Dugog Sela, Karlovca, Zagreba, Brdovca, Male Subotice, Gunje, Pleternice i drugih. 

Četrnaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo autora i voditelja Duška Popovića, u organizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Hrvatskog filmskog saveza bit će održan online u utorak, 17. studenoga, u povodu Dana Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar". 

Pristupna šifra za uključenje u prijenos: JavnoZdravstvo2020
 

6. MEĐUNARODNI FESTIVAL ARHEOLOŠKOG FILMA (MFAF) online

url: https://www.mhas-split.hr/​
vrijeme: 4. - 6. studenog 2020. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma arheologije, kulturne i povijesne baštine, zaštite spomenika i antropologije, ove se godine, iznimno održava u potpunosti online.

U trodnevnom programu ovog već tradicionalnog bienalnog festivala sudjeluje 15 filmova u natjecateljskom programu, od premijernih prikazivanja do višestruko nagrađenih. Festival počinje 4. studenog 2020 u 18 sati i možete ga pratiti prema satnici do 6. studenog, ako ste nešto i propustili, program u cijelosti možete pogledati 7. i 8. studenog 2020. u bilo koje vrijeme. 
Više o festivalu te program s katalogom filmova pronađite na poveznici. 
 

18. ZAGREB FILM FESTIVAL u potpunosti online

url: http://zff.hr/18-zagreb-film-festival-odrzat-ce-se-u-potpunosti-online/​
vrijeme: 8. - 15. studenog 2020. 
vrijeme: 9. - 15. studenog 2020. program Industrija

Zagreb Film Festival svoje će osamnaesto izdanje u potpunosti održati online, na platformama kinoeuropa.hr te croatian.film.
Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tijekom studenog u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka usmjeren je ka otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelj/ica iz cijelog svijeta.

Kompletan natjecateljski i popratni program 18. Zagreb Film Festivala bit će objavljen 3. studenog 2020. godine. Novosti pratite i na društvenim mrežama Festivala: Facebook; Instagram; YouTube

U okviru programa Industrija, platforma Zagreb Film Festivala namijenjena filmskim profesionalcima, ali i svim zainteresiranima koji žele znati više o procesima nastajanja audiovizualnih djela, održat će se također online od 9. do 15. studenog i uz podršku partnera HUB385

Uz ostale edukativne i praktične sadržaje program Industrije ove godine uključuje čak pet zanimljivih predavanja koja pokrivaju širok spektar tema, od uvida u kreativne metode jednog od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice, Radua Judea, preko predavanja američke script-doktorice Bobette Buster, koja će nam otkriti što stoji iza naše ljubavi prema određenim filmovima, sve do masterclassa o dizajniranju čudovišta u videoigrama, koje će održati Cornelia Geppert, kreativna šefica uspješnog njemačkog studija Jo-Mei Games.
 

Art-kino: Program "Škola u kinu" online

url: https://www.havc.hr/infocentar/novosti/art-kino-program-skola-u-kinu-i-u-online-varijanti

U kontekstu novonastalih okolnosti vezanih uz COVID-19 te pratećih epidemioloških mjera i restrikcija koje su posjet kinu znatno otežali vrtićima i školama, Art-kino je odlučilo u dogovoru s pojedinim hrvatskim distributerima ponuditi dio programa Škola u kinu i u online varijanti, putem video platforme. 

Programom se kod mladih posebno želi skrenuti pažnju na domaću i europsku filmsku produkciju kao protutežu komercijalnom i major filmu, a u proteklim je godinama okupljao djecu i mlade iz cijele županije, uključujući gotovo 15 000 mladih gledatelja samo u prošloj, 2019. godini.

Ovogodišnji program Škole u kinu, u tradicionalnom i online izdanju, dostupan je na mrežnoj stranici Art-kina, a za detaljnije informacije zainteresirani nastavnici i nastavnice mogu kontaktirati s voditeljicom programa Barbarom Zupičić putem e-pošte: edukacija@art-kino.hr.

Više informacija dostupno je poveznici. 

Facebook Art-kina

 

Svjetski dan audiovizualne baštine online

url: http://kinomreza.hr/svjetski-dan-audiovizualne-bastine-online/
vrijeme: 26. - 31. listopada 2020. 

Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom po četvrti put održat će u razdoblju od 26. do 31. listopada program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO. 

Cijeli program održat će se online, putem Vimeo kanalu Kino mreže, na kojoj će publika besplatno moći pogledati četiri vrijedna filmska djela, arhivsko gradivo iz zbirki Hrvatskog državnog arhiva, dva srednjometražna i jedan dugometražni film za djecu te jedan omnibus za odraslu publiku.

- Jurnjava za motorom (1959.) redatelja Branka Majera 
- Srednjometražni film Piko (1959.) Srećka Weynganda
- Sinji galeb (1953.) prvijenac Branka Bauera
- film Omnibus Ključ (1965.) nastao je po ideji hrvatskog književnika, urednika, novinara i scenarista Fedora Vidasa, a u kojem su se po prvi puta u režiji igranog filma okušale tada mlade nade Antun Vrdoljak, Krsto Papić i Vanča Kljaković. 

Vimeo kanal Kino mreže: https://vimeo.com/kinomreza


58. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ide i online

vrijeme: 1. - 4. listopada 2020. 
url: https://revijadjece.hfs.hr/
 
Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj.

Dio projekcija i radionice održat će se u Malom Lošinju, dok će ostatak projekcija biti online.
Od 1. do 4. listopada prikazat će se 86 radova osnovnoškolskih autora u 6 kategorija.
 
Online projekcije: https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/​

Facebook: www.facebook.com/hrvatski.filmski.savez/


frff ide i online!

url: https://frff.com.hr/

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održavaju se od 8. do 12. rujna 2020. godine. Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma te predstavlja centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 

Projekcije srednjoškolskih filmova u konkurenciji bit će održane online, a svečano otvoranje kao i zatvaranje Festivala bit će dostupno na web stranici i društvenim mrežama.

Raspored online projekcija: https://frff.com.hr/screeningschedule2020 
Programski raspored Festivala: https://frff.com.hr/programschedule2020​
Društvene mreže: Facebook i Instagram
 
Online radionica KKZ: Nisam od jučer II
prijava: 11.07.2020.

Kinoklub Zagreb najavljuje online radionicu - Nisam od jučer II - u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja.

Radionica će poticati samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage značajnim arhitektonskim djelima iz lokalne sredine autora. Prijave se šalju na e-mail adresu: radionice@kkz.hr, a svaki se polaznik radionice vlastoručnim potpisom obavezuje snimiti film. 

Više informacija: http://hfs.hr/


Pokrenuta nova digitalna platforma Filmska naSTAVa

url: https://filmskanastava.hfs.hr/
Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima diljem Republike Hrvatske.
Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima. Svi oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala. Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. Gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom.

Platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje. 

Više informacija na: 
https://filmskanastava.hfs.hr/2020/06/08/pokrenuta-digitalna-platforma/

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva kulture.

"Duh u močvari" Branka Ištvančića
url: https://vimeo.com/332238403

Dugometražni igrani film redatelja Branka Ištvančića, Duh u močvari dostupan je za gledanje putem Vimeo kanala produkcijske kuće Interfilm.
Film pronađite na poveznici.
 
"Happy Endings" Darka Šuvaka
url: www.havc.hr/hrvatski-film/katalog-hrvatskih-filmova/happy-endings

Dugometražni igrani film redatelja Darka Šuvaka, Happy Endings, dostupan je za besplatno gledanje na YouTube i Vimeo kanalima. Film na oba kanala ima titlove na engleskom jeziku. 
 
Corona Short Film Festival

url: www.coronashortfilmfestival.com/program.html
Prvi međunarodni festival kratkometražnih filmova nastalih u samoizolaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa održava se online do 25. svibnja. Na stranici festivala objavljeno je 35 naslova koji su dostupni za besplatno gledanje. Među njima, u konkurenciji za dvije festivalske nagrade, su i tri hrvatska filma. Gledatelji na dnu stranice mogu glasati za najbolji film, a onaj s najviše glasova osvojit će Nagradu publike. 

Filmove pronađite na poveznici.
 
Virtualna turneja pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala
 

"Liburnia uplovljava", program turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, gostuje od utorka, 19. svibnja, na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net sa šest filmova nagrađenih 2018. i 2019. godine na ovom najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinom koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.

18. izdanje Liburnia Film Festivala održava se ove godine od 23. do 28. kolovoza u Opatiji, a program Liburnia uplovljava svojevrsna je uvertira u novo izdanje festivala koja kroz selekciju nagrađenih filmova daje pregled najboljeg od domaće recentne dokumentarne produkcije. Selekcija donosi filmove koji pokrivaju raznolike teme: od posrnule industrije, post-tranzicije, tradicijskih običaja, trans-generacijskih odnosa/sukoba, feminizma, umjetnosti, ljudskih prava i tretmana osoba s mentalnim poteškoćama,  do vode/mora kao punopravnog subjekta filmske priče, i to većinom kroz formu filmskih portreta.
 

 
Kino Europa Online: Besplatna projekcija filma "Krugovi"

Kino Europa Online, platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, do subote 16. svibnja donosi besplatnu projekciju nagrađivanog srpskog filma "Krugovi" Srdana Golubovića. Film je dobitnik više od trideset međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i posebno priznanje žirija na Sundance Film Festivalu gdje je premijerno prikazan.

Tri paralelne priče u filmu nadahnute su stvarnim događajem u kojem su Trebinjca Srđana Aleksića nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske nakon što je ustao u obranu sugrađanina Alena Glavovića.

Svi ti filmovi, uključivši i najrecentnije ostvarenje “Otac” prikazani su u programima Berlinala, a uspješni su i na drugim prestižnim filmskim festivalima.

KOD za besplatno gledanje je KRUGOVI. (Hina)
 
Online retrospektiva Ingmara Bergmana
vrijeme: 18.05.2020. - 17.06.2020.

Kino Tuškanac najavljuje veliku online retrospektivu Ingmara Bergmana, najistaknutijeg švedskog redatelja i jedne od ključnih osobnosti svjetskog filma uopće.

Retrospektiva započinje u ponedjeljak, 18. svibnja u 20 sati kada kino Tuškanac online prikazuje remek-djelo Persona (1966), jedan od najuspjelijih filmova Ingmara Bergmana i jedno od ključnih ostvarenja modernizma. Film će biti raspoloživ putem poveznice i promo koda na web stranici Kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata.

Svaki dan na web stranici Kina u 20 sati bit će postavljena poveznica na novi redateljev film koji će biti dostupan za gledanje iduća 24 sata. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici Kina. Ukupno 11 filmova bit će dostupno za besplatno gledanje uz promo kod, dok će preostalih 20 biti raspoloživo za gledanje uz naknadu od $2,99 (okvirne protuvrijednosti 20 kn) po filmu.

Detaljne informacije o programu te upute o korištenju dostupne su na web stranici kina Tuškanac:
http://kinotuskanac.hr/
 
Online izdanje Vox Feminae Festivala
url: https://voxfeminae.net/festival/

U okviru 14. Vox Feminae Festivala koji se ove godine održava online, publici će od 8. do 24. svibnja na portalu voxfeminae.net biti predstavljeno više od 40 filmova na temu rodne ravnopravnosti, stvaralaštva i postignuća žena, nestereotipnih rodnih uloga, feminizma, LGBTIQ+ pitanja te rodno osviještenog društvenog angažmana. 

Filmovi se prikazuju u blokovima, a svaki od blokova na VoxFeminae portalu će biti dostupan 3 dana, odnosno 72 sata. Blokovi se objavljuju ponedjeljkom i petkom u podne, a sve projekcije u potpunosti su besplatne. Aktualne filmski blokovi mogu se provjeriti na sljedećoj poveznici

Osim Nagrade žirija, po završetku festivalskog programa autorima/cama dodjeljuje se i Nagrada publike o kojoj odlučuju gledatelji/ce. Publika se, stoga, poziva da filmovima ostavi ocjene, doprinese online izdanju festivala te podrži filmašice i filmaše čiji su radovi posebno dojmljivi.

Za više informacija o programu posjetite web stranicu Festivala www.voxfeminae.net/festival te pratite društvene mreže: Facebook događajFacebook stranica i Instagram.
 
Dokukino online: Sablasti kolonijalizma tema novog tjedna

U novom tjednu virtualnog programa na volimdokumentarce.net, Restart i Dokukino online donose kritički intonirane dokumentarce proslavljenih dokumentarista Madsa Brüggera i Huberta Saupera na temu kolonijalizma.

U okviru programa Sablasti kolonijalizma prikazat će se tri kultna politička dokumentarca tih autora poznatih po nekonvencionalnom pristupu, avanturističkom duhu i dragocjenom uvidu u inače nepoznate predjele afričkog kontinenta, upozoravajući da kolonijalizam nipošto nije nestao, već se samo transformirao, najavljeno je iz Dokukina. 

Brügger u dokumentarcu koji se odigrava poput prvorazrednog geopolitičkog trilera, "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld" (2019.), kroz priču o više od pedeset godina staroj istrazi o misterioznoj smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda u Kongu 1961., podastire provokativnu tezu da iza njegova ubojstva stoje članice UN-a kojima nije odgovarala njegova politika ekonomske neovisnosti za netom oslobođene kolonije.

Tjedan dana na platformi je potpuno besplatan Brüggerov raniji dokumentarni hit, "Ambasador" (2011.) u kojemu je s lažnim papirima liberijskog konzula došao u jednu od najkorumpiranijih zemalja svijeta, Srednjoafričku Republiku, s namjerom da raskrinka uhodani biznis zapadnoeuropskih diplomata - trgovinu (krvavim) dijamantima. Za besplatno gledanje filma potrebno je upisati kod POST-KOLONIJALIZAM.

U dokumentarcu "Dolazimo u miru" Hubert Sauper se nakon iznimno uspješnog filma "Darwinova noćna mora" za koji je bio nominiran za Oscara, vraća u Afriku, u trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije.

Kao poseban dodatak iz Dokukina najavljuju razgovore s tom dvojicom kultnih dokumentarista održanih za vrijeme njihova gostovanja u Zagrebu, a koji dosad nisu bili dostupni online. Brügger i Sauper sudjelovali su na Restartovom Masterclass programu koji više od desetljeća ugošćuje renomirane filmske profesionalce iz cijelog svijeta. (Hina)
 

 
Premijera filmova snimljenih na radionici Kućnog filma
vrijeme: 07.05.2020. - 10.05.2020.

Filmovi snimljeni na radionici Kućnog filma svoju će premijeru održati virtualno na Facebook stranici i Youtube kanalu KKZ-a, od četvrtka, 7. svibnja do nedjelje 10. svibnja u 20 sati.

Radionica je pokazala da se za snimanje dobrog filma ne treba izlaziti iz kuće. Tijekom travnja i trajanja najstrožih mjera izolacije polaznici su snimili čak 24 filma različitih rodova i tema.

Polaznici su mogli odabrati jedan od tri tematska modula. Za modul Kućni ljubimci, pozvani su da naprave film o svojim psima, mačkama, pticama, zamorcima, reptilima i ostalim ljubimcima. U modulu Biljke i predmeti kao inspiracija poslužile su kućne biljke ili zanimljivi predmeti koje možemo naći kod kuće. Treći modul bio je Found footage, filmska tehnika u kojoj se koristi već postojeći materijal te mu se mijenja svrha i značenje kako bi nastalo novo djelo. Radionica nije imala selekcije, a predavanja i mentoriranje odvijali su se u potpunosti on line. Polaznike se tim načinom rada poticalo na samostalan rad, učenje i istraživanje. Voditeljica je bila Daria Blažević.

Filmovi će biti objavljeni na Facebook stranici (https://www.facebook.com/kinoklubzg/) i Youtube kanalu Kinokluba Zagreb (https://tinyurl.com/y73rut4s) prema sljedećem rasporedu:
  • Četvrtak 7. svibnja, 20h
  • Petak  8. svibnja, 20h
  • Subota 9. svibnja, 20h
  • Nedjelja 10. svibnja, 20h (+ mystery slot u 18h)
Nakon ove online premijere filmovi će ostati dostupni za gledanje; pratite objave KKZ-a na FB i YT. 
Detaljnije
 
Smaragdni eco film festival u virtualnom izdanju
vrijeme: 21.06.2020.

Smaragdni eco film festival (SEFF), putujuće filmsko događanje posvećeno zaštiti prirode i okoliša, ove se godine neće održati na uobičajenim rutama, već online, dok će se pobjednici proglasiti u Zagrebu, 21. lipnja 2020. godine.

Međunarodni festivalski tim dosad je na biciklima posjećivao ruralne i urbane dijelove Pounja, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, no kako je to sada nemoguće, najbolji filmovi festivala prikazat će se putem web stranica Centra mladih Ribnjak, gdje će biti proglašeni najbolji radovi.

Selektirani radovi će biti objavljeni sredinom lipnja. Kategorije su kratkometražni, dugometražni, animirani film, te dječji ekološki edukativni film. Ove godine međunarodni žiri čine Rachel Caplan (SAD), Juliana Paniagua (Kolumbija), JaumeQuiles (Španjolska) te Ruriko Uzu (Japan).

SEFF prikazuje edukativne filmove iz cijeloga svijeta s ciljem podizanja svijesti o ekologiji, a do 2016. pod imenom Sisački ekološki filmski festival postao je jedini hrvatski filmski festival koji tjedan dana neprekidno mijenja lokacije. Ove godine festival se organizira u partnerstvu Ekološko kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice i Centra mladih Ribnjak iz Zagreba, a dobio je i novi vizual, čiji je autor Dubravko Mataković, hrvatski ilustrator i crtač stripova. (Hina)
Opširnije: https://filmfreeway.com/SEFFSmaragdniecofilmfestival
 
"Pula i njezino kazalište" - film Istarskog narodnog kazališta

Prošlogodišnji, obljetnički uradak, dugometražni dokumentarni film s igranim elementima "Pula i njezino kazalište" u režiji Katarine Radetić i proizvodnji Medvid produkcije, moći će se pogledati 5. svibnja, u 20 sati, na službenim društvenim stranicama (Facebook i Youtube) INK-a, a prikazuje se povodu obilježavanja Dana grada Pule.

Film je to o dugoj povijesti kazališnog života u gradu. Zidovi našeg kazališta nijemi su svjedoci mnogih života, predstava, umjetnika,  izvedbi ... Nekima je kazalište bilo dom, nekima mjesto kreativnog izražavanja, nekima početak karijera i života. Kroz intervjue i predivne kadrove zdanja Politeame Ciscutti u kojemu se nalaze ove naše, pulske, daske koje život znače, upoznajemo dio svojega grada ali i dio sebe samih. Rekonstruirano i potpuno obnovljeno zdanje svečano je otvoreno prije točno 31 godinu (5. svibnja 1989. godine).
 
Filmska nacionalna zbirka Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva

U okviru promocije filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva, na Youtube kanalu HDA-a prikazuju se reprize programa Filmski četvrtak u HDA-u koji se uobičajeno održava u zgradi HDA-a na Marulićevom trgu 21.

U ponedjeljak, 4. svibnja prikazivat će se i kratkometražni nijemi film "Zagreb i njegove znamenitosti" u okviru programa "Zagreb na filmu".

Ovo je jedan od filmova o Zagrebu snimljen u sklopu rada tadašnjeg filmskog poduzeća Stella film. Izvorno je snimljen na nitratnoj 35 mm filmskoj vrpci 1927. godine, međutim sadrži i vremenski ranije snimljene materijale manifestacija koje su se u međuvremenu ugasile (čuveni Margaretski sajam koji se održavao do 1921. godine) i snimke dijelova grada koji su u međuvremenu značajno izmijenjeni (tržnica Dolac), pa ga to uz kadrove Hrvatskog narodnog kazališta, Glavnog kolodvora, Zagrebačke katedrale, Mirogojskih arkada i drugih poznatih lokacija čini zanimljivom flmskom razglednicom Zagreba.

Film možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=z6p2Utcd2o4

Od 30. travnja dostupan je i program od devet kratkometražnih filmova na temu Reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih. Reklamni filmovi 1920-ih i 1930-ih koji se čuvaju u Hrvatskom filmskom arhivu svojom maštovitošću i duhovitošću nadilaze usku praktičnu namjenu, što ih čini privlačnima i današnjem gledatelju. Od domaćih reklama za štednjak zagrebačkog izumitelja i zagrebačku lutriju do reklama za kultne češke proizvode Radion i Kalodont, pronađenih prije desetak godina u skladištima Saponije Osijek, ovi ekonomsko-propagandni filmovi dočarat će kako je izgledalo potrošačko društvo između dva svjetska rata.

https://www.youtube.com/channel/UC4Mw5-8uRHnXYLTKrZhklEw
 
Projektice filmova uživo - Kino Mediteran

Nakon što su sredinom ožujka publici omogućili besplatno gledanje filmova iz vlastite distribucije, kreativni tim Kina Mediteran od ponedjeljka je počeo s projekcijama filmova putem live streama. Stotinjak gledatelja uključilo se u prvi Kino Mediteran LIVE i to na projekciji novog filma “Ona koju zamišljaš” s Juliette Binoche u glavnoj ulozi.
 
“Čak 25.000 gledatelja pogledalo je putem VOD-a naše filmove u mjesec dana, i to filmove europske produkcije. Iz tog razloga smo željeli svima ponuditi i neki novi sadržaj. Razmišljajući o trenutnoj situaciji, shvatili smo da i nama samima osim gledanja filma na velikom platnu zapravo nedostaje društveni aspekt odlaska u kino, pa nam se nametnulo pitanje: ako već gledatelji ne mogu nama u kino, možemo li mi doći njima i donijeti im dašak kino atmosfere? Tako je nastala ideja virtualnog kina u kojem ćemo projekcije prenositi uživo, u točno određeni dan i sat, uz komponentu chata u kojem se družimo i razgovaramo s publikom uz dobru glazbu prije i poslije filma. Chat je, za one koji žele, moguć i za vrijeme trajanja filma tako da svi "brbljavci" iz kina dolaze na svoje jer napokon mogu komentirati bez da nekome smetaju!” rekao je Alen Munitić, umjetnički direktor Kina Mediteran.
 
Kino Mediteran LIVE nastavlja se kroz svibanj održavati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom u 21h, a sljedeće projekcije su švedska magična romansa “Zaneseni” redateljskog dvojca Mårlind & Stein koji stoji iza popularne serije “Most” te talijanska drama “Sitne ribe” nastala prema scenariju poznatog talijanskog pisca Roberta Saviana, scenarista poznatog filma “Gommorah”. Ulaznice za Kino Mediteran LIVE dostupne su po cijeni od 15kn, a raspored projekcija i svi detalji dostupni su na www.kinomediteran.hr
 
Kino Kinoteka pokreće online filmski magazin

Kroz kombinaciju audio, video i tekstualnih sadržaja online filmski magazin Kino teka oživjet će duh rasprava i druženja koja se obično povezuju s odlaskom u kino. Prvo izdanje bit će objavljeno u ponedjeljak, 4. svibnja.

U iščekivanju da se stvore uvjeti za ponovno pokretanje kinoprikazivačke djelatnosti, kino Kinoteka pokreće online filmski magazin pod nazivom Kino teka, čiji je cilj u trenutnim okolnostima otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih te umjetničkih tema.
 
Magazin se sastoji od nekoliko stalnih rubrika u video, audio i tekstualnom formatu, koje će se od prvog tjedna svibnja redovito objavljivati na službenoj internetskoj stranici i društvenim mrežama kina. 'Virtualne kave' donose videorazgovore s istaknutim pojedincima s filmske scene – uglavnom filmašima, ali i onima koji film žive na druge načine. 'Klasici u vremenu karantene' uključuju rasprave na temu filmskih naslova koje smo tijekom mjera izolacije pogledali nakon dugo vremena (a neki i prvi put), dok će se u 'Dolazećim atrakcijama' pisati o filmovima koje jedva čekamo vidjeti na velikome platnu. Svaki tjedan objavljivat će se i nova 'Filmska lista', popis filmova koji istražuju određenu temu, a po jedan novi naslov s liste svakodnevno će se objaviti na društvenim mrežama.

Magazin će uključivati i suradnje s partnerskim kulturnim institucijama, među kojima i već pokrenuti Filmsko-čitalački klub u suradnji s Booksom te gostovanje projekta 'Svijet nakon karantene' u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a radi se i na novim rubrikama, o kojima će kino Kinoteka redovito obavještavati na svojoj internetskoj stranici i putem društvenih mreža.
 
Hrvatski naslovi na 12. Go Short festivalu - online
vrijeme: 15.04.2020. - 13.05.2020.

Na 12. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Go Short koji se inače održava u nizozemskom Nijmegenu u natjecateljskom programu europskog filma prikazuje se hrvatski animirani film "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te animirani film "Toomas ispod doline divljih vukova" Chintis Lundgren, nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. Animirani film za djecu "Pužić slikar" Manuele Vladić-Maštruko uvršten je u program dječjih filmova. Sva su tri filma nastala uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 
 
Međunarodni festival kratkometražnog filma Go Short u nizozemskom se Nijmegenu trebao održati od 1. do 5. travnja, no zbog pandemije koronavirusa, festival je prvo otkazan, a zatim je odlučeno da se dio selekcije ipak održi online. Među naslovima koji su dostupni online su i spomenuti hrvatski filmovi. 
 
Virtualno izdanje festivala traje od 15. travnja do 13. svibnja, a na njemu će se putem festivalske online platforme prikazati 155 naslova, od kojih su 45 u natjecateljskim programima. Zainteresirani mogu pristupiti svim filmovima na ovoj poveznici, uz naknadu od 10 eura. Filmovi u natjecateljskim programima imaju mogućnost osvojiti festivalske nagrade, a pobjednički naslovi izravno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. Dodjela nagrada održat će se streamingom uživo preko Facebook i Instagram stranica festivala.

Online izdanje pripremilo je i bogat, popratni program: Q&A sesije i panele.
 

Besplatni filmovi Kreativnog sindikata
vrijeme: 27.04.2020.

Produkcijski studio Kreativni sindikat pripremio je tridesetak animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova višestruko nagrađivanih autora i autorica te ih ponudio na besplatno gledanje putem svog Vimeo računa za vrijeme trajanja restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Filmoteka Kreativnog sindikata uključuje višestruko nagrađivane radove renomiranih hrvatskih animatora (Marko Meštrović, Daniel Šuljić, Davor Međurečan, Martina Meštrović) i suvremenih umjetnika koji su Republiku Hrvatsku predstavljali na najvećoj međunarodnoj izložbi likovnih umjetnosti - Venecijanskom bijenalu (Igor Grubić, Marko Tadić, Damir Očko).
 
Besplatni filmovi iz produkcije Kreativnog sindikata dostupni su na: https://vimeo.com/kreativnisindikat
 

 
KIKI festival u karanteni: Filmovi za djecu i mlade - online

Deveto izdanje međunarodnog festivala filmova za djecu KIKI trebalo se održati od 20. do 24. travnja 2020., no zbog okolnosti s koronavirusom prebačeno je na jesen od 5. do 9. listopada.  Ipak, KIKI festival ovaj tjedan nudi online program 'KIKI u karanteni' u sklopu kojeg se na Facebook stranici objavljuju poveznice na naslove koji su se prikazivali na festivalu proteklih osam sezona.

KIKI online po gledanosti je nadmašio sva očekivanja, a posebno smo ponosni na doseg nagrađenog filma „Ježeva kuća“, pobjednika 6. KIKI-ja koji se po prvi put, upravo za potrebe KIKI-ja, mogao pogledati online – dodali su organizatori KIKI festivala.
 
Filmove možete pronaći na poveznici.
 
Nacionalna premijera dokumentarnog filma "70" o Ansamblu LADO
url: www.lado.hr/
 
Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom "70", svoju nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa 29. travnja na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18.55 sati.
 
U doba trajanja društvene distanciranosti uzrokovane korona virusom zbog kojeg su odgođena mnoga kulturna događanja, koncerti i festivali, Ansambl LADO i Hrvatska televizija omogućuju svim gledateljima  zaviriti u živote i rad plesača pjevača i glazbenika jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.
 
U filmu je dokumentiran naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled Ansambla LADO, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno – duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata – prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje.
 
Film je sniman tijekom 2019. godine kada je LADO obilježavao sedam desetljeća svog neprekidnog umjetničkog djelovanja i kao naziv filma upravo je odabran broj 70. Snimanje filma odvijalo se pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista koji iza sebe ima već nekoliko takozvanih "backstage" filmova.

„70“ je nastao u umjetničkoj organizaciji Paradoks, izvršna producentica je Tina Tišljar, direktor fotografije Miran Krčadinac, snimatelj zvuka Dino Ljuban, montažerka je Iva Kraljević, montažer glazbe Luka Gamulin, za montažu i miks zvuka bio je zadužen Tihomir Vrbanec, snimatelji koncerata su Iva Kraljević i Bojan Mrđenović, gimbalom je snimao Avik Shanich, za rasvjetu se pobrinuo VUX.
 
Repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju 3. svibnja u 10.10 sati, također na Trećem programu HTV-a.
Trailer filma : bit.ly/LADO-70-trailer
 
Pokrenut online program "Animafest Insights"

Organizacijski tim 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, planiranog od 8. do 13. lipnja, morao je donijeti odluku da zbog prisutnosti bolesti COVID-19 i posljedica nedavnog potresa u Zagrebu odgodi planirani termin festivala. Sukladno razvoju situacije u Hrvatskoj i svijetu, na vrijeme će biti objavljen novi termin održavanja. U međuvremenu, festival nudi novi online program u sklopu kojeg će objavljivati odabrane filmove s prijašnjih izdanja.

U vremenu iščekivanja novog termina, Animafest Zagreb pripremio je svim ljubiteljima animacije atraktivan sadržaj 'Animafest Insights' koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama festivala. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na festivalu, ali i da se podsjeti na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina. Posebnu draž 'Animafest Insights' programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova kako bi se publika još bolje povezala s umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.
 
Program se otvara filmom Ježeva kuća nastalim prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Djelo je to hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za kojeg je autorica dobila nagrada za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017. godine te brojne druge nagrade diljem svijeta. Ježevu kuću te intervju s autoricom Evom Cvijanović možete pogledati na ovoj poveznici.
 
Program "Betonska utopija" 
url: https://www.havc.hr/infocentar/novosti/betonska-utopija-fokus-na-hrvatsku-arhitekturu-i-film

Program "Betonska utopija" dio je kulturnih događanja u okviru Predsjedavanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, nastao u suorganizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministartstva kulture RH i Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.

Kroz dijalog prošlosti i sadašnjosti, optimizma i sumnje te utopije i stvarnosti program će ponuditi uvid u povijest hrvatskog društva i umjetnosti. Središnje mjesto programa predstavljaju Betonski spavači, televizijska dokumentarna serija koja istražuje arhitektonska remek-djela i ambiciozne urbanističke projekte iz razdoblja socijalizma te njihovo nasljeđe. Program uključuje i Kuću na pijesku remek-djelo kasnog modernizma te jedini dugometražni filmu Ivana Martinca, režijski nadahnuto arhitekturom i atmosferom naselja Split III, u kojem se odvija veći dio filma.

Program će biti dostupan na stranici BOZAR-a između 27. travanja i 3. svibnja 2020., a pristup mu je ograničen na područje Belgije.
Više informacija potražite na službenoj stranici BOZAR-a
 
Kućna škola filma: Art-kino pokreće online radionicu filmske pismenosti
vrijeme: 04.05.2020. - 08.05.2020.
prijava: 30.4.2020.

Art-kino pokreće Kućnu školu filma – besplatnu petodnevnu online radionicu filmske pismenosti koja se održava od ponedjeljka, 4. svibnja do petka, 8. svibnja ove godine, s početkom u 18 sati, pod mentorstvom filmskog kritičara Dejana Durića s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Prijave su u tijeku!

Prilagođavajući se izazovnim vremenima u kojima se nalazimo, pokretanje Kućne škole filma proizlazi iz ustrajnosti Art-kina u svojoj misiji koja ističe važnost gledanja vrijednih filmova, ali i susreta, refleksije i učenja o filmskoj umjetnosti, pa barem i privremeno u zajedničkoj online sferi. Radionica predviđa ukupno pet termina u trajanju od 60 minuta tijekom kojih će polaznici upoznati osnovne elemente teorije filma – od okvira i kadra do zvuka i montaže – kako bi, u konačnici, postali osvješteniji i upućeniji gledatelji filmskih djela. Opći teorijski okviri bit će upotpunjeni praktičnim primjerima iz svijeta filma, uz zajedničku analizu i diskusiju sudionika radionice i mentora. 
 
Prijave za Kućnu školu filma primaju se na adresu pr@art-kino.org, a otvorene su do četvrtka, 30. travnja 2020. u 12 sati.  Broj mjesta na radionici je ograničen, a prijaviti se mogu svi zainteresirani posjetitelji i posjetiteljice Art-kina, dok prednost u prijavi imaju članovi i članice Filmskog kluba Art-kina. Rezultati o sudjelovanju na radionici objavljuju se u petak, 1. svibnja 2020. godine.
 
Više informacija na https://www.art-kino.org

 
MUBI: Art-kino Croatia, Kino Valli, Kino Tuškanac, Kinoklub Šibenik

Riječko Art-kino, pulsko Kino Valli, zagrebačko Kino Tuškanac i Kinoklub Šibenik dok ne otvore ponovno svoja vrata posjetiteljima, omogućili su besplatno gledanje filmova na platformi MUBI.

Iduća tri mjeseca na toj će se platformi moći bez naknade pogledati niz filmova, od zaboravljenih bisera do novijih festivalskih uspješnica, od kultnih klasika do nagrađivanih remek-djela,
 
MUBI funkcionira kao online kino za autorske filmove koje će posjetitelji možda prvi put otkriti te moći pogledati bilo gdje i na bilo kojem od uređaja, a onda o njima i razgovarati. 

Svaki dan se odabire po jedan novi film koji postaje dostupan za gledanje cijeli mjesec te na taj način pretplatnici uvijek imaju izbor od 30 antologijskih, klasičnih, zaboravljenih, neovisnih, suvremenih, 'arthouse' filmova, koje mogu pogledati bilo kada u roku od mjesec dana.
 
Za registraciju su potrebni podaci o kartici koja se prva tri mjeseca neće teretiti. Korisnici platforme u bilo kojem trenutku mogu poništiti svoju registraciju, bez ikakve naknade, a ako odluče ostati na platformi nakon besplatnog perioda, aktiviraju standardno MUBI članstvo. Detalji se mogu pronaći na stranicama hrvatskih partnera.


Kinoteka Zlatna vrata online
Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Split

url: https://zlatnavrata.hr/

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata obavještava kako je za njih na popularnom streaming servisu MUBI otvorena posebna stranica putem koje omogućavaju tri mjeseca potpuno besplatnog online pristupa filmovima, a koji je ponudom blizak senzibilitetu europskih kina okupljenih u mreži Europa Cinemas - kojoj pripada i Kinoteka Zlatna vrata. Više informacija na web stranici centra: https://zlatnavrata.hr/stranica/mubi-za-kinoteku-zlatna-vrata/415

Centar je aktivan i na društvenim mrežama gdje pokreće različite kreativne zadatke. Uz poruku #ostanidoma i uhvati se posla" pozivaju da se priključite trenutnom nagradnom likovnom zadatku čija je tema "Pogled kroz prozor". Više informacija o sudjelovanju pronađite na Facebook i Instagram stranici Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Split. 
 
Kulturan Radio – radio za malog čovjeka gladnog kulture

Početkom 2020. Cirkorama pokreće Kulturan Radio, internetski radijski medij posvećen promociji, predstavljanju, povezivanju i stvaranju raznih grana kulture i umjetnosti na području Hrvatske i regije.
Kulturan radio zamišljen je kao audio „dnevni boravak“ kulturne scene i medij koji je alat za prezentaciju i promociju kulture i umjetnosti kao što su književna, medijska, kazališna, glazbena, plesna, cirkuska, video i naravno mnoge druge.
 
Osim glazbe, kroz eter Kulturnog radija emitirati će se vijesti iz kulture, radio drame, intervjui s umjetnicima, recenzije i najave raznih kulturnih događaja. Do sada su objavljene dvije emisije, jedna pod naslovom »Portret umjetnika« te druga »Corona cirkus«.
Emisije Kulturnog radija možete poslušati na:
http://cirkorama.org/hr/kulturan-radio/, a uskoro kreće i YouTube verzija Kulturnog radija.


ZFF za 95. rođendan kina Europa pokrenuo online videoteku s autorskim filmovima
url: https://kinoeuropa.hr/

Na 95. rođendan kina "Europa", koji obilježava u srijedu, 8. travnja Zagreb Film Festival pokreće online videoteku koja nudi izbor suvremenih autorskih filmova koji su od 2008. do 2019. bili okosnica redovnog repertoara tog zagrebačkog kina.

"Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj te platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu", ističu sa Zagreb Film Festivala.
 
Na platformi Kino Europa Online zasad je dostupno četrdesetak filmskih naslova prikazivanih u tom kinu u razdoblju kada je njime upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.
 
Filmski program simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove. Platforma se može pronaći na www.kinoeuropa.hr, gdje će se objavljivati novi naslovi i preporuke tjedna, a cijene najma filma bit će okvirno od 10 do 18 kuna. U narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se i kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.
 
Kino Tuškanac i MUBI: Tri mjeseca besplatnog gledanja filmova
vrijeme: 02.04.2020. - 03.07.2020.

Kino Tuškanac, u suradnji s online servisom MUBI, svojoj publici nudi tri besplatna mjeseca na toj online platformi, koja svakodnevno nudi 30 antologijskih, klasičnih, zaboravljenih, neovisnih, suvremenih, 'arthouse' filmova.

''Iako se nadamo da izolacija neće trajati toliko dugo, ovo je jedinstvena prilika u kojoj gledatelji mogu pomoći i sebi i drugima izolacijom i gledanjem filmova", rekao je za Hinu Marko Rojnić, voditelj Filmskih programa kina Tuškanac.
 
Dodaje kako je platforma MUBI specifična po tome što svakoga dana odabire po jedan novi film koji postaje dostupan za gledanje cijeli mjesec te na taj način pretplatnici uvijek imaju izbor od 30 filmova koje mogu pogledati bilo kada u roku od mjesec dana.
 
Posjetitelji kina Tuškanac MUBI-ju će moći pristupiti uz pomoć pristupnog linka koji će dobiti putem newslettera kina, dok su za registraciju platformi potrebni podaci o kreditnoj kartici koja se prva tri mjeseca neće teretiti.
 
Po Rojnićevim riječima, to je nužno kako bi se spriječilo otvaranje brojnih lažnih korisničkih računa.
 
Registraciju je moguće otkazati u bilo kojem trenutku bez ikakve naknade, a ako gledatelji odluče ostati na platformi MUBI nakon isteka besplatnog tromjesečnog razdoblja automatski će im se aktivirati standardno MUBI članstvo.
 
Iz kina Tuškanac će svima koji se učlane na MUBI poslati obavijest nekoliko dana uoči isteka roka od tri besplatna mjeseca kako bi, ukoliko to žele, mogli na vrijeme otkazati svoju registraciju.
 
Popis trenutno dostupnih filmova moguće je vidjeti na poveznici koju će gledatelji koristiti i za svako buduće gledanje, a koju će uskoro dobiti putem newslettera.
 
Bit će to privremena zamjena za odlazak u kino Tuškanac, koje je već jedno vrijeme zatvoreno kao i sva ostala kina u Hrvatskoj i svijetu, a nakon potresa je i oštećeno te će se po završetku pandemije, a prije početka rada trebati izvršiti nekoliko zahvata i popravaka kako bi zgrada dobila dozvolu za uporabu. (Hina)

 
Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju…
- novi program na društvenim mrežama

 
url: http://festivaloftolerance.com/zagreb

Od sljedećeg tjedna, svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučit će vam naslove filmova s tematikom o izbjeglicama, ukupno njih dvadesetak. Preporukom besplatnih projekcija vrhunskih filmova s izbjegličkom tematikom poziva se na solidarnost s ljudima koji bježe pred ratovima i proganjanjem.

Pobjednik prestižnog festivala u Sundanceu, zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, "Zadnji u Alepu", redatelja Ferasa Fayyada, prvi je film kojeg će podijeliti 6. travnja u okviru novog programa Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju… na online platformama Festivala Tolerancije - Facebook Fan PageuInstagramu i Twitteru.
 
HRT-ove radiodramske slušaonice za mlade
url: https://magazin.hrt.hr/599345/hrt-ove-radiodramske-slusaonice-za-mlade

Suradnjom HRT-a s Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom Carnet realiziran je krajem prošle godine projekt radiodramske slušaonice za učenike, studente, nastavnike te ostale članove akademske zajednice s edukacijskom namjenom za poučavanje i učenje. Sada je taj projekt dobio dodatnu vrijednost te se sada na Carnetovom portalu Meduza u tzv. VoD paketima u rubrici Slušaonica nalazi izbor od 100 radiodramskih emisija iz ciklusa Kutić poezijeRadioigra za djecu i mladeRadijska scenaRadioigra Radio atelje Dokumentarna radiodrama namijenjenih korisnicima različitih dobnih skupina.

Radio drame dostupne su za slušanje bez mogućnosti kopiranja na računalo, a sadržajima mogu pristupiti svi članovi akademske zajednice koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Sve dodatne informacije o predstavljenim projektima i emisijama koje su na repertoaru pojedinih ciklusa na HR1, HR2 i HR3 možete dobiti na : dramski.radio@hrt.hr i djecja.drama.hr@hrt.hr te na Facebook stranicama Dramskog programa Hrvatskoga radija te Radioigre za djecu i mlade.

Filmska naSTAVa online u travnju
vrijeme: 08.04.2020. - 20.04.2020.
prijava: 7.4.2020.
url: http://www.croatian.film/hr/

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 7. travnja 2020. godine. Program će se odvijati u suradnji s platformom croatian.film.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmsko-obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici neće kao inače filmove gledati u Kinu Tuškanac, nego na platformi croatian.film.
 
Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

Više informacija potražite na www.croatian.film/hr/news/48, a za sudjelovanje potrebno je ispuniti prijavnicu na poveznici.

Blank_filmski inkubator otvara svoju filmoteku
url: http://blankzg.hr/filmoteka/
Blank_filmski inkubator pridružuje se, u doba korone, otvaranju besplatne i lako dostupne filmoteke, u kojoj je za sada dostupno 16 filmova, a katalog filmova će se svakako povećavati.
U Blankovoj filmoteci mogu se naći mnogi nagrađivani i festivalski filmovi od kojih izdvajamo: 'Uzdanica', Antuna Mezulića, 'Imaš ti neku priču', Darija Juričana, 'Čuvaj se šumice i vuka bez gumice', Karla Voriha i Marka Bičanića.
 
Filmovi su namijenjeni širokoj publici, a dostupni su na poveznici: http://blankzg.hr/filmoteka/

Nova digitalna platforma R+ 
talk show Večernji razgovori
url: https://rplus.video/

R+ platformi pridružio se i Massimo koji je od 1. travnja u 20 sati domaćin talk showa Večernji razgovori; u sljedećem izdanju emisije Ricochet 2.0 Topssyju i Zuberu gost će biti Edo Maajka (četvttak, 2.travnja) ,a sljedećih dana ugostit će i Radu Šerbedžiju (petak, 3. travnja), Gorana Bogdana i Srđana Golubovića.

Za detaljan raspored emisija i priča zapratite R+ službenu web stranicu (www.rplus.video) i Facebook stranicu Rplus, a možete pratiti i You Tube kanal Rplus.
Sve live stream emisije ostaju trajno zabilježene na www.rplus.video.

Nova digitalna platforma R+ utemeljena je od RAFF film festivala s idejom da postane mjesto gdje će se zainteresirani moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva, potražiti informaciju, čuti i neku manje apokaliptičnu perspektivu, uvažavajući ozbiljnost naše novonastala svakodnevnice. S tom vizijom R+ poručuje : "R+ od danas je vaša platforma, pridružite nam se, koristite ju, gledajte, doprinesite joj i sami. Jedan po jedan, jedni za druge, kako bi sačuvali ono što jest naša bit – biti prije svega ljudi". 

Digitalna filmska karantena Pulske filmske tvornice: Kajan Bulić
vrijeme: 2. travnja 2020. 20h
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/
Ovoga četvrtka, 2. travnja, u 20 sati, Pulska filmska tvornica će na svojoj Facebook stranici uživo predstaviti sedamnaestogodišnjeg pulskog filmskog stvaratelja Kajana Bulića.

S autorom će razgovarati Igor Zenzerović, a uz prezentaciju i prikazivanje tri Kajanova kratkometražna igrana filma - Runnaways, Pagliacci i Pijunova igra, vodit će se i rasprava kojoj se publika može priključiti putem FacebookLivea i uživo postavljati pitanja, komentirati pa čak i započeti razgovor sa samim autorom.

Kako on objašnjava svoju potrebu za filmskim stvaranjem, kakvu budućnost vidi za mlade filmaše, što radi nauštrb globalne situacije i kako se kreativno može(mo) boriti protiv samoizolacije?

Poziva se sva filmofilska, kinoklubaška,  i druga virtualna publika da putem FacebookLivea sa autorom djeli mišeljenja, kritike i komentare na filmove.
 
Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Hrvatski audiovizualni centar podržava
društvenu kampanju #ostanidoma

url: www.havc.hr/ostanitedoma-uz-dobar-film



Hrvatski audiovizualni centar podržava društvenu kampanju #ostanidoma kojoj je cilj apelirati na važnost pridržavanja smjernica Stožera za civilnu zaštitu RH koje uključuju ograničavanje društvenih kontakata i ostanak u domovima radi suzbijanja širenja koronavirusa. 

Od sada je na stranicama HAVC-a moguće pronaći popis svih online mjesta koja nude, mahom besplatan, streaming filmova domaće i inozemne produkcije.
Popis, koji će redovno biti ažuriran pronađite na poveznici: www.havc.hr/ostanitedoma-uz-dobar-film 

Ostani doma uz hrvatske animirane filmove!
urlhttp://www.youtube.com/channel/UC89rPgNteI7yaxCfpPIQ_AA/videos

Zagreb film pozvao je putem svoje Facebook stranice zainteresirane da na njihovom YouTube kanalu pogledaju 8 sjajnih animiranih filmova uključujući i "Surogat" animirani film Dušana Vukotića iz 1961. godine, prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film, zatim "Bećarac", "Đavolja posla" i druge.
 
Besplatni filmovi Bonostudija 
url: https://vimeo.com/bonobostudio

Produkcijska i distribucijska tvrtka za animirane i eksperimentalne filmove Bonobostudio, neke od svojih naslova nudi besplatno na svom službenom Vimeo kanalu.
Filmove pronađite na poveznici

Filmovi Hrvatskog filmskog saveza dostupni online
url: https://videoteka.hfs.hr/

U nastojanju da svim ljubiteljima filma i široj javnosti olakša boravak u zatvorenom, Hrvatski filmski savez pokrenuo je online videoteku na kojoj korisnici mogu pogledati filmove nastale u produkciji HFS-a uz poruku #ostanitedoma.

Za sada, ponuđeno je 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova za besplatno gledanje, a videoteci će se u sljedećem razdoblju dodavati i novi naslovi.
Videoteku možete pronaći na poveznici: https://videoteka.hfs.hr/ , dok aktivnosti Hrvatskog filmskog saveza možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici.   


FILMAKTIV časti filmovima
url: filmaktiv.org

Riječka udruga Filmaktiv u povodu svog šesnaestog rođendana daje svima na slobodno i besplatno gledanje svoje filmove uz poruku: "Budite solidarni, pazite na sebe i druge, pomozite osobama u nevolji".

Na web stranici https://vimeo.com/channels/coronacinema nalaze se nagrađivani dokumentarci agilnih riječkih autora.

Pogledajte "Polazište za čekanje" Maše Drndić, "Naseljenike" Barbare Babačić, "Deltu" Marina Lukanovića ili "Plenumove" trojca Kapidžić-Jurčić-Batinić, popijte kavu uz "Prvu jutarnju", prisjetite se kako smo se do nedavno družili uz "Pijanu ulicu" i mnoge druge filmove, od kojih su neki prilagođeni i na hrvatski znakovni jezik.

Rad Filmaktiva podržava Zaklada Kultura nova. Filmaktiv je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.



Dječji film ANKA i dokumentarni film
o hrvatskom paraolimpijcu, Darku Kralju - online


Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućava besplatnu dostupnost filmova uz poruku: "Svima onima koje sjede u svom domu šaljem dva filma da im bar za malo prekrati ovo teško razdoblje".
 
1. Prvi je za one koji imaju predškolsku djecu i osmoškolce, dječji film ANKA rađen prema jednom od najljepših hrvatskih romana za djecu ANKA BRAZILIJANKA, književnika Mate Lovraka, s Ericom Cantonom u glavnoj ulozi. Pored njega tu su još i Cvita Viljac, Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Vuk Kostić....
"ANKA"
https://vimeo.com/215103117
password: andrijaa
 
2. Drugi je dokumentarni film o hrvatskom Paraolimpijcu, Darku Kralju, 100 % invalidu domovinskog rata, europskom, svjetskom i paraolimpijskom šampionu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle. Darko Kralj je jedini sportaš u povijesti svih sportova koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom na najvećem svjetskom natjecanju, Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu. 1991. u teškom ranjavanju izgubio je lijevu nogu. Druga mu je čudom spašena. Četrnaest dana ležao je u komi, proglašen je mrtvim, ali u nadčovječanskoj borbi liječnici su mu spasili život. Ponovno je učio hodati i jedva se odupro depresiji. Danas je svjetski rekorder, europski, svjetski i paraolimpijski šampion.
 
"KRALJ"
https://vimeo.com/359742856
password: milicaa

 
The Show Must Go On Nevija Marasovića dostupan besplatno online
urlhttps://www.havc.hr
 
Debitantski dugometražni igrani film redatelja Nevija Marasovića The Show Must Go On od sada je dostupan za besplatan streaming na Vimeo kanalu. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2010. godine, na kojem je osvojio četiri nagrade. 
The Show Must Go On dostupan je na ovoj poveznici, a na ovoj možete pogledati i redateljev naredni dugometražni uradak Vis-À-Vis koji je za besplatan streaming dostupan od 2018. godine. 


Gledajte Factumentarce i ostanite doma!
url: http://factum.com.hr/

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, priključuje se aktualnom trendu približivanja kulturno-umjetničkog sadržaja publici u Hrvatskoj i svijetu te u narednim danima uz kôd OSTANIDOMA otvara svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca za besplatno online gledanje. Cilj i želja je, s obzirom na aktualno stanje i trenutni život u izolaciji svojih domova, publici ponuditi filmski sadržaj iz opusa Factumove produkcije. 

Nova digitalna platforma R+ 
url: https://rplus.video/

Nova digitalna platforma R+ utemeljena je od RAFF film festivala s idejom da postane mjesto gdje će se zainteresirani moći kreativno izraziti, podijeliti svoje priče, iskustva, potražiti informaciju, čuti i neku manje apokaliptičnu perspektivu, uvažavajući ozbiljnost naše novonastala svakodnevnice. S tom vizijom R+ poručuje : "R+ od danas je vaša platforma, pridružite nam se, koristite ju, gledajte, doprinesite joj i sami. Jedan po jedan, jedni za druge, kako bi sačuvali ono što jest naša bit – biti prije svega ljudi". 

Digitalna filmska karantena Pulske filmske tvornice - Guy Debord: Društvo spektakla
vrijeme: 19.03.2020. 20 sati
mjesto: Pula
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/

U četvrtak, 19. ožujka u 20 satiPulska filmska tvorica organizira raspravu oko filma filozofa, redatelja i situacionista Guy Deborda "Društvo spektakla" iz udobnosti i sigurnosti vašeg doma.
Voditelji Digitalne filmske karantene su kontrapunkti Igor Zenzerović i Vedrana Bakša, koji će uvesti digitalnu publiku u film, objasniti kako film pogledati i kao sudjelovati u Digitalnoj filmskoj karanteni. Smisao okupljanja je rasprava o filmu. Poziva se sva filmofilska, kinoklubaška i druga virtualna publika da putem FacebookLivea sudjeluje u nastavku održavanja filmske kulture i komunikacije putem djeljenja mišeljenja, kritika i komentare na film.

Kino Mediteran: Besplatni filmovi za ostanak kod kuće

Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran odlučili su, u skladu s preporukama nadležnih tijela, ponuditi građanima još jedan razlog da ostanu kod kuće - 22 besplatna filma.
Uz prigodni promo kod KARANTENA ljubitelji filma na web stranici www.kinomediteran.hr/vod mogu odabrati naslov koji žele i pogledati ga besplatno.


RESTART poklanja 20 dokumentaraca 
vrijeme: ožujak

RESTART solidarno se pridružuje nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu Restart labela s 20 potpuno besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu. Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po "kriznim cijenama", a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima.
 

ZagrebDox Pro online

vrijeme: 15.03.2020. - 23.03.2020.
url: http://zagrebdox.net/hr

16. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox nedavno je odgođeno zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Europi i svijetu, no dio programa usavršavanja za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, održat će se u terminu od 15. do 23. ožujka, i to u online okruženju. Pored radionice, koja se održava online, mijenja se i sam format Pitching foruma koji će se po prvi puta održati uz pomoć višestrukih online platformi što polaznicima otvara nove kreativne mogućnosti da predstave vlastite projekte. 

Hrvatski filmovi na festivalu u Litvi koji se zbog koronavirusa održava online
vrijeme: 19.03.2020. - 02.04.2020.

U natjecateljske programe Međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu Kino Pavasaris, koji će se zbog zaštite od koronavirusa od 19. ožujka do 2. travnja održati u cijelosti online, uvrštena su i tri hrvatska filma.

Online festival My Darling Quarantine u partnerstvu s Motovun Film Festivalom

url: https://talkingshorts.com/festivals/my-darling-quarantine-short-film-festival

Motovun Film Festival partner je novog online festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.
MFF će svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove. 

Croatian.film platforma hrvatskih kratkometražnih filmova

url: http://www.croatian.film/hr/
Croatian.film platforma je za promociju hrvatskog kratkometražnog filma na kojoj je moguće filmove pogledati u visokoj rezoluciji, saznati vijesti iz hrvatske kinematografije, informirati se o festivalima koji imaju program kratkog metra, kroz intervjue saznati o hrvatskim filmašima te se upoznati s uspješnim produkcijama.
Platforma je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture u okviru Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti. Nositelj projekta je umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.  

Besplatni sadržaji Mreže nezavisnih kina Kino.hr
url: 
http://kino.hr/

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR omogućila je besplatan sadržaj na svojim stranicama. Svaki besplatan film, bit će dostupan od subote do petka, a svake subote za streaming bez naknade bit će dostupan novi naslov.