Završne konferencije projekata „Putujuća knjiga bijelog lopoča“ u Lekeniku i „Kultura se fura“ u Čakovcu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Knjižnica "Nikola Zrinski" Čakovec

13. rujna 2023. godine - Na Autobusnom kolodvoru u Čakovcu održana je završna konferencija projekta Kultura se fura te predstavljano novo vozilo bibliobusne službe Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec čija je važnost neizostavna za popularizaciju knjige i čitanja u cijelom Međimurju.

Nositelj projekta je Knjižnica „Nikola Zrinski“, a partneri Grad Čakovec i Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta je 445.780,67 eura, a financiraju ga Europski socijalni fond i Ministarstvo kulture i medija. 

Prilikom obraćanja na završnoj konferenciji projekta Kultura se fura državnik tajnik Ministarstva kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak pohvalio je rezultate projekta te najavio nastavak sličnih aktivnosti financiranih iz europskih sredstava na našem području. “Knjigu smo učinili dostupnu zaista svima i raduje nas što se projekt u Čakovcu uspješno realizirao, što će novi bibliobus uskoro doći do krajnjih korisnika, čitatelja diljem Međimurja”, istaknuo je Poljičak.



 

U Društvenom domu Lekenik održana je završna konferencija dvogodišnjeg projekta Putujuća knjiga bijelog lopoča sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture i medija, zahvaljujući kojem je omogućena kupnja i opremanje bibliobusa, čime je osigurana dostupnost knjige za svih 18 naselja, odnosno više od 73 % stanovnika u sastavu općine Lekenik.

Kao predstavnica Ministarstva kulture i medija završnoj konferenciji projekta prisustvovala je ravnateljica uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila.

Usmjeren poticanju čitanja i čitalačkih kompetencija na području Lekenika, kao i podizanju javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju projekt je uključivao ciljane skupine kao što su djeca i mladi, stariji od 54 te nezaposleni. Provedba projekta omogućila je korisnicima sudjelovanje na više od 180 besplatnih radionica razvijajući pritom ljubav prema čitanju i učenju, educirajući ih kroz radionice informacijske pismenosti, a one starije potičući na cjeloživotno učenje i prekvalificiranje.
Nositelj projekta je Narodna knjižnica i čitaonica Lekenik u partnerstvu s Općinom Lekenik, Udrugom PET PLUS i Agencijom Lokalne demokracije Sisak. Ukupna vrijednost projekta je 515.033,21 eura, a financiraju ga Europski socijalni fond i Ministarstvo kulture i medija.

Podsjećamo, bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija u iznosu od 4.645.298 eura (35 milijuna kuna), u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, a na temelju projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ omogućena je nabava 12 vozila, bibliobus i bibliokombija te pokretanje usluga pokretnih knjižnica i nastavak ostvarivanja ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja Vlade RH.
 
Stjecanje znanja i vještina kroz školovanje od primarne je važnosti, a novija istraživanja pokazuju da upravo viša razina čitalačke pismenosti povećava izvjesnost nastavka školovanja pojedinca do 21. godine života i da pouzdanije od školskih ocjena predviđa uspjeh profesionalne karijere te je povezana sa sklonošću cjeloživotnom učenju, sudjelovanjem u društvu te gospodarskom i političkom djelovanju.
 

Pisane vijesti