Na devi preko Sahare sve do Novog Čiča (Zagrebačka županija) 3. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Program PUTOPISAC U ŠKOLI održan je 3. listopada 2019. godine u Osnovnoj školi Novo Čiče za 36 učenika sedmog razreda.  Program su vodili Damir Vujnovac, Irena Pongrašić Metelko i Ana Đokić.

Putopisac Damir Vujnovac je, uz projekciju putopisnih fotografija i zemljopisnih karata, održao predavanje o tome što zapravo znači biti putopisac, pokazao je na kojim je sve kontinentima bio, kakve je sve ljude i životinje vidio. Nekoliko učenika postavilo je poneko pitanje (koja je najstrašnija životinja koju je Vujnovac na putu sreo, koliko treba putovati do Sahare i sl.). Učenici su iznimno koncentrirano pratili cijelo putopisno predavanje.

Nakon predavanja održana je radionica za 30 učenika. Svatko  od učenika dobio je po jednu A4 fotografiju koja je poleđinom bila okrenuta prema njima. Tek kad su svim učenicima fotografije podijeljene, mogli su okrenuti karton i vidjeti fotografiju koja im treba poslužiti za pisanje njihovog vlastitog putopisa. Neki su od njih bili potpuno zbunjeni fotografijom pred sobom, tako da im je trebala mala pomoć . Voditeljica radionice Irena Pongrašić Metelko, dala je učenicima mogućnost ili da pišu o stvarnoj zemlji ili da izmisle neku u kojoj su se našli. Neki su učenici samoinicijativno izvadili atlase, drugi su izmišljali zemlje u koje putuju, služeći se podacima o putovanju Damira Vujnovca. Nakon prvog dijela radionice, uslijedilo je čitanje.

Na kraju radionice, voditeljica programa Ana Đokić, pitala je učenike koji im se dio programa najviše svidio – predavanje putopisca, pisanje putopisa ili čitanje putopisa. Polovica učenika digla je ruku za slušanje putopisnog predavanja, polovica za pisanje putopisa.

Fotografije (30 komada) su ostavljene knjižničarki. Dogovoreno je da se  napravi izložba sastavaka i fotografija u knjižnici, a da kasnije fotografije posluže za daljnje radionice pisanja putopisa drugih učenika.