Zatvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

  • Slika /arhiva/Foto_2019/Zatvaranje jubilarnih 70DU ljetnih igara/zatvaranje019.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanom zatvaranju jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju, 25. kolovoza 2019. godine u Dubrovniku.

Dubrovačke ljetne igre u svojoj su jubilarnoj sedamdesetoj sezoni okupile gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta koji su u 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 20 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa.

Uoči zatvaranja 70. Dubrovačkih ljetnih igara održala se konferencija za medije u atriju palače Sponza, na kojoj su uz ministricu kulture govorili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld povodom programa „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“.

Govoreći o Igrama ministrica kulture je naglasila kako je ovogodišnje jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara pokazalo kojim smjerom treba ići suvremeni europski festival, održavajući tako bogat kulturni kapital koji Igre nose.

Istaknuvši kako su Dubrovačke ljetne igre produkcijski najkompleksniji festival u Hrvatskoj, ministrica je čestitala vodstvu te zaželjela uspjeh u pripremi sljedećih. Ministrica je najavila i promjenu trajanja mandata intendanta s dvije na četiri godine, zbog potrebnog vremena za planiranje programa i ostvarenje dogovora, posebno na međunarodnoj razini.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako su ciljevi da Igre budu dubrovačke, hrvatske i međunarodne postignuti, a spomenuo je i da je Grad udvostručio izdvajanje za festival u želji da Igre rastu i da napreduju. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je Igre kao kulturni događaj najveće važnosti te kao kvalitetnu turističku ponudu.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović osvrnula se na sjajne financijske rezultate otkrivši da je proračun 70. Igara iznosio gotovo 20 milijuna kuna što je približno 45 % više od lanjskog ostvarenog proračuna. Za ovako veliko povećanje zaslužni su Grad Dubrovnik, sponzori, ali i prihod od ulaznica koji je također povećan za 45 % u odnosu na 69. Igre. Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski i direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld najavile su program „Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu“ kojim će se velika sedamdeseta festivalska obljetnica predstaviti u Zagrebu.

Nakon konferencije ministrica je prisustvovala dodijeli Nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja u programu 70. Igara. Ovogodišnji laureati su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić za koncert održan u atriju Kneževa dvora 22. kolovoza, dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare u predstavi Geranium Iva Vojnovića dok je Grand prix Orlando za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona dodijeljen Milki Podrug Kokotović.

Završnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, kojim je ravnao maestro Enrico Dindo uz Simonea Rubina na udaraljkama, ispred crkve sv. Vlaha zatvorene su jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre.

FOTO: Dubrovačke ljetne igre

Pisane vijesti