S vunastim nosorogom u posjet dječjem vrtiću u Žrnovnici (Splitsko-dalmatinska županija) 6. lipnja 2023. godine

  • Slika

Radionica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Izumrli divovi Hrvatske održana je 6. lipnja 2023. godine u Dječjem vrtiću Tratinčica u Žrnovnici. Na radionici je sudjelovalo 14-tero djece i dvoje odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu su vodile Petra Šparica i Renata Brezinščak.
Na samom početku radionice polaznike se upoznalo s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, što se u muzeju čuva i što se u njemu sve može vidjeti. Nakon toga uslijedilo je čitanje pjesmica geološke tematike iz slikovnice Geološka slovarica kroz koju su djeca bila upoznata s osnovnim pojmovima geologije, pjesmice o fosilima, dinosaurima, mamutima i planetu Zemlji.
Listajući bojanku u izdanju HPM-a „Izumrli divovi Hrvatske“ djeca su se upoznala s devet životinja (megalodonom, Zagrebačkim kitom, dinoterijem, iguanodonom, vunastim mamutom, stepskim bizonom, vunastim nosorogom, špiljskim medvjedom, špiljskim lavom) koje su u davnoj geološkoj prošlosti živjele i izumrle na području Hrvatske. Također su saznala kako su izgledale, koliko su bile velike te čime su se hranile.
Djeca su imala priliku proučavati originale i replike fosila navedenih životinja te pokušati odgonetnuti na temelju fosila o kojoj se životinji radi. Svaki polaznik dobio je prigodni poklon bojanku Izumrli divovi Hrvatske uz koju djeca, barem u mašti postanu maleni paleontolozi.