Drvo po drvo – igračka u Opuzenu (Dubrovačko-neretvanska županija) 18. lipnja 2024. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica Zagonetno drvo - Drvo po drvo-igračka! održana je 18. lipnja 2024. godine u Dječjem vrtiću Opuzen. Na radionici je sudjelovalo dvadeset dvoje djece od 5 do 6 godina i jedna odgojno-obrazovna djelatnica.

Voditelj radionice Matija Bobek započeo je radionicu pričom o drvetu i prirodi oko nas. Razgovarao  je s djecom i dodavao im razna polirana drvca i spominjao njihovu tvrdoću, teksturu, toplinu, oblik i samu  svrhu postojanja. Djeci je pripremio razni alat kao što su pilice, rašpe, brusni papiri, točkala, stege, kliješta, ljepilo i sl. Od materijala im je donio drvca razne debljine i oblika, tvrdoće i raznih boja (suhe plodove oraha, lješnjaka, žireve, koštice breskve, badema, suhi korijen drveta, naplavine s rijeke, zeleno drvo pistacije ili pak drvo crnog hrasta starog preko dvije tisuće godina).

Nakon uvodnog predavanja uslijedio je praktični dio radionice. Tema radionice bila je izradi kriglu i instrument žabu. Djeca su pilila grančice  i ostale neobične drvene elemente koje su stavljali u škripac i ponavljali radnju više puta. Nakon što bi pripremili drvce, uzeli bi brusni papir ili rašpu i gladili oblike ili pak rašpali drvo, ulažući napor da bi obradili površinu.  Od drva bambusa djeca su izradila čašicu, a narezane grane su brusili okruglom rašpom i napravili utore koji struganjem drvo o drvo stvaraju zvuk žabe.

Pokraj radione nalazila se istraživalica odnosno stol s velikim brojem komada obrađenog drva. Ovdje su djeca bila jako koncentrirana i tiha, uspoređivali su težine različitih komada na vagi, razmjenjivali  dijelove, premještali ih i imenovali pri simboličnoj igri. U jednom od kutaka voditelj im je pripremio kistove i mast od pčelinjeg voska, te već skoro gotove igračke koje treba premazati.

Radionica je završila izložbom obrađenih komada drveta. Djeca i voditelj su pregledavali novonastale dječje kriglice, skulpture, instrumente i ostale dječje radove vrijedne divljenja.