Putovanje kroz geološku prošlost u Lupoglavu i Motovunu (3. listopada 2014.)

  Ruksak (pun) kulture po treći je put doveo edukativno-umjetničke program u Istarsku županiju. U dvije područne škole koje se nalaze u sklopu Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina, u Područnoj školi Lupoglav i u Područnoj školi Motovun održana je radionica Jeste li znali? – Putovanje kroz geološku prošlost. Radionicu su održale kustosice Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba Nediljka Prlj i Katarina Krizmanić te akademska kiparica i nastavnica u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn Judita Šercar i studentica dizajna Gala Marija Vrbanić iz Xenia Designa (XD).

     Radionica Jeste li znali? – Putovanje kroz geološku prošlost započela je uvodnim predavanjem o geološkoj prošlosti Hrvatske s primjerima iz Istre, a nakon uvodnog dijela učenici su imali priliku u vidjeti i opipati originalne fosile i geološke primjerke iz davne prošlosti poput amonita, rudista, numulite, školjke, puževe i fosilno lišće, stare preko 250 milijuna godina. Realizirana kao suradnja geologe, kipara i dizajnera, ova radionica učenicima je omogućila i kreativno izražavanje te upoznavanje s područjem rada svih u radionicu uključenih zanimanja.
     Poslije edukativnog dijela radionice i upoznavanja s pravim fosilima, učenici su u suradnji s kiparicom Juditom Šercar i dizajnericom Galom Marijom Vrbanić imali priliku izraditi replike fosila, razne uporabne i ukrasne predmete s prethistorijskim i geološki zanimljivim motivima te su tijekom radionice nastale vrlo maštovite ogrlice i originalno ukrašene platnene torbe.
 
   U Područnoj školi Lupoglav program su pratili učitelji Iva Major Šujević (Hrvatski jezik), Eduardo Videka (biologija i kemija) i Dragutin Mujić (TZK).
     U Područnoj školi Motovun radionici su prisustvovale Mirta Milanović (engleski i talijanski jezik), Tijana Krnjus (matematika) i Vesna Čubrić, voditeljica škole, a aktivno je na radionici sudjelovala Sandra Sandalj, učiteljica likovne kulture.





 
  • Lupoglav













 
  • Motovun