Čarobno kazalište slika u Ivancu (Varaždinska županija) 3. lipnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Članovi udruge Kozlići održali su 3. lipnja. 2019. godine u Dječjem Vrtiću Tratinčice u Ivancu radionicu pod nazivom „Kazalište iz kofera iliti kamišibaj“. U dogovoru s ravnateljicom, uoči radionice za predškolce, održana je izvedba za devedeset djece najmlađe skupine vrtića. Najmanji su slušali pripovjedača Relju Dušeka i priče „Mišje vjenčanje“ i „Tri čarolije“ izvedene u kamišibaj kazalištu i praćene glazbom akademske glazbenice Vere Pfaff.

Nakon toga iste je priče slušalo i pedeset djece predškolaca, a njihova je izvedba „prerasla“ u radionicu. Voditelji radionice djeci su kratko ispričali o programu Ruksak (pun) kulture te o Udruzi Kozlići. Nakon pričaonice djeca su sama ispričala poznatu priču, adaptiranu za kamišibaj kazalište: „Tri praščića“.

Kad je program kamišibaj završen, Dječjem vrtiću Tratinčica poklonjeno je, u ime Ministarstva kulture, drveno kazalište što je izazvalo veliko oduševljenje i djece i odgajateljica.

S odgajateljicama je održana kratka radionica o načinima korištenja kamišibaj kazališta u vrtićima. Opisane su prakse iz svijeta koje pokazuju da se kamišibaj koristi za sadržaje iz kurikuluma (upoznajemo svoj grad, državu; obilježavanje blagdana; kamišibaj adventski kalendar; peremo zube…), ali i za slobodno književno-izvedbeno-likovno izražavanje grupe.