Cres ugostio riječke lutkare (Primorsko-goranska županija) 8. studenog 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program Gradskog kazališta lutaka Rijeka LUTKOFOR, koji je osmišljen za niže razrede osnovne škole, objedinjuje lutkarsku predstavu te kazališno-lutkarsku radionicu s učenicima. Taj edukativno-interaktivni program, u kojem uvijek rado sudjeluju i učenici i učitelji, u sklopu programa Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture  gostovao je u Osnovnoj školi Frane Petrića u gradu Cresu na otoku Cresu 8. studenoga 2019. godine.

U LUTKOFORU je sudjelovalo 28 učenika 2. razreda zajedno s učiteljicama Slavicom Zečković i Ivom Erkapić te asistenticom u nastavi Morenom Marković. 

Lutkarsku predstavu smještenu u malo lutkarsko kazalište rađeno prema pozornici GKL Rijeka izveli su glumci-lutkari Petra Kovačić i Alex Đaković, a učenici su ovim putem naučili sve o procesu nastajanja lutkarske predstave. Koja je uloga redatelja, a koja kreatora lutaka, tko je uopće inspicijent i čime se sve bave razni akteri uključeni u nastajanje kazališne predstave zanimljiva su pitanja na koja su učenici dobili odgovore. Spoznali su i problematiku rada na predstavi i upoznali različite vrste lutaka – marionetu, bunraku, javajku i ginjol. Nakon izvedbe glumci-lutkari pozvali su učenike da se uključe u radionicu i sami se okušaju u produkciji lutkarske predstave „Tri praščića“.

Na temelju novih znanja, učenici su vrlo aktivno pristupili stvaranju vlastite predstave. Formirani su timovi – glumački, scenografski, plesni, marketinški, voditeljski. Pod vodstvom glumaca-lutkara i likovnih umjetnika GKL Rijeka, Luči Vidanović, Nevene Živić i Mihajla Uzelca, učenici su stvorili svoju malu lutkarsku predstavu „Tri praščića“ koju su potom i izveli. 

Kako bi se i nakon održanog projekta mogli prisjetiti svega naučenoga, svaki učenik dobio je radni listić i „kazališni abecedarij“ prilagođen uzrastu.