Daleki Brazil u Gornjem Potočju (Zagrebačka županija) 14. lipnja 2024. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan održani su 14. lipnja 2024. godine  u Osnovnoj školi Vukovina u Gornjem Potočju.  Na programu je sudjelovalo 19 učenika i jedna odgojno-obrazovna djelatnica. Program i radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Toma Gracin.

Nakon što su voditelji programa predstavili svoja zanimanja i umjetnost kojom se bave, održali su interaktivno predavanje i koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev.

Kroz razgovor i prezentaciju onoga o čemu su razgovarali, učenicima je prikazan Brazil na razmeđu triju kultura - starosjedilačke, europske i afričke. Predavanje je popraćeno izvedbama pjesama u kojima su sudjelovala i sami učenici. Prije početka koncertnog dijela programa učenici su dobili šuškalice. Voditeljica ima je prije svake pjesme pokazala ritam koji će svirati uz određenu pjesmu i uputila ih kako da sviraju. Osim što su svirala, djeca su s velikom znatiželjom sudjelovala u predavanju, postavljajući pitanja ili odgovarajući na postavljena pitanja. Nakon sviranja u koncertnom dijelu programa, bili su spremni za nastavak, radionicu Ritam je bitan.

Radionica je počela učenjem osnovnih koraka sambe uz pratnju gitare, a završila pjevanjem napjeva jedne sambe. Kroz različite igre, kretanje i ples u krugu naglasak je bio na važnosti uživanja i radosti u zajedničkom izvođenju glazbe i plesa te na međusobnom povezivanju. Učenici su zainteresirano i aktivno sudjelovali u koncertu i plesu te su dobili priliku osjetiti da se glazba uči slušajući i osjećajući je.