Zaštićeno umijeće izrade ukrasnih i uporabnih predmeta od puhanog šupljeg stakla na otvorenom plamenu na području grada Zagreba i okolice

U okviru obilježavanja Međunarodne godine stakla, Umijeće izrade ukrasnih i uporabnih predmeta od puhanog šupljeg stakla na otvorenom plamenu na području grada Zagreb i okolice utvrđeno je kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.


Foto: Igor Auferber

Nakon otvorenja Učilišta za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni vitraj“ u Poreču, čime je u Hrvatskoj službeno počelo obilježavanje Međunarodne godine stakla, utvrđeno je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra za Umijeće izrade ukrasnih i uporabnih predmeta od puhanog šupljeg stakla na otvorenom plamenu kao jedinstvene i vrijedne tradicije, zaštićene s ciljem očuvanja za buduće generacije kao i poticanja njezinog daljnjeg vrednovanja i popularizacije.
 
Počeci staklopuhanja na području Zagreba i okolice vezani su uz proizvodnju staklenog božićnog nakita u kućnim radinostima, razvijene na temelju vještina i znanja majstora puhača koji su proizvodili laboratorijsko posuđe od šupljih staklenih cijevi na otvorenim plamenicima za potrebe medicine i farmacije. Početkom pedesetih godina 20. stoljeća u zagrebačkom naselju Gornji Stenjevec većina obitelji bavila se izradom staklenog božićnog nakita, a nakon prenošenja tog umijeća i u naselju Sesvetski Kraljevec tijekom šezdesetih godina. Danas se ovo umijeće zadržalo još samo kod nekoliko obitelji.

Postupak izrade ukrasnih proizvoda od stakla, koji se rade tehnikom grijanja šuplje staklene cijevi te upuhavanjem zraka iz usta kako bi se dobio predmet oblikovan slobodno u prostoru ili predmet koji poprima oblik kalupa u kojeg se upuhuje, u potpunosti je ručni rad.

Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske: https://registar.kulturnadobra.hr/#/details/Z-7565  
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica