Za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u 2022. godini dodijeljene „Nagrade Vicko Andrić“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

20. rujna 2023. godine – U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je  „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u 2022. godini.

U ime nagrađenih zahvalio je dobitnik nagrade za životno djelo, povjesničar umjetnosti i nekadašnji ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu dr. sc. Josip Belamarić koji je dao ogroman doprinos razvitku struke, a zaslužan je za brojne prestižne konzervatorske zahvate. Njegova bogata konzervatorska karijera obilježila je desetljeća konzervatorske službe u Dalmaciji, a među brojnim projektima posebno se ističe obnova Radovanova portala. Zajedno s konzervatorima Vanjom Kovačić i Radoslavom Bužančićem vodio je restauraciju renesansne kapele bl. Ivana u trogirskoj katedrali za koju je nagrađen nagradom „Europa nostra“ 2003. godine. Joško Belamarić jedan je od najzaslužnijih za upis trogirske povijesne jezgre, Starogradskog polja, a zatim i Sinjske alke na listu UNESCO-ova Popisa svjetske baštine. Godine 2001., kao urednik izložbe „Tesori della Croazia“ koja je bila postavljena u Veneciji,  dobio je „Nagradu Vicko Andrić“ za konzervatorski pothvat godine. 

Godišnju nagradu za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine dobila je konzervatorica Ana Vranić Rob iz  zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode za sustavni rad na inventarizaciji i valorizaciji groblja Mirogoj koji je donio posve novu dimenziju u poimanju vrijednosti i percepcije tog kulturno-povijesnog spomenika. Članovi odbora Nagrade, u obrazloženju su posebno istaknuli njezin izniman  doprinos na dokumentiranju kulturne baštine općenito, zaključivši kako je „svijetli primjer stručnosti, inventivnosti i  predanosti u području očuvanja naslijeđa Republike Hrvatske“.
 
Godišnju nagradu, koja se dodjeljuje pojedincima za izvanredan doprinos lokalnoj zajednici ministrica je uručila Tiboru Martanu  za iznimno zalaganje u očuvanju tradicijske baštine putem istraživanja, prezentacije te prijenosa znanja na mlađe naraštaje. Taj diplomirani etnolog i profesor pedagogije te sveučilišni specijalist dramske pedagogije, idejni je začetnik , koordinator i voditelj niza  manifestacija, projekata i radionica. Cijeli je svoj život posvetio zaštiti i očuvanju narodnih običaja na području Grada Novog Marofa u Varaždinskoj županiji, a članove Odbora ove Nagrade, posebno je fascinirao njegov angažman, posvećenost i strast kojom već godinama neumorno pristupa svakom aspektu vrijednosti tradicijske kulturne baštine.

Uz čestitke laureatima, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako ta najviša strukovna nagrada u području kulturne baštine  ne samo da prepoznaje rad i trud pojedinaca konzervatorske struke, već nas također podsjeća na važnost kulturne baštine u njezinoj dvostrukoj ulozi nositeljice umjetničkih vrijednosti i čuvarice povijesnog konteksta i nacionalnog identiteta. „Premda je to nama koji se bavimo zaštitom i očuvanjem kulturnih dobara dobro poznato, svaku prigodu moramo iskoristiti kako bismo podsjetili naša kulturna baština predstavlja umjetničko i povijesno naslijeđe, kreativnost i inovativnost hrvatskog naroda  te održava njegov kontinuitet i trajanje, prenoseći temelje nacionalnog identiteta budućim naraštajima“, dodala je ministrica. Ministrica je također upozorila kako u našim nemilosrdno brzim vremenima, moramo ponavljati koliko je obnova kulturnih dobara složeni postupak koji zahtijeva vrijeme i strpljenje te sposobnost da se uravnoteže zahtjevi za očuvanjem autentičnosti s potrebama suvremenih normativa. Ministrica je na kraju izrazila zadovoljstvo što svake godine pristiže mnoštvo prijedloga kvalitetnih ostvarenja i što je odboru Nagrade Vicko Andrić sve teže izabrati najbolje između sjajnih prijedloga kandidata i projekata.

U duhu konzervatorske službe, koja našu kulturnu baštinu prenosi budućim naraštajima, svečanost dodjele priznanja njezinim najboljim zaštitarima i čuvarima obogatio je nastup Kvarteta Noemzo - Tomo Filjar,  Vita Jukić, Jan Novak i Lovro Merčep - učenici i njihov profesor mentor Glazbenog učilišta  Elly Bašić.

Podsjećamo, Odbor „Nagrade Vicko Andrić“ radio je u sastavu: Tomislav Petrinec (predsjednik), Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić, dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Vesna Pascuttini-Juraga, dr. sc. Viki Jakaša Borić, dr. sc. Tajana Pleše, Zdenka Predrijevac i dr. sc. Radoslav Bužančić.

Pisane vijesti