Izložba ekoloških igračaka u Oriovcu (Brodsko-posavska županija) 30. travnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
30. travnja 2019. godine održana u Dječjem vrtiću Ivančica u Oriovcu je radionica izrade ekoloških igračaka naziva Kao prvo – zagonetno drvo pod vodstvom Matije Bobeka. Na radionici je sudjelovalo 20-tero djece od 5 do 7 godina te ravnateljica Blanka Stazić i odgajateljica Jelena Olujević.

Nakon uvodne kratke priče o drvetu kao biljci koja proizvodi kisik i o vegetaciji djeca su uz upute voditelja radionice krenula u izradu svojih igračaka. U prvoj fazi djeca su iz velike vreće mogli izabrati različite grane vrbe te ih početi guliti. Oguljene grančice raznih oblika i dužina zatim se odlažu na sušenje kako bi ih se daljnjom obradom pretvorilo u ekološke igračke.

Sljedeća faza je obrada drveta. Voditelj je djeci pripremio razne alate poput pilice, rašpe, brusnog papira, točkala, stege, kliješta, ljepila i sl., od materijala su djeca mogla izabrati svoja drvca raznih debljina i oblika, tvrdoće i raznih boja. Nakon što pripreme svoja drvca, djeca uzimaju brusni papir ili rašpu i  glade oblike ili pak stružu te ulažu napor da bi obradili površinu. Ovdje su i razne špage, šilo, ljepilo, škare i slično pa neka djeca točkaju drvo šilom i ispisuju slova  ili lijepe komadiće. Zadnja faza uključuje bojanje igračaka pripremljenim kistovima i lanenima uljem.


U drugom prostoru jedna grupa djece istražuje već izrađene igračke koje je voditelj Matija Bobek izložio za njih. Koncentrirano i s veseljem spajaju elemente igračaka, guraju tiple u rupe, vrte kolotur od dizalice, uspoređuju težine na vagi, razmjenjuju dijelove i ostale komadiće, razgovaraju i imenuju novonastale igračke.

Radionica završava malom izložbom napravljenih igračaka i razgovorom o iskustvima izrade ekoloških igračaka.