Čarobne putopisne priče iz cijelog svijeta slušale su se u Luci (Zagrebačka županija) 23. svibnja 2024. godine

  • Slika
  • Slika

Radionica Putovanje kao promocija tolerancije, različitosti i senzibiliziranja djece prema kulturama Drugih održana je 23. svibnja 2024. godine u Osnovnoj školi Luka u Luci. Na radionici je sudjelovalo 35 učenika d 1. do 4. razreda i učiteljice Snježana Ivanković, Ksenija Čengić, Sonja Bivol, Ana Martinović, Mateja Sedlar te ravnateljica škole Renata Meglić. Radionicu je vodio Jasen Boko.

U prvom dijelu voditelj je, uz fotografije djece s različitih kontinenata, pričao o različitostima kultura i „drugima”. Drugi dio bio je interaktivni razgovor, razmjena pitanja-odgovora o različitostima, putovanjima, primjerima različitosti i tolerancije prema drugom mišljenju, naciji, vjeri, rasi itd..

Djeca su pokazala interes za sudjelovanje na temu koja ih je očito intrigirala, postavljala su brojna pitanja i uspoređivali sebe s drugima. Razgovarali su o tome kako je različitost dobra i koliko bi bilo nezanimljivo da smo svi isti, te kako je tolerancija prema „drugom” izuzetno važna u svakodnevnom životu. Bitan dio diskusije bio je i razgovor o tome jesmo li „mi“ bolji od ove djece o kojoj se pričalo koja žive u sasvim drugim uvjetima. Izuzetno je dobro i pozitivno da nitko od djece koja su sudjelovala nije mislio da smo „mi“ bolji zato jer živimo u boljim uvjetima, imamo više novca i drugačije izgledamo.