16mm filmska traka i avangardni filmovi u Otoku (Splitsko-dalmatinska županija) 27. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica Film u rukama održala se 27. listopada 2019. godine u Osnovnoj školi Kamešnica u Otoku kod Sinja. Na radionici je sudjelovalo 15 učenika viših razreda osnovne škole i 2 odgojno-obrazovna djelatnika.

Voditeljica radionice, redateljica Dalija Dozet s učenicima je započela raspravu o tome zašto volimo gledati filmove i što ih čini toliko magičnima. Zatim su polaznici zajedno sa voditeljicom raspravljali o filmskim rodovima i specifičnim profesijama u filmu. Učenici su naučili što je to eksperimentalni film te samostalno predlagali kojim filmskim izražajnim sredstvima bi se filmski autor mogao poslužiti u stvaranju filma, a da ona pri tome ne budu klasična. Voditeljica im je pokazala 16mm kameru i filmske trake te su pričali o povijesti filma.

Potom su učenici pogledali nekoliko primjera kratkih avangardnih filmova i detaljno ih analizirali. Nakon toga su prionuli izradi vlastitog eksperimentalnog filma na filmskoj traci. Učenici su samostalno novi sadržaju upisivali u 16mm filmsku traku, crtajući i grebući po površini filma, fokusirajući se na detaljnu razradu svake sličice i njihov kontinuitet. Nakon radionice analizirali su svoje eksperimentalne uratke sa voditeljicom.