Učenici učili kako nacrtati emocije u Metkoviću (Dubrovačko-neretvanska županija) 10. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
10. svibnja 2019. godine u sklopu programa Ruksak (pun) kulture izvedena je kazališna predstava „Spavaju li ribe?“ u režiji Roberta Raponje te izvedbi Vjere Vidov u središnjem holu Osnovne škole Mihovila Pavlinovića u Metkoviću. Izvedbi kazališne predstave prisustvovalo je 70 učenika 8. razreda.

Nakon izvedbe, voditelj programa Leo Vukelić pozdravio je sve prisutne u ime Tigar teatra i predstavio je program Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture. Posebno pozornost voditelj je usmjerio prema učenicima koji ne ostaju na radionici, kako bi naglasio potrebu da budu pozitivnih i vedrih osjećaja kao kontrapunkt tužnom i traumatičnom sadržaju odgledane predstave.

Na likovnoj radionici, koja se održavala u knjižnici škole, sudjelovalo je 18 učenika. Radionica je zamišljena da s likovnim tehnikama auto sugestivno, kod polaznika, pobudi pozitivno razmišljanje i traganje za osobnim „idealnim prostorom“. Kroz nekoliko zadataka, polaznici, osim navedenih osjećaja, osvještavaju scenski prostor te osobni „scenski prostor“. Također se susreću s pojmom likovne figurativnosti i apstrakcije. Prvi zadatak bio je individualan, crtežom u boji te prikazom u tlocrtu, polaznici su morali prikazati svoj „siguran i ugodan prostor“.

Drugi zadatak je isto tako bio individualan. Učenici su bojama apstraktno trebali prikazati jedan dobar i pozitivan osjećaj. Dobiveni rezultat polaznici su trebali preklopiti markerom s prvim crtežom čime su povezali jedan figurativan prostor i apstraktan prikaz vlastitog osjećaja.
Sljedeći zadatak bio je je u jednakoj mjeri i individualan i kolektivan. Na kapaline pločama formata A5 polaznici su, obostrano, trebali naslikati nekoliko vlastitih osjećaja te su na kraju svi zajedno sa vrućim ljepilom spojili te crteže u 3D prostor s podovima i zidovima.

Cjelokupni program jako se svidio i zainteresirao je sve koji su sudjelovali.