Završen trodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad, jučer je završen trodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Na jučer završenom trodnevnom sastanku međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, održanom u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu i Patrijaršiskom dvoru u Srijemskim Karlovcima, uz uvodno sudjelovanje ministra kulture Nebojše Bradića, kojeg su vodile predsjednice toga Povjerenstva, Branka Šulc i Dušica Živković, sa članovima Povjerenstva i suradnicima iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Novi Sad, utvrđen je konkretan nastavak povrata preostalih kulturnih dobara u sljedećoj godini. To se odnosi na povrat četiri prijestolne ikone u manastir Krka, dio ikonostasa crkve u Boboti, Saborne crkve u Dalju, zbirku od 500 metalnih predmeta i numizmatike iz Kninskoga muzeja i sa arheoloških lokaliteta Burnum i dr. 
 


Važan je zaključak sastanka da će srpski dio Povjerenstva do kraja 2010.g. pripremiti, konačan popis svih kulturnih dobara iz Republike Hrvatske koja se još nalaze u srpskim ustanovama kulture i Muzeju SPC-a u Beogradu, čime bi se nakon višegodišnjega rada ovoga Povjerenstva raspolagalo i konačnim, relevantnim, pokazateljima, dijela otvorenih povrata kulturnih dobara, a preostali dio izvan navedena popisa potraživao na razini ministarstava unutarnjih poslova obiju država i njihovih nacionalnih odjela Interpola.
 
Povjerenstvo je održavalo sastanke uz sudjelovanje nadležnih stručnih i crkvenih vlasti u Patrijaršiskom dvoru i Riznici u Sremskim Karlovcima, na srednjovjekovnom kompleksu i katoličkoj crkvi u Baču, velikom kulturnom projektu financiranom i iz europskih fondova, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, te restauratorskim radionicama Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu u kojima se i niz godina kvalitetno restauriraju dijelovi ikonostasa crkava u Boboti, Dalju i dr. 
 


Na sastanku je potvrđen kvalitetan i otvoreni pristup rješavanju svih do sada neriješenih pitanja koji upućuju i na skori završetak rada na ovom višegodišnjem programu.

Najave