Svijet lutkarske umjetnosti u Jasenicama (Zadarska županija) 4. lipnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Projekt Gradskog kazališta lutaka Rijeka Lutkofor u sklopu programa Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture  gostovao je 4. lipnja 2019. godine u Osnovnoj školi Petra Zoranića u Jasenicama nedaleko od Zadra. Predstavi i radioničkom dijelu programa prisustvovalo je 27 učenika 1. i 2. razreda Osnovne škole Petra Zoranića i Područne škole Rovanjska te učiteljice Natalija Matković, Magdalena Maruna i Josipa Jakić, pedagoginja Mirjana Vulić i ravnateljica Škole Ana Milovac.

Kroz lutkarsku predstavu, smještenu u malo lutkarsko kazalište rađeno prema pozornici GKL Rijeka, učenici su usvojili proces nastajanja lutkarske predstave, točnije radne zadatke redatelja, kreatora lutaka, inspicijenta i drugih kazališnih ljudi, osnovnu problematiku rada na predstavi, razne kazališne i lutkarske pojmove te vrste lutaka – marionetu, bunraku, javajku i ginjol.

Nakon predstave započeo je radionički dio programa gdje su učenici, na temelju novih znanja, postali stvaratelji predstave „Tri praščića“. Podijeljeni u nekoliko radnih skupina – glumačku, scenografsku, plesnu, pod vodstvom glumaca-lutkara i likovnih umjetnika GKL Rijeka, učenici su u konačnici stvorili svoju malu lutkarsku predstavu.

Kako bi se uvijek mogli prisjetiti bitnih kazališnih pojmova, svaki učenik dobio je i „kazališni abecedarij“ prilagođen uzrastu.

Učenici su bili jako zainteresirani za cijeli projekt Lutkofor, pozorno su pratili predstavu i marljivo sudjelovali u radioničkom dijelu programa, a nova usvojena kazališna znanja i vještine svakako će doprinijeti razumijevanju i njegovanju lutkarske kazališne umjetnosti.