Zlatna obljetnica Zagrebačke slavističke škole u Dubrovniku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Darko Vasilj

Dubrovnik, 24. kolovoza 2022. – Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na okruglom stolu „Pedeset godina Zagrebačke slavističke škole“, koja djeluje u sklopu Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Kroz seminarski program Zagrebačke slavističke škole,  u pola stoljeća održavanja prošlo je oko tri tisuće polaznika iz šezdeset država svijeta od kojih su mnogi danas istaknuti kroatisti, znanstvenici, voditelji sveučilišnih odsjeka, autori kroatističkih knjiga te tako i „veleposlanici“ hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u svijetu. Ovakav tip seminara tradicionalna je platforma za usavršavanje znanja hrvatskoga jezika kao i za rasprave o različitim jezikoslovnim, književnim, povijesnim i kulturnim temama.  Oko tematske okosnice „Pedeset godina hrvatskih odjeka: ishodišta i dosezi“, ovogodišnje je jubilarno izdanje okupilo brojne strane studente kroatistike i slavistike, nastavnike hrvatskog jezika i književnosti na inozemnim sveučilištima, stručnjake koji se bave slavističkim i kroatističkim temama na različitim znanstvenim ustanovama te prevoditelje s hrvatskoga jezika.
 
Zagrebačku slavističku školu Ministarstvo kulture i medija sustavno višestruko podupire od 2005. godine, kako financijskim potporama za prijevode i druge kroatističke knjige, tako i donacijama knjiga sveučilišnim odsjecima s kroatističkim studijima, a uz to organizira i manifestacije na kojima surađuje s bivšim polaznicima, stručnjacima kroatistima kao što su nastupi na Sajmu knjiga u Varšavi i drugo.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica