Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima upućeni na prvo čitanje novom sazivu Hrvatskog sabora

  • Slika
  • Slika

Foto: Vlada RH


Na  današnjoj sjednici Vlade usvojen je nacrt prijedloga Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija koji je zbog konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora ponovno upućen u proceduru.

Prvim se zakonom precizno definiraju sve procedure, postupci i uvjeti za stjecanje statusa kulturnog dobra, a najvažnija reforma odnosi se na obvezu izrade konzervatorskih podloga za sve kulturno-povijesne cjeline koje će postati javno dostupne putem Geoportala kulturnih dobara. „Time će za sve zaštićene kulturno povijesne cjeline biti javno dostupni, kao e-usluge, svi podaci potrebni građanima za ishođenje svih dozvola“, istaknula je podsjećajući na novi prijedlog Zakona ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, te dodala kako se ključni segment predloženog zakona odnosi na bolje uređenje sustava zaštite, kao i rasterećenje građana i gospodarstva nepotrebnih procedura i postupaka.

Ministrica je istaknula potrebu izrade planova upravljanja cjelinama i pojedinačnim spomenicima, posebno arheološkim lokalitetima, kao i velik iskorak prema građanima" jer kako je navela, kad se gradi na arheološkom lokalitetu i kada je obveznik arheološkog istraživanja građanin koji gradi kuću za sebe, onda će taj trošak preuzimati država putem Ministarstva. "Dakle, jako ćemo rasteretiti građane, posebno u nekim sredinama koje su bogate kulturnom baštinom", zaključila je.

Na današnjoj sjednici Vlade, u saborsku proceduru upućene su i izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se predlaže povećanje sredstava za razvoj i proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela što će doprinijeti kvaliteti i stvoriti povoljne uvjete razvoja i konkurentnosti hrvatskog kulturnog proizvoda na tržištu. Izmjenama se, naime, uređuje pravo na financijske poticaje, razvoj proizvodnje audiovizualnih djela za neovisne proizvođače čime ćemo, rekla je ministrica, stvoriti potencijal unutar kulturnog i kreativnog sektora da ulažu u nastavak proizvodnje, osigurati stabilnost takvih tvrtki, a radi se uglavnom o malim poduzećima

Pisane vijesti