Mali filmski kritičari s Lošinja, Ilovika, Unija i Suska - Nerezine (29. listopada 2014.)

Ruksak pun kulture u Područnoj školi Nerezine

     Posljednji tjedan listopada, 29. listopada 2014. godine, odveo je Ruksak (pun) kulture na otok Lošinj, u Područnu školu Nerezine na otoku Cresu. Udruga Djeca susreću umjetnost u PŠ Nerezine izvela je filmski program Sedmi kontinent. Voditeljica filmske radionice bila je Snježana Gabelić.

     Učenici 1. i 2. razreda pogledali su film Crveni balon, dobitnik Oskara za najbolji scenarij te Zlatne palme za najbolji kratki film 1956. godine. Film govori o dječaku koji na ulici jedne pariške četvrti pronađe crveni balon i prati ga u različitim životnim situacijama, od veselih i šaljivih do tužnih i ozbiljnih. Po završetku filma učenici su sudjelovali u radionici izrade optičkih igračaka.

     Dok su oni mlađi učili o optičkim igračkama, učenici 3. i 4. razreda gledali su film Krokodili. Riječ je o ekranizaciji popularne njemačke knjige za djecu i mlade. Nakon završetka filma održana je radionica tijekom koje su djeca imala priliku saznati zanimljive pojedinosti o filmskim kadrovima, kutovima snimanja i glazbenoj podlozi. Učenici su dobili zadatak da ocijene film, istaknu njegove dobre i loše dijelove, kao i ono što im se svidjelo i što im se nije svidjelo, poput pravih filmskih kritičara.
     Projekcijama i radionicama prisustvovale su učiteljice Vesna Ukalović i Ksenija Rogić.
 

Filmska radionica u OŠ Marija Martinolića u Malom Lošinju

      Nakon Nerezina Ruksak (pun) kulture zaputio se 30. listopada 2014. godine u Osnovnu školu Marija Martinolića, najveću osnovnu školu na otoku Lošinju, koja sa svojih 5 područnih škola broji gotovo 500 učenika. Ondje je ponovo održan program filmske radionice Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost u kojem su uživali učenici PŠ Nerezine. U programu su sudjelovali učenici Područne škole Veli Lošinj i Područnih škola Ilovik, Susak i Unije, koji su putovali čak 2 sata brodom da bi mogli sudjelovati u programu.

     Ovoga su puta svi učenici pogledali film Crveni balon a nakon toga su oni najmlađi otišli na radionicu optičkih igračaka, dok su stariji ostali gledati film Krokodili, nakon čega je za njih održana filmska radionica u kojoj su imali priliku naučiti osnove filmske teorije.
     Projekcijama i radionicama prisustvovali su učitelji: Ivanka Mohirić (Unije), Barbara Bušić Ribarić (Susak), Marijana Dragoslavić (Ilovik) te Stevo Jurić i Ana Buljeta (Veli Lošinj).


>>> Crteži - Nerezine/Mali Lošinj 
 

29. listopada 2014. - Nerezine 









































30. listopada 2014. – Mali Lošinj